Gospodarstvo

Sindikati pozivajo k stavki

Pariz, 02. 03. 2007 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet francoskih sindikatov je delavce v Airbusu pozvalo, naj s stavko izrazijo svoje nestrinjanje s prestrukturiranjem.

Pet najpomembnejših francoskih sindikatov, ki zastopajo delavce v evropskem letalskem proizvajalcu Airbus, je delavce v omenjeni družbi pozvalo, naj v torek s stavko izrazijo svoje nestrinjanje z načrtom prestrukturiranja, ki ga ta teden naznanilo vodstvo Airbusa. Protestom bi se po besedah predstavnikov sindikatov lahko pridružili tudi Airbusovi zaposleni v Nemčiji.

Včeraj so pri Airbusu povedali, da so prekinili proizvodnjo tovorne verzije največjega letala na svetu A380
Včeraj so pri Airbusu povedali, da so prekinili proizvodnjo tovorne verzije največjega letala na svetu A380 FOTO: Reuters

Sindikati so pozvali zaposlene v vseh tovarnah po Franciji, naj v torek pokažejo nezadovoljstvo z načrti vodstva, ki je v okviru programa za prestrukturiranje Power8 napovedalo odpuščanje 10.000 zaposlenih in zaprtje oz. odprodajo šestih tovarn. Stavki bi se lahko po navedbah sindikatov zraven nemških Airbusovih delavcev pridružili tudi zaposleni v preostalih francoskih in nemških družbah, katerih lastnik je letalski in oborožitveni koncern EADS.

Morebitna stavka pa ni edina težava, s katero se sooča Airbus oz. njegov lastnik EADS. Vrednost delnic letalskega in oborožitvenega koncerna je namreč danes na pariški borzi padla že za 5,2 odstotka na 23,35 evra. K temu je največ prispevala četrtkova napoved Airbusa, da je prekinil proizvodnjo tovorne verzije največjega letala na svetu A380.

Sindikati pozivajo Airbusove zaposlene k stavki
Sindikati pozivajo Airbusove zaposlene k stavki FOTO: Reuters

Letalski proizvajalec pojasnjuje, da mu je, potem ko je novembra FedEx umaknil naročilo 10 teh tovornih gigantov, ostalo le 10 naročil enega samega naročnika, družbe United Parcel Service. Ta je minuli mesec privolil v spremembo terminskega načrta dobave, a bo vseeno premislil o morebitni odpovedi naročila. Sicer pa vse aktivnosti v zvezi s projektom tovorne verzije A380 niso prekinjene, saj bo Airbus letalo še naprej tržil, pojasnjujejo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
02. 03. 2007 20.51
Če želiš lahko mirno gre keš iz tvojga žepa! Mene pa briga kdo je bolši... ZDA ali EU... jst pri sebi vem da je EU veliko bolša od ZDA. Ne razumem tega: "...eno temeljnih panog boja EU in ZDA..." ? Kaj je tu temeljno? Tok k so denarja zaslužili, nej pa še sami razrešijo problem. Edino za kar bi lahko EU pomagala so brezposelni ljudje! Tu je skrb, ne pa prestiž!
nintendo64@email.si
02. 03. 2007 18.45
Lahko bi Evropa pomagala Airbusu, saj se gre vendar za eno temeljnih panog boja EU proti ZDA in nenazadnje tudi za prestiž, kdo je boljši: ZDA ali EU.