Gospodarstvo

Še tretja avkcija za sprostitev kreditnega krča

Ljubljana, 06. 07. 2009 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
8

SID banka bo v četrtek izpeljala še tretjo avkcijo v okviru jamstvene sheme bankam za kreditiranje podjetij in zadrug. Poslovnim bankam bodo ponudili za sto milijonov evrov državnih jamstev.

Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Na ministrstvu za finance so izrazili pričakovanje, da bodo banke intenzivno izkoristile možnost za pridobitev jamstvene kvote tudi v okviru tretje avkcije. Na prvih dveh, ki sta potekali junija, je bilo poslovnim bankam skupaj ponujenih za 210 milijonov evrov jamstev države, višino kreditnega potenciala, ki se je sprostil, pa na ministrstvu ocenjujejo na več kot pol milijarde evrov.

Država želi s shemo sprostiti kreditni krč

Z državno jamstveno shemo, ki je skupno vredna 1,2 milijarde evrov, želi država sprostiti kreditni krč in omogočiti gospodarstvu dostop do dolgoročnih kreditov za obratna sredstva in investicije. V omejenem obsegu (do 20 odstotkov sheme) je možno tudi reprogramiranje kratkoročnih kreditov v srednje- ali dolgoročne. Izvzeta pa so posojila za odkup podjetij oz. njegovih deležev ali pa za odplačilo kreditov, ki so bili najeti za te namene.

Jamstvena shema bo delovala do konca leta 2010 oziroma do porabe zakonsko določene kvote.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damir Zor?i?
07. 07. 2009 09.34
blanka - ti si tajkun "premišljenih" in "modrih" izjav tule daleč naokoli. Tvoj beli El Baiuco se je drl na ves glas, da krize ni še par tednov pred zadnjimi volitvami. Po voltivah je skakal kot šolarček, da ga zdaj pa zanima kako se bo nova vlada soočila z gospodarsko krizo. Ko je bil pa on 14dni nazaj še minister in upal, da bo to tudi ostal pa krize ni bilo, ah kje pa, to so samo presneti mediji in rdećkarji, ki so vse napihnili. Daj no, če bi tvoji politični gardi pustili voditi državo v teh časih bi končali kotr Islandija ali bolj verjetno še huje.
Buena Vita
06. 07. 2009 21.03
VSI SO TA RDEČI IN TAJKUNI
odbogaposlan
06. 07. 2009 16.45
hočemo seznam prejemnikov, pop novinarji!
odbogaposlan
06. 07. 2009 16.45
he,he, verjeten bo kredit za nakup nove polnilnice Lašega, he,he.
Damir Zor?i?
06. 07. 2009 14.46
Seveda ko vsi ostali nasedajo pravljicam, ki jih prodaja poltika pri nas in po svetu. Konkretna alternativa je "self sustainable" tehnologija, ker so prihranki energije in denarja ogromni. Energija pa bo samo še dražja. Pa vodo si lahko večina sama pridobiva i.td. Nočem se delat pametnega, rad pomagam in to omenjam za to, ker želim za vse dobro. Zdaj pa me spet spljuvaj in napadi s pomočjo tvoje vojske jezek-_klonov.
jezek-teka_teka
06. 07. 2009 14.34
Spet so eni pametni na tem forumu, loool.
frako
06. 07. 2009 14.30
mojo pride sz amerike pa ga haso uparša o mujo kak je bilo u ameriki šta si tamo radio? Mujo:"otvorio sam banku." haso: pa kako si ti tamo otvorio banku mujo sa pajserom
Damir Zor?i?
06. 07. 2009 14.24
Se pravi zadolženo ljudstvo in s tem državo bomo zdaj kot vsi ostali zadolžili še bolj. Odlična rešitev. Saj alternative nimamo, mar ne? Osebno sem z s pomočjo kolegov relativno hitro prišel z matematiko do izračuna kako bi se rešili krize in poseldično tudi odvisnosti od svetovnega trga, ki zgolj zadolžuje cel planet.