Gospodarstvo

Skupina Istrabenz z dobičkom, družba pa z izgubo iz poslovanja

Koper, 27. 02. 2009 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina Istrabenz je lani ustvarila za osem odstotkov več prihodka kot predlani, medtem ko je holdinška družba povečala izgubo iz poslovanja.

Skupina Istrabenz je po nerevidiranih podatkih lani ustvarila 677,4 milijona evrov prihodka, kar je osem odstotkov več kot predlani. Holdinška družba Istrabenz pa je ustvarila tri milijone evrov prihodka in 4,8 milijona evrov izgube iz poslovanja.

Po besedah predstavnikov Istrabenza je finančni položaj podjetja posledica padanja cen vrednostnih papirjev na Ljubljanski borzi.
Po besedah predstavnikov Istrabenza je finančni položaj podjetja posledica padanja cen vrednostnih papirjev na Ljubljanski borzi. FOTO: POP TV

"Izguba iz poslovanja je za poslovanje holdinških družb običajna, saj pretežni del prihodkov pridobivajo z upravljanjem naložb, in sicer preko prejetih dividend in doseženih kapitalskih dobičkov ob prodaji naložb," so delovanje komentirali v družbi.

Sprememba zaradi padanja cen na borzi

Pojasnjujejo, da se je finančni položaj družbe v letu 2008 bistveno spremenil zaradi padanja cen vrednostnih papirjev na Ljubljanski borzi. Največji negativni učinek naj bi po njihovih besedah nastal zaradi padca tečaja delnice družbe Petrol. Tečaj te delnice je konec leta 2007 znašal 907,58 evra, konec leta 2008 pa 268,82 evra, kar predstavlja 70,4-odstotni padec.

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

Višji prihodki skupine rezultat rasti prodaje na področju elektrike, plina in prehrane

Plinska dejavnost je zaradi rasti prodanih količin ter višjih prodajnih cen dosegla 91 milijonov evrov poslovnih prihodkov, kar je 29 odstotkov več kot v letu 2007 in 18 odstotkov več kot načrtovano. Ustvarjeni EBIT v višini 7,7 milijona evrov je 49 odstotkov višji od načrtovanega. Dejavnost pretovora in skladiščenja naftnih derivatov je k rezultatom skupine prispevala 14,1 milijona evrov prihodkov in 6,9 milijona evrov poslovnega izida iz poslovanja. V dejavnosti prehrane je Istrabenz ustvaril 387,6 milijona evrov prihodka, kar je tri odstotke več kot leta 2007. Na področju turizma je zamik odprtja hotela Kempinski Palace Portorož pomembno vplival na poslovanje celotne skupine Istrabenz Turizem, zato poslovnega načrta niso izpolnili. Dobiček iz poslovanja je znašal 500.000 evrov in s tem dosega pet odstotkov realiziranega v letu 2007.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matjazr7
28. 02. 2009 11.05
Višji prihodki so pa najbrž bili od prodaje blagovnih znamk, kar bo pomenilo, da jih drugo leto sploh ne bo. Saj mi dol visi kdo prevzame firme, me pa jezi, ker iz trgovin izginjajo Kolinskine in Drogine blagovne znamke, ki so bile po vseh slovenskih gospodinjstvih sinonim za kvaliteto. Recimo senf (gorčica). Sedaj najdeš po trgovinah še samo Thommy (za moj okus presladka stvar) in gorčico iz Ete (okus po plastiki??), ki pa ni niti približno iste kvalitete, kot je bila Maestro gorčica. Tu pa se že stvar zaključi. Tako da Igor, res hvala tebi in hvala tvojim političnim botrom, ki s svojimi neverjetnim znanjem iz ekonomije prispevate k napredku slovenskega gospodarstva. Vidi se pa tudi, kako brez vizije in ambicij so slovenski tajkunčki. Samo da dajo par milijončkov v žep in to je to. Kje so ambicije po tem, da bi se res dvignili nad okolico, da bi si priborili nek ugled in spoštovanje? Mogoče ustvarili blagovne znamke, ki bi jih poznal cel svet? Res da imajo malo več denarja kot pa ostali, a so konec dneva reveži, saj nimajo nič od prej naštetega. Na svetu pa tudi nihče ni slišal za te reveže iz doline Šentflorjanske. Kaj pa pomenita Istrabenz ali Laško iz globalnega vidika? Nič. Edino kar imajo, je pač malo boljši avto in večjo hišo kot sosed in to je to. Je to vse, kar smo sposobni? Žalostno ...