Gospodarstvo

Sarkozy eno, Trichet drugo

Bruselj, 07. 09. 2007 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sarkozy je ob odločitvi ECB, da ključno obrestno mero pusti nespremenjeno, menil, da gre za rezultat francoskega pritiska.

ECB je pustila obrestno mero nespremenjeno
ECB je pustila obrestno mero nespremenjeno FOTO: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je še pred svojo majsko izvolitvijo napadal Evropsko centralno banko (ECB) zaradi njenega vztrajnega zviševanja obrestnih mer v območju evra, je ob četrtkovi odločitvi ECB, da ključno obrestno mero pusti nespremenjeno pri štirih odstotkih, menil, da gre za majhen rezultat francoskega pritiska. Predsednik ECB Jean-Claude Trichet pa je po četrtkovi seji Sveta ECB zatrdil, da je to odločitev sprejel povsem neodvisno in da je ECB zagrizeno neodvisna.

Nestabilnost na finančnih trgih in ponovno ovrednotenje tveganj so v preteklih tednih pripeljali do povečane negotovosti, zaradi česar banka potrebuje nove podatke, je četrtkovo odločitev razložil Trichet in dodal, da se bo ECB šele potem odločala o nadaljnji smeri denarne politike v območju evra.

Napeti odnosi

Sarkozy in ECB sta sicer že dlje časa v napetih odnosih, saj francoski predsednik meni, da ECB z zviševanjem obrestnih mer v območju evra zavira gospodarsko rast v območju evra in ogroža njegov izvoz. Višje obrestne mere namreč vplivajo na višjo vrednost evra, kar draži izdelke evropskih izvoznikov na tujih trgih.

ECB je z odločitvijo, da pusti ključno obrestno mero pri štirih odstotkih, po mnenju opazovalcev finančnim trgom pokazala, da je pripravljena pomagati z zagotavljanjem zadostne likvidnosti bančnemu sistemu, kar naj bi umirilo finančne trge.

Trichet je sicer poudaril, da je ECB zavezana k temu, da skrbi za delovanje denarnega trga za vsako ceno. "Zelo sem ponosen, da se je ECB soočila z izrednimi razmerami na učinkovit način," je izredne finančne injekcije ECB v denarni sistem ob skokovitem porastu medbančnih obrestnih mer zaradi velikih izgub bank na ameriškem nepremičninskem trgu pohvalil Trichet.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.