Gospodarstvo

Skrb ob nakupu Mercatorja pretirana

Laško, 11. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pivovarna Laško se je odzvala na pomisleke glede prodajne cene ob nakupu deleža družbe Mercator.

V Pivovarni Laško poudarjajo, da pri nakupu Mercatorja ne gre za vezano trgovino
V Pivovarni Laško poudarjajo, da pri nakupu Mercatorja ne gre za vezano trgovino FOTO: POP TV

Pivovarna Laško je od Slovenske odškodninske družbe (SOD) 30. avgusta kupila 13,74-odstotni delež družbe Mercator, za delnico pa je ponudila 38.000 tolarjev. Ob tej prodaji so se pojavili nekateri pomisleki glede prodajne cene, omenjali pa so tudi oškodovanje državnega premoženja, , je uprava Pivovarne Laško zapisala v sporočilu za javnost in dodala, da je skrb "povsem dvolična".

Uprava pivovarne izraža začudenje, da nihče ni protestiral, ko je nadzorni svet Mercatorja, ki ga je imenovala prejšnja vlada, potrdil ceno 38.000 tolarjev za dokapitalizacijsko delnico. V predlogu dokapitalizacije je takšno ceno predlagala uprava Mercatorja, potrdil pa jo je nadzorni svet družbe. Burnih odzivov, ki bi opozarjali na rop stoletja, takrat ni bilo, kar je razumljivo, saj je ceno predlagala uprava in potrdil nadzorni svet, ki ju je imenovala prejšnja vlada.

Laško proti Ropu

Laščani zagotavljajo, da so zgrešena tudi ugibanja o vezani trgovini, v kateri naj bi država prodala delež v Mercatorju za delež v družbi Delo, ki ga ima Pivovarna Laško. Tako so se odzvali na izjave predsednika LDS Antona Ropa, ki je na petkovi novinarski konferenci, na kateri je prodajo deležev Kapitalske družbe (KAD) in SOD v Mercatorju označil za največje oškodovanje državne lastnine in davkoplačevalcev v zgodovini Slovenije, povedal, da bo zanimivo spremljati, kdo in kako bo kupoval delnice Dela ter kdo in kako bo zagotovil povečanje medijskega vpliva predsednika vlade prek lastniških deležev v Delu.

V Pivovarni Laško so prepričani, da je namen ovadb, ki se pojavljajo zoper prodajalce in kupce deleža Mercatorja, medijska diskreditacija vseh vpletenih.

Vodstvo Pivovarne Laško je tako znova zatrdilo, da lastniški delež te družbe v osrednjem slovenskem časniku, ki ga je pivovarna kupila zaradi lastnih ekonomskih interesov in ne po navodilih prejšnje ali sedanje vlade, ni naprodaj. Če se bo Pivovarna Laško v prihodnje odločila za prodajo Dela, pa se bo to zgodilo izključno zaradi ekonomskih interesov.

Čeprav Rop trdi, da želi preprečiti odškodovanje države, je več kot očitno, da nekdanji predsednik vlade pozna načine vplivanja tako na paradržavne sklade kot tudi na medije, so Laščani zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da pri tem pozablja, da sta bila v primeru Mercatorja dva ločena kupca, zato so izjave o prodaji kontrolnega deleža napačne in zavajajoče za slovenske volivce.

SORODNI ČLANKI