Gospodarstvo

Še več presežnih delavcev

Ljubljana, 16. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Drogi Kolinski je predvidenih še 109 presežnih delavcev, ki bodo postali višek zaradi opuščenih programov.

Na sestanku predstavnikov sindikatov ter vodstva Droge Kolinske so v predlogu razvoja družbe za leto 2006 predvideli še 109 presežnih delavcev. "Za presežne delavce bomo skušali sproti poiskati druge rešitve v obliki prezaposlitve k drugim delodajalcem ali prekvalifikacije znotraj Droge Kolinske," je povedal predsednik Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije Srečko Čater.

Za delavce bodo skušali najti druge rešitve v obliki prezaposlitve k drugim delodajalcem ali prekvalifikacije znotraj Droge Kolinske (Foto: POP TV)
Za delavce bodo skušali najti druge rešitve v obliki prezaposlitve k drugim delodajalcem ali prekvalifikacije znotraj Droge Kolinske (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Odpuščanje presežnih delavcev, opuščanje nekaterih proizvodov, krepitev marketinške dejavnosti ter širitev proizvodnje izven meja naše države so po besedah uprave nujno potrebne za ohranitev čim večjega števila delovnih mest v Sloveniji.

Na sestanku sta bila med drugimi navzoča tudi predstavnik sindikata Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v bivši Kolinski Ljubo Berdajs, ki je minuli teden protestno odstopil iz nadzornega sveta Droge Kolinske, ter predsednik uprave Droge Kolinske Robert Ferko. Slednji je zagotovil, da bodo za pet izmed 146 delavcev, kolikor jih bodo odpustili do konca letošnjega leta, ponovno proučili možnosti rešitve brezposelnosti. Gre za matere samohranilke, za katere bodo skušali najti alternativne rešitve.

Alternativne rešitve, da delavci ne bi ostali na cesti

Izmed 146 presežnih delavcev jih je približno polovico našlo alternativne rešitve in niso ostali na cesti, je povedal Čater. Ti delavci se bodo bodisi upokojili ali pa želijo prekiniti delovno razmerje ob izplačilu odpravnine oziroma bodo podali soglasje za odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov.

Število odpuščenih delavcev v Drogi Kolinski naj bi v prihodnje povečevali v skladu z novimi potrebami "zaradi morebitnih ekonomsko nedonosnih proizvodnih programov", so povedali v vodstvu družbe.

Selitev v BiH

V Drogi Kolinski, ki je po združitvi maja letos največje slovensko živilsko podjetje s približno 1900 zaposlenimi, bodo namreč, kot so pojasnili, postopno zmanjševali število blagovnih znamk, in sicer s sedanjih 32 na devet. Obenem so napovedali opuščanje nedonosnih programov in selitev proizvodnje na lokacije izven Slovenije. Med drugim je predvidena gradnja tovarne v BiH, odkoder bodo pokrivali območje nekdanje Jugoslavije in trge Bližnjega in Daljnega vzhoda.