Gospodarstvo

SCT zanika kartelno dogovarjanje

Ljubljana, 11. 09. 2007 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SCT se je odzval na očitke, da obstaja v Sloveniji gradbeni lobi, ter zanikal kartelno dogovarjanje v gradbeništvu.

Delavci SCT
Delavci SCT FOTO: POP TV

Morebitni očitki družbi SCT, da je vključena v kartelna dogovarjanja, so neutemeljeni in brez kakršne koli podlage, so sporočili iz SCT. Kartelno povezovanje pri oddaji javnih
naročil na gradbenem področju po njihovem mnenju tudi ni možno. Če bi kartelna povezava domačih ponudnikov kljub temu obstajala, glede na tujo konkurenco ne bi mogla doseči monopolnih cen in takšen kartel ne bi imel smisla, so zapisali. S tem so se v SCT, kot pojasnjujejo, odzvali na "vse bolj prisotno prepričanje javnosti, da obstaja v Sloveniji gradbeni lobi, kar naj bi pomenilo, da se gradbena podjetja med seboj kartelno povezujejo, da bi na slovenskem trgu dosegla neupravičene zaslužke v škodo projektov, financiranih iz javnega denarja." SCT pridobiva javna naročila v postopkih javnih naročil v konkurenci z domačimi in tujimi izvajalci, pod pogoji, v katerih so določene limitirane cene.

Izvajalci ne vplivajo na pogoje

Ivan Zidar
Ivan Zidar FOTO: POP TV

Pogoje konkuriranja pri pridobivanju teh naročil določajo javni
naročniki. Izvajalci, tudi SCT, ne morejo vplivati na pogoje, pod katerimi lahko pridobijo delo, piše v sporočilu SCT. Kot še pojasnjujejo, morajo izvajalci gradbenih del v svojih ponudbah
dokazati izpolnjevanje zelo zahtevnih pogojev ter predložiti vrsto garancij. Prav zato težko razumejo očitke o kartelnem povezovanju, saj "glede na vzpostavljen sistem pri tako trdih pogojih pridobivanja del in pri tako doslednem nadzoru izvedenih del kartelno povezovanje pri oddaji javnih naročil na gradbenem področju sploh ni možno". Če je kdo imel v mislih, da je SCT vključen v kartelna dogovarjanja, v družbi trdijo, da so ti očitki neutemeljeni in brez kakršne koli podlage.
"Primeri kartelnega dogovarjanja med gradbenimi izvajalci nam niso znani, zato jih tudi ne moremo komentirati," so še zapisali v sporočilu za javnost.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
15. 09. 2007 10.29
Zanimanje Drzavljanov o poslu, vam pove ogled komentarjev na tej strani. Ce bi bil komentar o gospodi Strojan, bi bilo en 1000 "komentarjev". V Sloveniji ni pravih podjetnikov bogatih. Saj jih gnide unicijo, ker se bojijo za svoj denar.V Sloveniji je podobno kakor na prostorih bivse Jugoslavije. Lopov ima denar. In kaj je komentar? "Znajdul se je!!" "Snaso se covek!" Mislim, da ni problem kako krast, varat..itd. Problem je v tem ali si pripravljen-a to pocet celo zivljenje. Do kdaj se mosta Marmal. Zidar..itd, sprehajala brez strahu za sebe in svojo druzino, nepremicnine, premicnine, prijatelje.....??? Vam povem? Do treniuka, ko bodo sposobni placevati za zascito. No sedaj pa najdite moj I.P. In me unicite. Vem, da imam prav!!
politik70
12. 09. 2007 12.06
SCT zanika kartelno dogovarjanje=ribe ne živijo v vodi ampak na suhem. Gradbeništvo sploh nizke gradnje je eno samo dogovarjanje za zeleno mizo.Ti meni ta posel jaz pa bom tebi pomagal pri drugemu.Roka roko umiva.In če bi eden od akterjev priznal bi se domine začele podirati.ga ni gradbenega podjetja v slovenij ki se nebi dogovarjalo za posle oziroma kako bojo nastopali na javnih razpisih.Tipičen primer so slovenski predori.Edinemu ki se je uspelo vmešati je bil Graseto pa še ta je pol nategnil slovenske podizvajalce dars pa njega tako da preko Rodeta zahteva plačilo za vsa opravljena dela. Skratka gradbeništvo je ena sama Mafija in je beseda kartelni dogovor premila država pa noče posešti vmes ker ta panoga dejansko poganja gospodarsko rast v višave. Pa še to: SCT ni edin v tej igri.Zraven pašejo čisto vsa gradbena podjetja.
lyinx01@volja.net
11. 09. 2007 19.03
He He ma kakšno dogovarjanje pa karteli a ne veste 7 let nazaj se je Zidar vračal domov pa v ribničku zagledal zlato ribico in....se je pač zmenu... pa kupil SCT in to je to... kaj bi bilo boljše da bi si zaželel ku...do tal ali kaj? jah ma pač srečo ne prave ribnike najde LOL
Jožajoža
11. 09. 2007 17.38
kakšno dogovarjanje.bivši minister BOŽIČ (za promet) bo novi direktor SCT-ja.tako, da so vsa natolcevanja brezpredmetna.zidar se ga je pač usmili ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
zupancicevajama@email.si
11. 09. 2007 16.48
No kako bi se pa slisalo... Ivan Zidar je izjavil na tiskovni konferenci, da je res malo cudno, kako je z direktorsko placo kupil celoten SCT, in hkrati povedal, da mo je to omogocilo lobiranje ter kartelno dogovarjanje.Hkrati je zaprosil davcno upravo, da za boga milega ne pregleda od kje njemu in podobnim denar za nakupe milijonskih vrednosti...
kandazar@gmail.com
11. 09. 2007 16.43
Ja seveda bodo zanikali saj niso neumni. Drugače pa je že čas da zidarja in njegov sct pošljemo nekam. Pa še to. Kako je možno da je zidar&company prevzeli nekdaj državni sct? Pa če bi imeli še tako velike menedžerske plače ga nebi mogli kupiti po legalni poti.