Gospodarstvo

Sistemska ureditev plač

Ljubljana, 19. 07. 2006 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minimalna plača naj bo v prihodnje urejena s sistemskim zakonom, so se zavzeli sindikati.

Predsednik Pergama Dušan Rebolj in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič
Predsednik Pergama Dušan Rebolj in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič FOTO: STA

Za ureditev minimalne plače s sistemskim zakonom so se na seji ekonomsko socialnega sveta zavzeli sindikati, v takšni smeri pa gre tudi predlog zakona o minimalni plači za leti 2006 in 2007, ki ga pripravlja vlada, je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič. Vlada, kot je pojasnil, predlaga, da se določi izhodiščna minimalna plača, ki bi se nato usklajevala z rastjo inflacije.

Minister Drobnič je socialnim partnerjem zagotovil, da bodo na vladi v čim večji možni meri upoštevali njihove predloge, a ne tistih, ki bodo v neskladju s sistemskega vidika. Glede predloga delodajalcev o opravljenem delu je dejal, da bodo v zakon vnesli opredelitev s polnim delovnim časom, kot so jim predlagali v zakonodajno-pravni službi. Glede opredelitve zneskov v evrih pa je dejal, da vlada pripravlja poseben predpis, ki bo to vprašanje uredil.

S sistemsko ureditvijo minimalne plače bi se, kot je poudaril predsednik Pergama Dušan Rebolj, izognili vsakoletnemu usklajevanju plač.

Predlog predvideva, da bi, upoštevajoč dogovorjene odstotke povečanja plač v kolektivnih pogodbah za javni in zasebni sektor, minimalna plača od 1. avgusta letos dalje znašala 125.050 tolarjev, od 1. avgusta 2007 dalje pa 127.550 tolarjev. Vsebuje pa tudi določila o zajamčeni plači za letos.

Delodajalci so predlagali, da bi se minimalna plača izplačevala za opravljeno delo in da bi se določilo, da ta znesek pripada delavcem za opravljeno delo za povprečno 174 ur dela na mesec ter da bi zneske opredelili tudi v evrih.

Člani ekonomsko socialnega sveta so spregovorili še o predlogu zakona o dopolnitvi zakona o zagotavljanju socialne varnosti slovenskim državljanom, ki so upravičeni do pokojnin iz republik nekdanje Jugoslavije ter pomladansko poročilo 2006 in poročilo o razvoju za 2006.

Kot je poudaril generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič, bi drugačna ureditev bila destimulativna za tiste, ki delajo polni delovni čas. Tisti, ki bi delali manj kot polni delovni čas, bi namreč dobili enako plačilo kot tisti, ki bi delali polni delovni čas, je pojasnil. Sindikati se s tem predlogom niso strinjali.

Kot je poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, minimalno plačo v Sloveniji prejema med 12.000 in 13.000 zaposlenih, predvsem delavk v tekstilni industriji. Zato se ne strinjajo, da bi se minimalna plača izplačevala za opravljeno delo ali glede na število delovnih ur v mesecu.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.