Gospodarstvo

GZS: Vse več je prikrite brezposelnosti

Ljubljana, 19. 08. 2010 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Dvig minimalne plače ni zvišal brezposlenosti, trdijo sindikati. V gospodarski zbornici jim odgovarjajo: manj je redno zaposlenih, manj je delovnih dovoljenj, vse več pa je samozaposlenih. In dodajajo, velikokrat je to le prikrita brezposelnost.

Dvig minimalne plače ni in ne bo – to smo vedeli – vplival na brezposelnost. Predsednik ZSSS Dušan Semolič

Dvig minimalne plače – ta se je 1. marca zvišala za 102 evra, na 562 evrov neto – v nasprotju z nekaterimi napovedmi ni povzročil dviga brezposelnosti, ugotavljajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). "Nasprotno, dvig lahko odpre pozitivne procese, da delodajalci ne bi gradili konkurenčnosti na nizkih plačah in neplačevanju prispevkov, ampak da ustvarjajo nove proizvode in storitve z višjo dodano vrednostjo," je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Napovedi Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), da bi se lahko število brezposelnih zaradi dviga minimalne plače zvišalo za več kot 70.000, se tako niso uresničile. "Generalni direktor GZS je že vnaprej hotel dati alibi vsem menedžerjem, ki so zaradi menedžerskih odkupov in izčrpavanj podjetij uničili dobro stoječa podjetja," je bil oster izvršni sekretar ZSSS za ekonomsko področje Ladislav Rožič.

Očitno je, da je GZS podpirala ta "kriminal", obenem se pa dela družbeno odgovorne in skuša z vlado krojiti gospodarsko politiko, dodaja Rožič. "Zato bi jim svetoval, naj najprej pogledajo svojega nekdanjega predsednika v Viator & Vektorju, naj pogledajo v Prevent in Vegrad ter ostale paradne konje, ki so z njihovo pomočjo propadli."

Dvig minimalnih plač ni zvišal brezposelnosti, so prepričani v ZSSS.
Dvig minimalnih plač ni zvišal brezposelnosti, so prepričani v ZSSS. FOTO: Reuters

Ob tem je Rožič spomnil, da je tudi Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) popravil prvotne napovedi, da se bo število brezposelnih zaradi dviga minimalne plače dolgoročno zvišalo za več kot 17.000.

Odziv GZS: Povečuje se prikrita brezposelnost

Razočaran sem nad tako enostranskim razumevanjem celotne situacije – da je vse samo zgodba o tajkunih in delavcih. Pozabljajo, da gre res za razvojne probleme slovenskega gospodarstva, kjer se je zaspalo. Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič

75.000 delovnih mest bi bilo ogroženih v skrajnem primeru, če bi veljale kolektivne pogodbe in bi vsem zaposlenim po kolektivnih pogodbah za toliko zvišali plače, se je odzval generalni direktor GZS Samo Hribar Milič in dodal, da so v svojih analizah predvideli tudi druge možnosti. Poleg tega dodaja, se je še naprej zmanjševalo število redno zaposlenih, povečevalo pa se je število zaposlenih v drugih oblikah, predvsem samozaposlenih. "Vendar to niso trdne oblike zaposlitve, ampak je v mnogih primerih prikrita brezposelnost, ker so se mnogi za samozaposlitev odločili bodisi zaradi subvencij zavoda za zaposlovanje bodisi so jih v podjetjih v to 'prisilili', saj so še vedno delali za podjetje, a so bili zanj nižji strošek," je dejal Hribar Milič.

V tem času se je tudi močno zmanjšalo število delovnih dovoljenj, opozarja. To prikriva zmanjšanje delovnih mest, saj ti delavci niso prišli med brezposelne, ampak so morali oditi iz Slovenije, ker je dovoljenje za prebivanje vezano na delovno dovoljenje.

Konkurenčnost gospodarstva, predvsem tistega dela, ki je zaposloval ljudi z najnižjo izobrazbo in najnižjimi plačami, se je zaradi pritiska na minimalne plače zmanjšala, še dodaja. "Ne branimo tajkunskih prevzemov, vendar je dejstvo, da je bilo največ nekonkurenčnosti v podjetjih, ki so bodisi v državni lasti ali pa nimajo razvoja, ker je lastništvo razpršeno. Pri 'klasičnih' tajkunskih zgodbah, o katerih sedaj poslušamo, ne moremo govoriti o istih vzrokih," je dejal Hribar Milič.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simon Jenes
21. 12. 2010 16.02
sindikati gledate kako dvajset let propadajo Slovenska podjetja , živite na račun delavstva, zdaj pa jočete brez solza, kaj ste naredili nič vi ste isti lopovi igrate grde igrice z delavskim narodom sram vas bilo
atomic1
23. 08. 2010 20.30
Samozaposlitev,dajte mir,prej ti ne more plačevat kako pa ti bo potem,lepo se te znebi in te onesposobi z neplačili,ti pa v vojni z davčno
atomic1
23. 08. 2010 20.26
Dvig minimalne plače ni naredil nič drugega kot stolkel delavca in še težje dobi kredit,ker v praksi se ta minimum ni dvignil,ampak samo na papirju ki ga banke vzamejo za osnovo in tako avtomatsko nisi sposoben dobiti kredita.
elah74
23. 08. 2010 19.19
Ma neee me basat s samozaposlenimi, ker tudi ti morajo biti prijavljeni. Najlažje je prikrivati, nočeja pa dati podatke med zaposlenimi in nezaposlenimi ter to primerjati s številom prebivalcev v % pri nas v državi (normalno otroke izločiti). Kolikšnih je takšnih, ki nimajo pogojev se vpisati med brezposelnimi, pa jih ne štejejo med brezposelne ? Tak da larifari vse skupaj...
Jimi1
23. 08. 2010 16.53
Milič ima velik mentalni problem, ko vidi prihodnost slovenskega gospodarstva v suženjskem delu. Takšen koncept je v zadnjih 2 tisočletjih lavfal samo Rimljanom pa še nim se je podrl... Za sodobno socialno demokratično družbo Milič kot kaže še ni slišal. Naj gre na izlet v (Francijo, Nemčijo, Švedsko, Finsko, Kanado.....,Švico). Saj še kdo razen menedžerjev kaj dela in ustvarja, v nasprotju s tem nizkotnim razmišljanjem....
levaki-tajkuni
21. 08. 2010 22.54
Sem se hotel samozaposliti.Odpreti SP pa ko sem šel na pogovor sem ugotovil da bi takoj vsak mesec bil prikrajšan za več kot 600€ na mesec za vse stroške za državo. Pa sem odkril da je boljše biti nezaposlen in bobivati podporo. TO JE RES. Toliko vseh je prikritih stroškov da je to popolnoma nesmiselno. Poleg tega če imaš sp otroki ne smejo stanovati v dijaških domovih, otroci niso upravičeni do regresirane hrane, otroški dodatki in socialna odpade.... Raje sem brezposeln in prejemam 200€ socialne pomoči.
luciluk
20. 08. 2010 23.26
Pa kaj jokate na novih volitvah bo zopet >1/2 volilcev volilo levake, ki bodo gonili voz naprej kot že 20 let. In kaj lahko naredite, da boste prepričali te opranoglevce z borčevskimi penzijami za vojno, ki je tekla pred 70 leti???, ex-udbaše, ex-komuniste, ex-javne uslužbence in sedanje javne uslužbence. V SLO predstavljajo javni uslužbenci in ljudje ki delajo samo za državo več kot polovico delovno aktivnih???? Kako zaboga pričakujete spremembe???Kako!
Dušan Vre?ek
20. 08. 2010 21.50
za začetek, bi morali vsi ti aparatčiki, živeti od prostovoljne in ne ibvezne članarine. To velja tudi za politike. Pa da vidim koliko jih narod voli. Vse drugo je neke vrste prisila, in moderno sužnjelastništvo. Dvanast let sem imel firmo, pa me nihče ni obiskal. Ne s politične stranke, ne z GZS, ne z branžne zbornice, samo z DURS-a, ker niso bili plačani vsi davki in prispevki. Že leta 98, sem jim na DURS-u povedal, da država, ki ne zaščiti tistega, ki napiše Račun z DDV-je,, ampak neplačnika, nima nobene bodočnosti. Takrat sem bil suh samo jaz pa so se mi vsi smejali. Sedaj ko je državna kasa prazna, so na istem tudi sami. Pa ne vem kdo jim bo pomagal. Mi, ki smo zgubili firme, zagotovo ne, tisti na borzi tudi ne, penzionisti tudi ne, učitelji, policisti, vojska in zdravstvo, kot edini ki so še zaposleni za nedoločen čas, tudi ne...... ČRN SCENARIJ SE NAM PIŠE!?!?!?!?! Mislim slovenceljnom, potem ko nas bodo prevzeli pametni gospodarji, nam bo verjetno bolšje, vsaj veliki večini. Politikr pa na kole, vse po vrsti, ker nam lažejo že 20 let.
Dušan Vre?ek
20. 08. 2010 21.34
V tej državi je vse zlagano. Nekdo mi naj razloži, zakaj je boljše imeti en MERCATOR, kot 5000, malih družinskih trgovin. Kje vidi država koristi od Mercatorja, Po mojem samo v tem, da je sama solastnica, ter da komaj čaka, da se dobro proda, ter vnovči svoj del, ki ga bo zopet zapravilo nekaj priviligiranih posameznikov. To bo enkraten izplen tako kot v Leku, ali Revozu. Male privatne trgovine in druge enote malega gospodarstva, pa bi državi zagotavljale dolgoročno stabilnost, manjše ampak sigurne dohodke, otroci bi videli kako se zasluži 100 EUR, ter spoznali, zakaj se splača izobraževati. Temu se reče po kmečko, zdravo gospodariti. Vse ostalo je samo balon, ki se bo razpočill, nato pa nas bodo prevzeli Avstrijci in Italjani. In se bo zopet potrdilo Cankarjevo sporočilo, o hlapcih. Žalostno, da se ničesar ne naučimo iz zgodovine. Pohlep in lastne zdrahe nam bodo ponovno vzele lastno državo. To je začutil že Pučnik, pa kasneje Oman, pa vidi to tudi Spomenka!!!!!!.......
kleopatra-1
20. 08. 2010 21.14
Ta samozaposlitev je tudi pesek v oči. Podjetja ravno tako marsikomu ne plačajo računov, tako kot ostalim podjetjem, posledica pa ni samo nelikvidnost, samozaposleni, ki nima plačanih računov, si posledično ne more plačati prispevkov in tako ostane tudi brez zdravstvenega zavarovanja. Ostane mu le še, da gre molit, da se mu nič ne zgodi na poti do Rdečega križa ali Karitasa, ko gre po paket hrane ...
wazza-gazza
20. 08. 2010 20.42
Najboljša varianta za vse... strelski vod in DNEVNO 20 taklih živin predenj!!!!
alterego
20. 08. 2010 19.52
ukinit obvezno članarino zbornici, pa bo Milič drugač piskal!
petdan
20. 08. 2010 17.26
Kako je lahko sploh ta Milič na čelu GZS? Kdo ga je tja postavil? To je ena sama velka sramota za slovesnko gospodarstvo!
gorgoroth
20. 08. 2010 14.56
Pred kapitalizmom so nam delavcem vsi obljubljali gradove v oblakih, češ kako z pridnimi rokami lahko zaslužiš -bull- Od 15letnega dela z rokami imam samo žulje na rokah in nič drugega, banda pokvarjena!!!!
sinaya
20. 08. 2010 12.17
Joj kako mi gre ta Milič na živce in sploh je nesposoben
Nicolete
20. 08. 2010 10.59
Verjetno je ta Očalar mislil na državne službe kjer je sam, jasno nikoli ni in ne bo spodoben centa zaslužiti na pošten način tam nkje je delali tako nikoli niso gre za prisotnost na delu kar je pa prikrita nezaposlenostost.
Tonček Balonček
20. 08. 2010 10.20
Veliko je tudi fiktivno zaposlenih, predvsem v državnih in paradržavnih službah. Ljudje so plačilnih listah, uradno na izobraževanjih, študijskih dopustih in podobno, vendar nikoli ne pridejo v službo, kaj študirajo in kje, je pa državna skrivnost.
sanjajj
19. 08. 2010 23.40
Ja žalostna je ta situacija, v katero smo zapadli! Upamo lahko, a bo nekoč bolje, čeprav sedaj ne kaže, da bo prav kmalu!
pepar
19. 08. 2010 22.54
Tale milič pa naj se enkrat končno zave,da je deklica katero imajo dlodajalci le za to da se prostituira namesto njih. Zanima me kdo bi ga hotel v svojem podjetju na kakem odgovornem mestu.Propad podjetja z njim ,je skoraj zagotovljen,saj nima v glavi drugega kot neke naučene teorije.Skratka nekoristen,razen seveda za stvari ki sem jih že omenil. ČE BOMO USTVARJALI DOBRO PLAČANA DELOVNA MESTA,BOSTA TUDI PRORAČUN IN POKOJNINSKA BLAGAJNA BOLJE DELOVALA.ZA TO NAJ SE FOTELJAŠI V GZS RAJE BRIGAJO KAKO NAJ V PODJETJIH DAJO VEČ POVDARKA RAZVOJU IN NAJ POZABIJO NA MINIMALNE PLAČE. ŠE VEDNO PRAVIM DA BODO VIŠJE PLAČE V GOSPODARSTVU PRISILILE PODJETNIKE,DA BODO PROIZVAJALI IZDELKE Z VIŠJO DODANO VREDNOSTJO,OSTALI PA NAJ POTONEJO.TUDI TO JE KAPITALIZEM.
asef
19. 08. 2010 20.17
pa nicolete naj plačajo en tečaj slavistike