Gospodarstvo

'Skrbi me inflacija'

Bruselj, 21. 02. 2008 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je poudaril, da ga skrbi inflacija v Sloveniji.

"Še vedno me skrbi inflacija v Sloveniji in to iz istih razlogov kot novembra lani," je danes v Bruslju poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia. Lani novembra je Evropska komisija namreč predstavila jesensko gospodarsko napoved in zaradi visoke inflacije okrcala Slovenijo.

Ne morem sprejeti, da bi bila visoka inflacija posledica uvedbe evra, je dejal Almunia.
Ne morem sprejeti, da bi bila visoka inflacija posledica uvedbe evra, je dejal Almunia. FOTO: Reuters

Almunia je zaskrbljen tudi danes, ko je komisija predstavila vmesno gospodarsko napoved. Napoved glede inflacije je sicer popravila navzgor za pol odstotka tako za celotno EU kot tudi območje evra. Inflacija naj bi letos v EU znašala 2,9 odstotka, v območju z evrom pa 2,6 odstotka.

Komisar je novembra za Slovenijo dejal: "Sem zelo zaskrbljen zaradi inflacije v Sloveniji, vendar ta ni posledica uvedbe evra. Ne morem sprejeti, da bi bila visoka inflacija posledica uvedbe evra." Najvišji vpliv, ki bi ga lahko evro imel na inflacijo, je po njegovem "0,3 odstotka", nekateri drugi razlogi za višjo inflacijo pa prihajajo iz "zunanje strani".

To velja tudi za druge države, ob tem pa "so še specifični razlogi za visoko inflacijo", o čemer bi morali razpravljati v Sloveniji," je takrat dejal.

Visoka inflacija je, kot je pisalo v jesenski gospodarski napovedi, posledica različnih dogodkov: doseganja največje zmogljivosti v podjetjih in pomanjkanja kvalificiranih delavcev, povečanih cen hrane in energentov v večini držav z evrom in nizke konkurence v nekaterih sektorjih, Bruselj pa je pri tem vendarle omenil tudi uvedbo evra.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
22. 02. 2008 14.32
Mene tudi skrbi inflacija!
Janez Usenik
22. 02. 2008 10.17
Ne da bi politično komentiral, ampak tudi v forumih je treba operirati z resničnimi podatki. Pahorček je napisal: Dušana Mramorja, ki je v nekem pogovoru bil zelo 'moder' in kritičen do vlade, pri tem pa ni niti z besedico omenil, da je bila infalcija, v času, ko je bil on minister, dvakrat višja. Resnica je popolnoma drugačna. Dušan Mramor je bil minister za finance od decembra 2002 do decembra 2004. Ob njegovem nastopu je bila inflacija dobrih 7 odstotkov, že mesec kasneje, torej januarja 2003 je znašala 6,6%. To je bil EDINI MESEC v njegovem mandatu, ko je bila inflacija na letni ravni višja kot 6,4%, kolikor je danes. Že dva meseca po njegovem nastopu je padla pod to mejo in je do konca njegovega mandata na dolgi rok padala do 3,2%, kolikor je bila ob koncu njegovega mandata. Dejansko je bil trend inflacije v Sloveniji v zadnjioh letih ves čas v upadanju, do lanskega leta.
hinko.murovec@siol.net
21. 02. 2008 19.27
PAHORČEK, škoda le, da nisi zraven pripisal še datume, potem bi bilo lepo razvidno še nekaj kar pa si priznam poskusil še kar spretno prikriti. Namreč dejstvo, da se od prvih izjav pred časom njegove izjave vedno bolj nagibajo k opozorilom na nepravilnosti in napake, tega v začetku ni bilo, in začela je ta tvoja slavna vlada na podlagi prej narejenega. Na teh področjih se sposobnost vlade pokaže šele po dveh treh letih v vseh razsežnostih in posledicah. To pa se sedaj lepo kaže na vseh koncih. Ja Slovenija bi lahko ohranila marsi kaj, če bi imela vsaj par pametnih in strokovnih ljudi v tej vladi. Žal je JJ uvedel diktaturo SDSa in je gluh in slep celo za pripombe koalicijskih strank, da opozicije ne omenjam. JJ je očitno postal nekakšen Bog v malem. LP
pahor?ek
21. 02. 2008 18.43
Resnično, resnično se je občutek o pristranskosti medijev v Slovenskem prostoru v odnosu do sedanje vlade, še posebej teh na POPTV, s tem poročanjem dokončno potrdil!!! PovejmoVSE, kar je predstavil Joaquin Almunia o stabilnosti Slovenije: 1. proračunski položaj Slovenije je dober; 2. Slovenija je v letu 2007 dosegla svoj srednjeročni cilj; 3. Evropska komisija je ocenila, da bo Sloveniji skozi celotno programsko obdobje 2007-2010 uspelo ohraniti dober proračunski položaj; 4. izpostavil je tudi visoko gospodarsko rast; 5. o javnofinančnem primankljaju je dejal, da je dober in v skladu s priporočilom Sveta EU iz februarja 2006 6. glede infalcije pa je poudaril, da je le-ta povezana s cenami blaga (na svetovnem) trgu in pomanjkanjem konkurence v nekaterih sektorjih. Presodimo sami, ali je res zgornji prispevek bolj verodostojen od samih besed Almunie!?!? Ošvrkniti še moram sprenevedanje prejšnjega ministra Dušana Mramorja, ki je v nekem pogovoru bil zelo 'moder' in kritičen do vlade, pri tem pa ni niti z besedico omenil, da je bila infalcija, v času, ko je bil on minister, dvakrat višja. Njegova največja 'zasluga' pa je bila tako zapletena davčna reforma, da jo je morala sedanja vlada popravljati , da ne bi prišlo do kolapsa!!!
Adolph
21. 02. 2008 18.31
Slovenci,ko se boste zavedli, da ste v Europi in ne v stari Jugi,se boste zaceli tudi malo drugace obnasati in zavedati ,pa Vam bo slo bolse.Prej ste bili prvi med slabimi,zdaj pa zadnji med dobrimi gospodarji. . . .
fmunih@email.si
21. 02. 2008 17.22
To je nagrada vladi!
hinko.murovec@siol.net
21. 02. 2008 17.21
Manja, nikoli nisem niti mislil, da je tvoja stroka politična, kolikor vem je ta stroka od vedno kvečjemu najpogosteje uporabljana s strani politikov in poslovnežev. Priznam pa , da imam kot praviš hibo in to finančno , kar mi preprečuje posuževanja storitev te stroke. LP
manjakranjc@hotmail.com
21. 02. 2008 15.52
hinko.m Lepo da ponavljaš floskule omejenih levakov, katerih žalitve temeljijo zgolj na osebnih hibah. Naj ponovim, da moj položaj ni politično odvisen! Verjetno, sicer malo, a tudi pod drugo oblastjo boš na tekočem z Manjo.jah tako je, če si nastavljen zaradi stroke in ne politične barve.
hinko.murovec@siol.net
21. 02. 2008 15.13
Manja, me veseli, da vsaj sama misliš, da nekaj veš, drugih s tem mišljenjem je bore malo. Pa kaj se ta nevednež vmešava, važno je, da Bajuk ves čas ve, da ni nič posebnega, saj je Bajuk vendar finančnik leta , kaj je pa to EU revše. A ja Manja, ja kolikšna pa je že bila inflacija takrat ko smo imeli pod gnilo prejšnjo vlado vse kriterije zagotovljene za vstop v EU konvergenčno območje - sprejem EURa. Vsekakor je bilo precej bolje kot sedaj , ko VI KI NEKAJ VESTE ne veste in se ne zavedate , da ste zadevo zavozili do kraja. Svetujem ti draga Manja drži se svoje dejavnosti , ki je možno donosna še nekaj let in izkoristi priliko prilizovanja še teh par mesecev , ki preostajajo tvojemu vsemogočnemu liderju. Če boš pridna te morda vzame s seboj čez lužo , pozimi bo zamenjava Slovenije za Argentino prav prijetna. LP
doki007@email.si
21. 02. 2008 15.06
ja ja ,.....inflacija je velika ,...zakaj je taka ,..??' ----pa tako je bajuk obljubljal blaginjo ne pa draginjo.! ----evropski komisar pa ja neki ve ,....če ga že bajuk ne jemlje resno ,...!!
manjakranjc@hotmail.com
21. 02. 2008 14.54
Dan, "Bruselj pa je pri tem vendarle omenil tudi uvedbo evra." ta tudi jetu zelo pomanjševalno podan...tisti, ki nekaj vemo pa pišemo( TUDI )z velikimi črkami. Sem pa srečna, ker smo inflacijo zbili pod 10% , predhodno dobljene. Almunia bi takrat šele žugal :D Pozdrav M.K
GSG-9
21. 02. 2008 14.20
Eh kaj pa on ve, mi tukaj se imamo fino, gospodarska rast je visoka, inflacije praktično ni, saj smo v nebesih! Ja god damnit, a ti je končno potegnil! Sranje je pri nas! Odstavit bajuka!
HandOfSteel
21. 02. 2008 13.55
Treba je odpraviti vzroke za inflacijo ... se pravi Bajuka :D
Uporabnik113189
21. 02. 2008 13.50
Njega skrbi, mene pa maltretira..