Gospodarstvo

Seja Planike prestavljena

Kranj, 13. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Seja upniškega odbora kranjske Planike, na kateri bi morali razpravljati tudi o prihodnosti proizvodnje v kranjskem obratu, je zaradi nesklepčnosti prestavljena.

Bodo delavci Planike ohranili delo vsaj do decembra? (Foto: POP TV)
Bodo delavci Planike ohranili delo vsaj do decembra? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Seje sta se od petih članov udeležila le predstavnika Gorenjske banke in sindikata, medtem ko predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in dveh Planikinih poslovnih partnerjev ni bilo. Upniki bodo tako o predlogu delavcev, da bi proizvodnjo podaljšali še za štiri mesece, predvidoma odločali v četrtek.

Andrej Marinc, stečajni upravitelj Planike
Andrej Marinc, stečajni upravitelj Planike FOTO: POP TV

Če bodo upniki podprli predlog sindikata, bo delavcem štirimesečno nadaljevanje proizvodnje zagotovilo dovolj časa, da bi se s pristojnimi ministrstvi dogovorili za podporo projektu za ohranitev delovnih mest. Ta projekt temelji na študiji izvedljivosti, po kateri bi Planika spremenila ime in ostala v lasti države, ta pa bi jo dala v najem. Sindikat je za uresničitev tega predloga pripravljen skupaj s podjetnikom iz Preddvora tudi sam za začetek vložiti 40 milijonov tolarjev.


Če pa upniki predloga o podaljšanju proizvodnje ne bodo podprli, se bo proizvodnja v kranjskem obratu s 1. avgustom zaključila. Kot je pojasnil stečajni upravitelj Andrej Marinc, proizvodnja namreč ni rentabilna. "Sam ne morem prevzeti odgovornosti, da bi proizvodnja tekla naprej in tako zmanjševala stečajno maso," je poudaril Marinc. Ob tem je dodal, da je odprt za vse predloge tako sindikata kot tudi potencialnih strateških partnerjev.

Sicer pa, če bi obrat z avgustom dejansko zaprli, se večina delavcev ne bi znašla v odprti brezposelnosti. Sindikati so se pomočjo Marinca že bolj ali manj dokončno dogovorili z nekaterimi podjetji, da bi prevzeli določeno število delavcev. Med njimi so zaenkrat najresnejši kandidati Peko in podjetji iz Škofje Loke ter Italije.

Kot se je sindikat že dogovoril s stečajnim upraviteljem, bo vseh 90 še zaposlenih v kranjskem obratu 1. avgusta za 14 dni odšlo na zavod za zaposlovanje. Kako bo naprej, pa bo nekoliko bolj jasno po sestanku upnikov.