Gospodarstvo

Se Laško pripravlja na prevzem?

Ljubljana, 08. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delnice Laškega so danes na borzi spet močno poskočile, kar bi lahko pomenilo tudi, da se v Laškem pripravljajo na prevzem Pivovarne Union.

Zgodba o prevzemu Uniona še ni končana

Pivovarna Laško, ki je že večkrat namignila, da od nameravane združitve slovenske proizvodnje pijač še ni odstopila, bo morda vendarle objavila javno ponudbo za prevzem ljubljanske pivovarne.

Proizvodnja Pivovarne Laško
Proizvodnja Pivovarne Laško FOTO: POP TV

Cena delnic Pivovarne Laško je samo v zadnjem vikendu narasla za več kot osem odstotkov, od 6.100 tolarjev, kolikor je bila delnica vredna v petek, pa do 6.600 tolarjev, kolikor je bilo treba zanjo odšteti danes. Delnice Laškega pa so rasle tudi v prejšnjih dneh.

Takšno dogajanje bi lahko Laščanom zelo koristilo. Če bi ti namreč želeli objaviti javno ponudbo za nakup Pivovarne Union, bi se morali najprej dokapitalizirati, ob višji borzni ceni svojih delnic pa bi tudi ob prodaji novih delnic iztržili več. Tako bi bila lahko rast delnic znak, da se v Laškem pripravljajo na prevzem Uniona, seveda pa to ni edini možen razlog. Vsekakor pa so v Laškem, kjer imajo trenutno slabo četrtino Unionovih delnic, v vse boljšem položaju za končni prevzem.

Turnšek o zapletih pri prevzemu Uniona

Turnšek je izrazil začudenje, da so odstavili direktorja odškodninske družbe Antona Končnika, ki je bil eden izmed tistih, ki je bil zaslužen za to, da so delnice prodali po najvišji možni  ceni
Turnšek je izrazil začudenje, da so odstavili direktorja odškodninske družbe Antona Končnika, ki je bil eden izmed tistih, ki je bil zaslužen za to, da so delnice prodali po najvišji možni ceni FOTO: POP TV

Slovenska industrija pijač je samo v lanskem letu naredila za 70 milijard tolarjev bruto realizacije in s tem 3 milijarde neto dobička. Gre za pomembno gospodarsko panogo, česar se zavedajo tudi v Interbrewu, zato je boj neusmiljen.

Ključne zaplete pri prevzemu pivovarne Union je pojasnil direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek. Mislim, da so nas v največji možni meri ignorirali, saj se z nami niso hoteli niti pogovarjati, mi smo bili že lastniki 25 odstotkov Uniona, ko so oni prišli; pogovarjali so se samo z državo, z državnimi skladi, je povedal Turnšek in dodal, da imajo podcenjujoč odnos in jih niso obravnavali kot enakovrednega partnerja. In prav zaradi takšnega boja za delnice, je tem hitro rasla cena. Turnšek je ocenil, da so s tem ceno delnicam dvignii za 20 ali celo 30 odstotkov, s čimer pa je profitirala predvsem država in obadva sklada, ki sta te delnice prodala, tako Pivovarni Laško kot Interbrewu in sicer po izredno visoki ceni.

V Laškem, kjer imajo trenutno slabo četrtino Unionovih delnic, so v vse boljšem položaju za končni prevzem.

Zato se seveda čudim, da so v zahvalo zato odstavili direktorja odškodninske družbe Končnika, ki je bil eden izmed tistih, ki so bili zaslužni zato, da so delnice prodali po najvišji možni ceni, je dejal Turnšek. In potem se je govorilo, da naj bi šlo za interne dogovore med kasneje odstavljenim direktorjem odškodninske družbe in Pivovarno Laško, kjer naj bi mu celo obljubili službo. Na to nimam komentarja, ker za vsem ni preprosto nič res, je dejal. Zapletlo se je tudi z odredbo sodišča, ko so zahtevali zaustavitev trgovanja z delnicami Uniona, s čimer so Laščani utrpeli precejšnjo materialno škodo. Odredba, ki je bila izdana takoj drugi dan po nakupu naših delnic s strani slovenske odškodninske družbe, je bila izdana v nekih nenormalnih okoliščinah, to je tudi pokazala praksa, ko jo je potem višje sodišče razveljavilo, je pojasnil Turnšek in dejal, da so pričakovali, da jim bo država pomagala pri tem, da ta industrija ostane v slovenskih rokah, pa so se očitno zmotili.