Gospodarstvo

Simobil vztraja pri razveljavitvi razpisa

Ljubljana, 11. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Simobil vtraja, da se postopek javnega razpisa za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije - UMTS ponovi.

Zaradi številnih nepravilnosti in utemeljenih dvomov o nepristranskosti vlade, kot zatrjuje Simobil, bi bilo treba postopek javnega razpisa razveljaviti, celoten postopek pa naj bi izpeljala agencija za telekomunikacije in radiodifuzijo.

V zahtevku za revizijo postopka za dodelitev koncesije za opravljanje storitev UMTS Simobil predlaga tudi izločitev vlade, ki je bila izvajalka razpisa in je hkrati hkrati večinska lastnica Telekomove hčerinskega podjetja Mobitel.

Kot je za časopis Finance povedal tiskovni predstavnik Simobila Tomaž Drozg, bi morala agencija pri novem razpisu spoštovati veljavne predpise tako, da bo dejansko zagotovljena konkurenca na trgu telekomunikacij v državi in med operaterji. "Simobil želi sodelovati tudi pri vpeljavi sistema UMTS, vendar pod enkopravnimi konkurenčnimi pogoji in za takšno ceno koncesijske dajatve, ki bo omogočala hiter razvoj in vpeljavo sistema ter kakovostnih storitev po sprejemljivih cenah," je dejal Drozg.

Simobil v svojem zahtevku navaja, da je javni razpis vseboval omejitev, po kateri je veljavna ponudba zgolj tista, v kateri ponudnik ponudi plačilo enkratne nepovratne koncesijske dajatve v znesku najmanj 22 milijard tolarjev. To je po Simobilovih trditvah v nasprotju z zakonom o telekomunikacijah in z uredbo o podelitvi koncesije.