Gospodarstvo

Simobil bo povsem avstrijski

Ljubljana, 21. 03. 2006 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tudi brez resnih posegov agencije za pošto je operater mobilne telefonije dosegel dober poslovni izid.

Predsednik Simobilove uprave Zoran Thaler
Predsednik Simobilove uprave Zoran Thaler FOTO: POP TV

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je v lanskem letu zabeležil odlične rezultate, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil predsednik Simobilove uprave Zoran Thaler. "Bili smo zelo dobri na trgu, izredno prisotni, aktivni in temu primerni so tudi finančni rezultati," je dejal Thaler in dodal, da se rezultati še izboljšujejo.

Simobil je namreč prvič doslej leto zaključil tudi s čistim dobičkom, ki je znašal 10 milijonov evrov. Celotni poslovni prihodki so se lani v primerjavi z letom poprej zvišali za 14,8 odstotka na 100,8 milijona evrov, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa se je zvišal za 20,4 odstotka na 24,5 milijona evrov.

Thaler: Zavel je drug veter

"Ključna okoliščina je, da je bilo to doseženo z lastnimi silami," je izpostavil Thaler. Minulo leto je namreč po njegovih pojasnilih minilo še vedno "brez resnih intervencij regulatorja ali varuha konkurence na trgu".

Član uprave Andreas Maierhofer (desno): Z majem bo drugi največji operater mobilne telefonije v Sloveniji prešel v 100-odstotno last avstrijskega Mobilkoma
Član uprave Andreas Maierhofer (desno): Z majem bo drugi največji operater mobilne telefonije v Sloveniji prešel v 100-odstotno last avstrijskega Mobilkoma FOTO: POP TV

"V letu 2005 smo velikokrat poudarili, da se stvari spreminjajo, da je zavel drug veter, da se ne zdi več kar običajno in normalno to, kar se je dogajalo v prejšnjih približno petih letih. Vendar se je izkazalo, da bo na rezultate teh intervencij potrebno še malo počakati in zato v letu 2006 pričakujemo toliko več," je povedal prvi mož Simobila.

Nova pravila štetja zmanjšala število uporabnikov

Število uporabnikov Simobila se je konec leta 2005 v primerjavi z letom prej znižalo za odstotek na okrog 359.600, kar je posledica z julijem 2005 spremenjenih pravil štetja uporabnikov s strani slovenskega regulatorja. Ob koncu leta 2005 je Simobil s signalom GSM/GPRS sicer pokrival 99,6 odstotka slovenskega prebivalstva, z omrežjem EDGE pa 70 odstotkov.

Naložba v EDGE, ocenjuje Thaler, je bila in bo še kar nekaj časa ekonomsko opravičljiva, "ker se EDGE izkazuje kot zelo komercialno sposoben sistem za prenos podatkov". V Simobilu so po Thalerjevih besedah zadovoljni z rastjo uporabe tehnologije EDGE.

Simobil bo od maja 100-odstotno avstrijski

Thaler je spregovoril tudi glede ugibanj, da naj bi Simobil kupil del opreme tretjega slovenskega mobilnega operaterja Vega. "Vidi se, da operater ni pretirano aktiven, tako stanje ne more trajati v nedogled. Če bi se pojavila ponudba za določene dele, kot so bazne postaje ali pa nenazadnje tudi uporabniki po primerni ceni, bi Simobil resno o tem razmislil, ampak zaenkrat take ponudbe še nimamo," je dejal Thaler.

V lastniški strukturi Simobila, ki deluje v okrilju skupine Mobilkom Austria, ima največji, 92,2-odstotni delež avstrijski Mobilkom, 5,46-odstotni lastnik je Iskratel, 2,35 odstotka pa ima v lasti Medaljon. Predvidoma maja letos pa naj bi Mobilkom Austria postal 100-odstotni lastnik Simobila.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikijakob1@email.si
23. 03. 2006 17.43
še spodnje perilo predajte v njihovo last. moje so že na pošti.