Gospodarstvo

Simobilu grozi stečaj?

Ljubljana, 12. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lastnik dveh družb, ki naj bi imeli z operaterjem mobilne telefonije Simobilom neporavnane račune, je na ljubljansko sodišče vložil predlog za stečajni postopek. Simobil trdi, da gre za izsiljevanje.

Operater mobilne telefonije Simobil bo šel zaradi izgube, ki znaša več kot sedemnajst milijard tolarjev, morda v stečaj. Predlog za stečajni postopek je namreč na ljubljanskem sodišču vložil lastnik dveh družb, ki naj bi imeli s Simobilom neporavnane račune.

Simobil trdi, da jih Drozg izsiljuje
Simobil trdi, da jih Drozg izsiljuje FOTO: POP TV

Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije je družbi Mythos, po trditvah njenega lastnika Tomaža Drozga, dolžan 461 milijonov tolarjev. V Simobilu tej trditvi oporekajo, saj naj bi večino računov za Mythosove usluge pri skrbi za Simobilovo javno podobo, ki so trajale do konca lanskega leta, že plačali. Simobilova izguba od konca leta 2001 znaša 17,3 milijarde tolarjev, njegov osnovni kapital pa, kot je razvidno iz sodnega registra, 9 milijard 300 milijonov tolarjev.

Izguba torej presega 50 odstotkov kapitala, zato so po zakonu uprava ali upniki, v tem primeru družba Mythos, upravičeni predlagati stečajni postopek in s tem doseči vsaj delno poravnavo dolgov. Potem, ko bodo na sodišču pregledali dokaze, bodo imeli na Simobilu 15 dni časa, da se odločijo, ali se s stečajem strinjajo.

V izjavi za javnost so na Simobilu Tomaža Drozga obtožili izsiljevanja in 2. oktobra proti njemu vložili kazensko ovadbo. Po Simobilovem mnenju je današnja Drozgova poteza posledica te ovadbe, o čemer pa Drozg, kot nam je zatrdil, ne ve prav ničesar.