Gospodarstvo

Sindikat odkorakal s sestanka

Nova Gorica, 08. 10. 2009 20.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Hita bi moralo sindikatom predstaviti sanacijski načrt za rešitev iz rdečih številk, a so sindikati sestanek zapustili, ker ni smel biti prisoten njihov pravni zastopnik.

Delavci Hita podpirajo večino predvidenih ukrepov vodstva.
Delavci Hita podpirajo večino predvidenih ukrepov vodstva. FOTO: Mateja Klavs

Vodstvo Hita naj bi danes predstavnikom vseh treh reprezentativnih sindikatov v družbi predstavilo načrt sanacijskih ukrepov, ki naj bi novogoriškega igralniškega giganta potegnili iz rdečih številk, a se to ni zgodilo. Sindikati so namreč sestanek zapustili, saj sestanku ni smel prisostvovati njihov pravni zastopnik.

"Za sanacijske ukrepe ne vemo, saj se je sestanek končal, še preden se je začel. Predsednika uprave Hita je motila prisotnost enega od pravnih zastopnikov sindikata, zato smo se odločili, da zapustimo sestanek. S sanacijskimi ukrepi smo neuradno seznanjeni in vemo, da se dotikajo pravnega področja. Zato smo se odločili pripeljati pravne zastopnike, ki pa jih uprava ni želela imeti na sestanku," je dejal predsednik novogoriškega dela sindikata Sids Iztok Černigoj. Po njegovih besedah naj bi predsednik Hitove uprave Drago Podobnik predvidene sanacijske ukrepe v petek predstavil na seji sveta delavcev. Podobnik danes o ukrepih ni želel govoriti. "Ne želim dajati izjav. Več bom povedal v ponedeljek po seji nadzornega sveta," je Podobnik še pred sestankom s predstavniki sindikatov Hita odpravil novinarje, ki so ga v novogoriški Perli spraševali o predvidenih potezah za izboljšanje poslovanja Hita.

Hit od avgusta vodi Drago Podobnik, ki je na tem mestu zamenjal Nika Trošta, ki je v začetku aprila letos odstopil iz osebnih razlogov. Upravo novogoriške igralniške družbe sestavljajo še Stojan Pliberšek, Uroš Kravos in delavski direktor Marjan Zahar.

Ukrepe, ki jih uprava lahko sprejme sama, kot so individualne pogodbe, sponzorstva in donacije, vsi trije sindikati enotno podpirajo, je pred sestankom pojasnil predstavnik sindikata Vrba Primož Gulin. Bolj kritični so sindikati glede predvidenih sprememb podjetniške kolektivne pogodbe. "Pogajanja za novo podjetniško kolektivno pogodbo že potekajo. Po krivdi prejšnje uprave so se zavlačevala, lahko pa jih nadaljujemo. Kar se tiče podjetniške kolektivne pogodbe, se bomo držali 133. člena, v katerem je točno napisano, kako se pogodba spremeni, odpove ali sprejme nova," je še povedal Gulin. Za sindikate je nesprejemljivo tudi nižanje plač zaposlenim, je še pred sestankom poudarila predsednica sindikata Git Jožica Bone. "Naše stališče je, da je čas, da za vse neumnosti in nepravilnosti, ki so se dogajale, enkrat ne odgovarjajo delavci," je pojasnila.

Odpuščanja naj bi bila zaenkrat predvidena predvsem v podpornih službah, odnosi z novo upravo pa so zaenkrat "zelo dobri", je še povedal Gulin. Sicer pa sindikati opozarjajo, da je Hitova uprava z današnjo potezo dokazala, da je iskala povod za to, da sindikate izloči iz partnerskega sodelovanja.

Hit je lansko leto končal v rdečih številkah, z izgubo pa družba posluje tudi letos. Do konca julija je Hit ustvaril 94,7 milijona evrov prihodkov, kar je za 12 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju in 3,7 milijona evrov izgube.

Na potezo sindikatov so se popoldan odzvali tudi v Hitu. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je uprava družbe želela sindikatom na neformalnem sestanku predstaviti osnovo ukrepov, ki jih bo v ponedeljek obravnaval nadzorni svet družbe. Kot pojasnjujejo, so želeli sindikati s prisotnostjo pravnega zastopnika pogovore z upravo označiti za formalna pogajanja. Zato je "uprava predstavnike sindikatov večkrat pozvala k začetku pogovorov brez prisotnosti pravnega zastopnika, vendar so takšen način pogovora zavrnili, že ob načrtovanju pogovorov pa so iz teh izločili predsednika sveta delavcev". S tem ko so zapustili sestanek, so sindikati prevzeli velik del odgovornosti za prihodnost podjetja, saj očitno ne želijo konstruktivno reševati nakopičenih problemov, so še zapisali v sporočilu za javnost.
 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taajffl
13. 10. 2009 23.55
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
taajffl
13. 10. 2009 23.49
ja že davno bi moral sindikat odkorakat
Uporabnik261021
10. 10. 2009 17.45
hitovi sindikalisti so bili od vedno plačani od uprave in nikoli niso delali za delavce. če bi uprava res želela nekaj narediti bi prvo znižala plače vsem odstavljenim direktorčom, ki sedaj vedrijo v beli hiši, kaj počnejo pa nobeden ne ve, zakaj so iz Iskre vzeli Kravosa tudi ni jasno, verjetno na hitu primankuje takih nikdarničnaredil govornikov
cohiba.cubana
10. 10. 2009 15.32
cohiba.cubana
10. 10. 2009 15.32
V SLOVENSKO USTAVO BI BILO POTREBNO UVESTI NOVE ZAKONE: PRVI ZAKON BI ZA DELAVCE OMOGOCIL NENAPOVEDANE STRAJKE ! DRUGI ZAKON PA BI DOVOLIL UPORABO SILE PROTI VODILNIM ! ZA UPORABO SILE BI SE V PODJETJU ORGANIZIRAL REFERENDUM V KATEREM BI SE DELAVCI DEMOKRATICNO ODLOCALI CE JE UPORABA SILE UPRAVICENA !
Leandra
10. 10. 2009 14.50
Ukinitev sindikata je prva pomembna zmaga na poti za delavske pravice..izločitev zbornic druga..ter pogoovor iz oči v oči od nenapovedani stavki z v tem trenutku izbranimi delavci tretja..?? In je zmaga v vojni zagotovljena.. Za managerje, sindikat, ekonomiste... zbornice, administracijo in pravosodni sistem velja... Konec je z sodbami v imenu LDS a delavcem za 30 let dela tri metrskega fakiča ..barabam iz Ljubljane za teden dni pa pol milijonske Odškodnine..??
laufer
09. 10. 2009 06.11
OČitno, ponovno nepoštene mučke!