Gospodarstvo

Še pred avgustom po evropsko

Ljubljana, 05. 07. 2007 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./D.Š.
Komentarji
0

Mobitelovi uporabniki bodo s 1. avgustom lahko v EU klicali po nižjih, evropskih tarifah, Si.mobilovi pa že dva dni prej.

Slovenci mobilne telefone v tujini največkrat uporabijo na Hrvaškem, za katero pa uredba EU o nižjih tarifah ne velja
Slovenci mobilne telefone v tujini največkrat uporabijo na Hrvaškem, za katero pa uredba EU o nižjih tarifah ne velja FOTO: Reuters

Mobitelovi uporabniki bodo lahko že s 1. avgustom klicali po evrotarifi. Vsi Mobiuporabniki bodo imeli evrotarifo samodejno vključeno s 1. avgustom, naročniki pa lahko operaterju sporočijo svojo odločitev za evrotarifo. Če tega ne bodo storili, bo Mobitel naročnikom evrotarifo samodejno vključil 30. avgusta 2007.

Naročniki Mobitel GSM/UMTS se lahko za evrotarifo odločijo tako, da pošljejo sporočilo SMS z vsebino EVROTARIFA na številko 1919 ali se oglasijo v najbližjem Mobitelovem centru oziroma izpolnijo obrazec, ki je objavljen na mobitelovi spletni strani, in ga pošljejo na Mobitelov naslov.

Mobitel bo v mesecu juliju na svoji spletni strani objavil nov cenik gostovanja v državah Evropske unije, ki prinaša nižje cene, naročniki pa bodo koristne informacije prejeli tudi poleg računov v mesecu avgustu.

Družba Mobitel bo evrotarifo na podlagi prejete odločitve naročnika omogočila čim prej, najkasneje pa v enem mesecu. Tako bo Mobitel naročnikom, katerih vlogo za vklop evrotarife bo prejel do konca julija, evrotarifo predčasno vklopil že 1. avgusta.

Si.mobil - Vodafone: Evrotarifa s koncem julija

Si.mobil bo v skladu z novo evropsko regulativo na področju telekomunikacij uveljavil novo evropsko tarifo za gostovanje v državah članicah Unije, ki bo veljala tako za odhodne kot za dohodne klice, na voljo pa bo od 29. julija 2007. Vsi naročniki se lahko za novo evrotarifo odločijo in posredujejo zahtevo že sedaj, vklopili pa jim jo bodo najkasneje v roku enega meseca. Vsi tisti, ki nimajo izbrane posebne tarife ali jim ne pripadajo posebne ugodnosti in se za tarifo ne bodo sami odločili predhodno, bo Si.mobil - Vodafone evropsko tarifo samodejno vklopil 29. septembra 2007. Predplačnikom, ki ne morejo izbrati posebnih tarif za klicanje v tujini, bodo novo evrotarifo vključili že konec julija.

Tudi do štirikrat ceneje

Kaj je evrotarifa?

Gre za administrativno, s strani Evropske komisije določeno najvišjo ceno klica, ko uporabnik s svojim mobilnim telefonom gostuje v drugi državi EU. Strošek odhodnega klica iz katere koli države EU v Slovenijo ne sme preseči 58,8 centa (z vključenim DDV), za dohodni klic v državah EU pa strošek minutnega pogovora ne sme biti višji od 28,8 centa. Operater se, seveda, lahko odloči tudi za nižjo ceno pogovora iz določene države. Evrotarifa ne velja izven območja EU, zato pri Zvezi potrošnikov Slovenije pričakujejo, da se bodo operaterji čimprej dogovorili o znižanju cen gostovanja tudi v državah izven EU, vsaj tistih, kjer Slovenci pogosto gostujemo.

Konec junija je v državah članicah Evropske unije stopila v veljavo uredba EU o cenah gostovanj v tujih mobilnih omrežij. Cene naj bi se znižale tudi do 70 odstotkov, v Sloveniji v povprečju za štirikrat.

Slovenija je sicer ob sprejetju končnega dogovora v začetku junija Evropsko komisijo pozvala, naj uredbo čim prej razširi tudi na Hrvaško. Kot poudarjata slovenska mobilna operaterja Mobitel in Simobil, namreč Slovenci mobilni telefon v tujini največkrat uporabijo na Hrvaškem, kjer pa uredba EU o znižanju cen ne velja.

Pri ZPS zadovoljni z odzivom operaterjev

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so po manjši zmedi, ki je nastala po začetku veljave uredbe EU o cenah gostovanj v tujih mobilnih omrežij, t. i. roamingu, zdaj zadovoljni z odzivom obeh največjih operaterjev, Mobitela in Simobila. Ob tem sicer menijo, da bi lahko uporabnike vsaj na spletnih straneh obveščali bolj ažurno in jih ustrezno pripravili na nove pogoje gostovanja v EU, so sporočili iz ZPS.

Poudarili so še, da o evrotarifi trenutno na svojih spletnih straneh obvešča le Mobitel, Simobil naj bi obvestilo dodal v kratkem, v ZPS pa pričakujejo, da se bo čimprej pojavilo tudi pri Debitelu, Izimobilu in Mmobilu.

Evrotarifa ne velja izven območja EU, zato pri ZPS pričakujejo, da se bodo operaterji čimprej dogovorili o znižanju cen gostovanja tudi v državah izven EU, vsaj tistih, kjer Slovenci pogosto gostujejo. Slovenija je sicer že ob sprejetju končnega dogovora o roamingu v začetku junija pozvala Evropsko komisijo, naj uredbo čimprej razširi tudi na Hrvaško.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.