Gospodarstvo

Sindikat podpira razvoj

Sladki Vrh, 20. 01. 2008 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Palomin sindikat je ogorčen nad izjavami vodstva tovarne, da naj bi delavce vznemirile odločne poteze za večji razvoj družbe.

Sindikat podpira razvoj in investicije ter posodobitve proizvodnje, vendar samo tiste odločitve in ukrepe, ki so smiselni in ekonomsko upravičeni.
Sindikat podpira razvoj in investicije ter posodobitve proizvodnje, vendar samo tiste odločitve in ukrepe, ki so smiselni in ekonomsko upravičeni. FOTO: POP TV

Na aktualna dogajanja v sladkogorski tovarni Paloma se je danes odzval tudi tamkajšnji sindikat, ki je ogorčen nad trditvami vodstva družbe, da naj bi predstavnike delavcev vznemirile njihove bolj odločne poteze za večjo učinkovitost in racionalno poslovanje družbe. V sindikatu zavračajo tudi obtožbe o osebnih interesih predsednika sveta delavcev.

Predsednica sindikata Pergam v Palomi Nives Hrovat je v pisni izjavi za javnost zapisala, da v sindikatu in svetu delavcev že dalj časa opozarjajo na napake in pozivajo k ukrepom za izboljšano poslovanje družbe. Po njenih besedah sindikat namreč podpira razvoj in investicije ter posodobitve proizvodnje, vendar samo tiste odločitve in ukrepe, ki so smiselni in ekonomsko upravičeni.

Vodstvo sindikata je kot nesmiselno označilo odločitev uprave, da dejavnost vzdrževanja prenese na zunanjega izvajalca, saj to po njihovem ne more biti dolgoročna rešitev, zlasti zaradi starosti strojev in s tem povezanih njihovih pogostejših okvar, zaradi česar bi servisne usluge lahko pobrale velik del prihodka.

Palomine sindikaliste zato čudijo trditve uprave, da naj bi s takimi odločitvami posegli v polje osebnih interesov predsednika sveta delavcev in člana sindikata Jožeta Korotaja. S takšnimi trditvami naj bi uprava Palome neupravičeno in namerno blatila človeka, ki med zaposlenimi uživa podporo in ugled.

V sindikatu zavračajo obtožbe o osebnih interesih predsednika sveta delavcev.
V sindikatu zavračajo obtožbe o osebnih interesih predsednika sveta delavcev. FOTO: Kanal A

Rešitev sedanjega položaja Palome po mnenju sindikata ni v dezinvestiranju ali razdelitvi družbe na majhne dele ter prenosu ali odpuščanju delavcev, pač pa v pravilnih poslovnih odločitvah, v usklajenem in sposobnem poslovodstvu in upravi ter posodobitvi proizvodnje in zmanjševanju stroškov.

Vendar v zmanjševanju vseh stroškov, ne pa tako kot sedaj samo stroškov dela, ki prizadenejo takoj in neposredno delavce. Rezultati delavcev so vidni takoj, v količini in kakovosti proizvedenih izdelkov ter ostalih opravljenih delih, rezultati uprave pa v poslovnih rezultatih, ki pa so iz leta v leto slabši, so še dodali v Palominem sindikatu.

Sicer pa se je tudi vodstvo Palome danes znova odzvalo in še enkrat zavrnilo "zadnja podtikanja, neresnice in namigovanja o dogajanjih v Palomi". Po njihovem Paloma nujno potrebuje bolj intenzivne procese in ukrepe za večjo učinkovitost, tem pa v upravi sledijo z namero preselitve dejavnosti vzdrževanja na zunanjega izvajalca, kamor bi prezaposlili tudi vse dosedanje sodelavce Palome s tega področja.

"V procesu lastninjenja ravnamo skladno s svojimi pooblastili in pristojnostmi. Delujemo skladno s sklepi nadzornega sveta in predstavnikov lastnikov. Pri skrbi za večjo konkurenčnost Palome si prizadevamo za ohranitev kar največjega števila delovnih mest, saj je bil to ključni razlog za pripojitev Palome Horgen, obrata v Ceršaku, k Palomi. Za pripojitev in sanacijo smo se odločili prav z namenom, da ohranimo delovna mesta in poskrbimo za 100 zaposlenih," se je na trditve sveta delavcev odzval predsednik uprave Danilo Marin.

Članica uprave Mateja Perger je v pisni izjavi za javnost tudi zavrnila očitke o prejeti odpravnini, potem ko je bila lani razrešena z mesta predsednice uprave. Kot je zatrdila, v Palomi ni nikoli niti zahtevala, niti prejela kakršnekoli odpravnine.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.