Gospodarstvo

Skrivnosti Mercatorjeve prodaje

Laško, 20. 09. 2005 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Istrabenz in Laško bosta kupnino za delnice Mercatorja poravnala na obroke, zadnjega bosta plačala čez štiri leta.

Trio prodajalcev in prodanega: Od leve - Tomaž Toplak (KAD), Zoran Janković (Mercator) in Marko Pogačnik (SOD)
Trio prodajalcev in prodanega: Od leve - Tomaž Toplak (KAD), Zoran Janković (Mercator) in Marko Pogačnik (SOD) FOTO: POP TV

Istrabenz in Pivovarna Laško sta danes objavila dodatna pojasnila v zvezi z nakupom deležev v Mercatorju.

Kucpa delnic bosta kupnino poravnala v štirih enakih paketih, in sicer bosta četrtinske deleže kupnine plačala septembra v letih 2006, 2007, 2008 in 2009. Kupca lahko sicer delnice delno ali v celoti plačata tudi predčasno.

Prenos upravljalskih pravic in prepis delnic se opravi sočasno s plačilom posameznega obroka kupnine v sorazmernem delu, s tem da si prodajalec za zavarovanje celotnega plačila kupnine pridrži eno šestnajstino količine vseh delnic, ki so predmet pogodbe. Pridržane delnice se preknjižijo na račun kupca ob plačilu zadnje četrtine celotne kupnine iz pogodbe. V primeru zamude pri plačilu kupnine lahko prodajalec odstopi od pogodbe ter s tem pridobi pravico do odkupa že plačanih in prenesenih delnic.

V primeru sprejema prevzemne ponudbe s strani Istrabenza ali Pivovarne Laško do 31. decembra 2006 po višji ceni sta tako Istrabenz kot Pivovarna Laško dolžna KAD oz. SOD plačati razliko. Enako velja v primeru morebitne uspešne javne prevzemne ponudbe s strani Istrabenza in Laškega.

Prodaja delnic Mercatorja s strani KAD in SOD je razburila duhove in sprožila več nadzornih pregledov. Postopke v zvezi s prodajo delnic je sprožila Ljubljanska borza, ki naj bi vložila tudi kazensko ovadbo zoper v.d. predsednika uprave KAD Tomaža Toplaka in direktorja SOD Marka Pogačnika, Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pa preverja sum zlorabe notranjih informacij pri prodaji.

ATVP je pod drobnogled zaradi suma usklajenega delovanja vzela tudi Istrabenz in Pivovarno Laško in jima z odredbo naložila, da razkrijeta celotno pogodbo o nakupu državnega deleža Mercatorja. V Pivovarni Laško se še odločajo, ali se bodo na odredbo ATVP pritožili, v Istrabenzu pa zadeve ne želijo komentirati.