Gospodarstvo

Samohvala dobro dene

Bruselj/Washington, 16. 02. 2007 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenija naj bi po besedah ministra za okolje izpolnila vse obveze glede globalnega segrevanja - vsaj na papirju.

Minister za okolje Janez Podobnik: Slovenija zopet med prvimi - na papirju.
Minister za okolje Janez Podobnik: Slovenija zopet med prvimi - na papirju. FOTO: POP TV

Slovenija, ki je kjotski protokol ratificirala leta 2002, se je zavezala, da bo izpuste toplogrednih plinov v obdobju 2008-2012 znižala za osem odstotkov pod raven iz leta 1986. Izpusti bi se tako morali do leta 2012 znižati na 18,6 milijona ton ogljikovega dioksida, kar naj bi ob dodatnih ukrepih Slovenija dosegla.

"Veseli smo, da je bil slovenski načrt razdelitve emisijskih kuponov za CO2 takoj za Veliko Britanijo prvi, ki je bil sprejet. To je priznanje Sloveniji, da je Evropski komisiji poslala pošten načrt. Nič nismo izigravali, ampak smo realno pogledali, kakšno je stanje v energetiki, prometu, komunali in kmetijstvu," je povedal Podobnik.

Vlada je decembra lani sprejela operativni program zmanjšanja izpustov za obdobje 2008-2012, ki za dosego ciljev kjotskega protokola določa sedem ukrepov. Tako predlaga tehnološko prenovo slovenskih termoelektrarn, zniževanje energetske intenzivnosti v industriji ter povečanje deleža obnovljivih virov energije in zamenjavo fosilnih goriv z biološkimi.

V Sloveniji najbolj problematičen promet

Vse slovenske vlade doslej so zanemarjale prometno politiko: Rezultati so tu - težave pri zmanjševanju toplogrednih plinov
Vse slovenske vlade doslej so zanemarjale prometno politiko: Rezultati so tu - težave pri zmanjševanju toplogrednih plinov FOTO: POP TV

Energetika, kjer v Sloveniji nastaja največji del izpustov, je "pokrita" s trgovanjem z emisijskimi kuponi, je povedal Andrej Kranjc z ministrstva za okolje in prostor, kljub temu pa bo potrebno prestrukturiranje. "Med sektorji je najbolj problematičen promet, kjer emisije še vedno naraščajo," pravi Kranjc. Po njegovih besedah bo klimatski komite na prvi seji marca razpravljal o energetiki, druga seja pa bo namenjena izključno prometu. "Stvari se bomo skušali bolj intenzivno lotiti," je dejal Kranjc.

Predvideno je še trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov in izboljšanje energetske učinkovitosti stavb. Na področju prometa Podobnik napoveduje spodbujanje javnega potniškega prometa ter izvajanje ukrepov resolucije o prometni politiki za prehod tranzita s cest na železnice.

Stroški izvajanja predvidenih ukrepov so - z izjemo prometa - ocenjeni na 48,5 milijona evrov na letni ravni. Samo ukrepe na področju prometne politike prometu pa bo za uvajanje biogoriv in spodbujanje potniškega prometa potrebnih 79 milijonov evrov letno.

Segrevanje - začetek streznitve?

Evropski komisar za okolje Stavros Dimas je danes mednarodno skupnost pozval k začetku pogajanj o podnebnih spremembah. Nov sporazum naj bi tako nasledil kjotski protokol po letu 2012, s katerim so se države podpisnice zavezale k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov.

"Nujno je, da v prizadevanjih za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov sodelujejo ZDA in druge velike onesnaževalke. Grožnja, ki nam preti zaradi klimatskih sprememb, je globalna in le z globalno rešitvijo se ji lahko izognemo," je poudaril komisar Dimas.

Po njegovem mnenju je v boju proti klimatskim spremembam kjotski protokol pomemben korak, a potrebni bodo še globlji posegi za preprečitev nevarnih posledic klimatskih sprememb, ki bodo imele gospodarske, socialne in okoljske posledice za celotno človeštvo. V luči vse pogostejših alarmantnih opozoril o posledicah klimatskih sprememb, se je zato Dimas zavzel za takojšen začetek pogajanj o novem celovitem sporazumu o podnebnih spremembah.

V Washingtonu proti globalnemu segrevanju

Kjotski protokol je stopil v veljavo 16. februarja 2005 in do sedaj ga je ratificiralo že 141 držav
Kjotski protokol je stopil v veljavo 16. februarja 2005 in do sedaj ga je ratificiralo že 141 držav FOTO: Reuters

Poslanci iz 13 držav, med drugim iz ZDA in Kitajske, so v četrtek na srečanju v Washingtonu pozvali k pokjotskemu dogovoru za boj proti globalnemu segrevanju. "Dejstvo je, da mi kot globalni zakonodajalci tega ne moremo zanikati," je dejal nekdanji član britanske vlade Stephen Byers.

V deklaraciji so poslanci iz držav članic sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije (G-8) ter Brazilije, Kitajske, Indije, Mehike in Južnoafriške republike zapisali, da "ni dvoma" v dokaze o podnebnih spremembah, ki jih je povzročil človek. "Vendar se moramo zavedati, da so podnebne spremembe globalni problem in smo vsi zavezani k ukrepanju, glede na naše sposobnosti in zgodovinske odgovornosti," so še opozorili na dvodnevnem forumu v ameriškem senatu.

Hkrati so pozvali, da voditelji G-8, ki se bodo julija zbrali v Nemčiji, sprejmejo okvir za sporazum, ki bo nasledil Kjotski protokol. Ta bo prenehal veljati leta 2012. Mednarodna pogajanja o pogodbi, ki bo nasledila Kjotski protokol, se morajo končati leta 2009, je še zapisano v sprejetem sporočilu.

Ameriška administracija predsednika Georgea Busha je doslej zavrnila, da bi sprejela Kjotski protokol, in sicer z utemeljitvijo, da bi visoki stroški ohromili gospodarstvo, sklicuje pa se tudi na razhajanja med znanstveniki o vzrokih podnebnih sprememb.

Politiki so v Washingtonu tudi pozvali, da morajo tako države v razvoju kot razvite države zmanjšati emisije toplogrednih plinov, globalni trg pa naj bi bil oblikovan tako, da bi bilo možno trgovanje z emisijami ogljikovega dioksida.

Odlašale so največje onesnaževalke

Stavros Dimas opozarja na katastrofalne posledice onesnaževanja
Stavros Dimas opozarja na katastrofalne posledice onesnaževanja FOTO: Reuters

Podpisnice kjotskega protokola so se leta 1997 v japonskem Kjotu zavezale, da bodo v obdobju med leti 2008 in 2012 znižale izpuste toplogrednih plinov za najmanj pet odstotkov v primerjavi z letom 1990. Uveljavitev protokola je dolgo visela v zraku, saj so z njegovo ratifikacijo po zavrnitvi s strani ZDA odlašale vse največje onesnaževalke.

Ko je Rusija novembra 2004 protokol ratificirala, so bili izpolnjeni pogoji za njegovo uveljavitev - ratificirati ga je namreč moralo najmanj 55 držav, ki so skupaj odgovorne za najmanj 55 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov. Protokol je stopil v veljavo 16. februarja 2005 in do sedaj ga je ratificiralo 141 držav. ZDA, ki so odgovorne za približno četrtino vseh izpustov toplogrednih plinov, so od podpisa protokola leta 2001 odstopile.

EU je pri uresničevanju kjotskih ciljev sprejela vrsto ukrepov, ki zajemajo tako trgovanje z izpusti ogljikovega dioksida kot spodbude za rabo obnovljivih virov energije, rabo biogoriv in izboljšanje energetske učinkovitosti. Najnovejši predlogi Evropske komisije v boju proti klimatskim spremembam med drugim vključujejo pobude za vključitev letalskega prometa v trgovalno shemo z izpusti ter strategijo za zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida pri novih avtomobilih.

Pomemben korak naprej je tudi energetski paket, ki ga je Evropska komisija predstavila januarja in po katerem naj bi se energetska učinkovitost v EU do leta 2020 izboljšala za 20 odstotkov, delež obnovljivih virov energije povečal na 20 odstotkov, delež porabe biogoriv pa zvišal na 10 odstotkov. Če bi uresničila vse ukrepe, bi EU 25 do leta 2010 znižala emisije za 10,8 odstotka v primerjavi z letom 1990. Vsaj tako so prepričani v Bruslju.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
18. 02. 2007 15.31
Vsak Slovenec mora potočiti kakšno kapljo znoja več, da lahko naša visoko zavedna vlada trguje s kuponi onesnaženja. Da bi nas še bolj ozavestila, bo podražila gorivo ali pa upočasila rast plač v primerjavi s stroški. Morda bo povečala subvencije za nakup nekajkrat predragih toplotnih črpalk ali izolacijskih materialov in po tej tržni logiki bodo eni še naprej bogateli s temi produkti , za večino pa so ti ukrepi tako ali tako nedosegljivi ali pa neuporabni. Starih gradenj pod spomeniškim varstvom ni mogoče obdati s stiroporom. Ob vsem tem pa, če bi vsi prebivalci na še države ravnali povsem ozaveščeno, bi bil ves naš trud le kapljica vode v od drugih onesnaženo morje, saj si največji povzročiteji tople grede - uničevalci ozona in narave ne dovolijo svetovati, ni jih dovoljeno soditi, kaj šele kaznovati. Postavili so se v vlogo Stvarnika, misleč da smejo vse, vendar jih le ta za sedaj le še milostno opominja. Obenem mrzlično iščejo izhod za selievo na druge planete osončja in pozabljajo, da so smrtniki.
Vegos
16. 02. 2007 17.40
Pa naj se začnejo raziskave kako naprej, ker podnebnih sprememb ne moremo več ustavit.
bosko.buha@mailinator.com
16. 02. 2007 17.36
Da bi morali sedaj z avtobusi naokoli se prevazati je butasto. Res je, tudi če bi bili zastonj bi se vsi vozili z avti, ker je bencin vreden dodatne komoditete in časa ki ga pri tem prišparaš. Kar bi morali narediti za zmanjšanje toplogrednih plinov je boljša izolacija vseh hiš (tu gre največ energije v luft), ter podpirati kupovanje avtomobilov z manjšo kubaturo. Pa tovarne naj imajo čistilne naprave in mislim da bomo s tem kar veliko pripomogli h zmanjšanju toplogrednih izpustov. Glede na naraščujoče energetske potrebe pa naj se zgradi se veterne elektrarne in seveda drugi blok JE Krško.
revolucionar
16. 02. 2007 15.43
xes...zakaj pa misliš, da stane avtobus toliko? In zakaj jih imaš samo 3 na dan? Če bi jih imel 40 na dan, bi jih uporabljal? Dvomim!!! Slovensk mentaliteta pravi, da je avto bolj 'priročen' in 'kamot'...tako da avtobusa povprečen slovenec ne bi uporabil niti, če bi bil zastonj... V Kopru je občina uvedla subvencijo za avtobuse, tako, da je cena mesečne vozovnice 1000 SIT (po starem), enosmerna 100 SIT...kaj mislite, da se je zgodilo? Cel halo je ratal češ, da s tem občina zmanjšuje plače zaposlenih, ker so posledično le-ti začeli prejemati nižje potne stroške!!! Tako butasti smo slovenci, da niti ne vemo zakaj prejemamo potne stroške (mimogrede, tega ni nikjer na svetu) in mislimo, da je to del plače...za se zjokat!!! In ja, promet je zelo velik krivec stanja v okolju, kakor tudi butast način ogrevanja (beri skupne kotlovnice, ki delajo na 110 tudi če je zunaj 30 stopinj!!). Ljudje pa potem sredi zime z odprtimi okni....in še bunijo se da imajo visoke stroške ogrevanja!!! Če človek sam pri sebi ne vidi kako meče denar skozi okno mu pač ni pomoči kot ga udariti po žepu....na žalost!
overlord_tm
16. 02. 2007 15.37
@kozolc: problem pri ločevanju je samo to, da na koncu vse leti na isto smetišče =)
kozolc@email.si
16. 02. 2007 15.30
tle se strinjam z gospodom revolucionarjem kot tudi s tistimi ki pravite. da so ZDA velike onesnaževalke. Prvo karje treba je začeti doma in dajati vzor drugim. Vem naprimer, da je moje gospodinjstvo eno redkih v naši okolici, ki odpadke LOČUJE (prosim, kdo dela še to?). Če ste ljudje opazili, imamo ogromne zabojnike na katerih piše embalaža, papir in steklo! Če boste ločevali, boste mnogo pripomogli! Aja, pa seveda so tu še zabojniki za biološke odpadke - tisti rjavi. dejte tudi tja kakšenkrat kake ostanke sadja, zelenjave itd nest (pa brez plastike prosm). Tudi javni promet podpiram, če prav moram priznati, da se sam iz črnuč večkrat v btc zapeljem z avtom, navsezadnje rabim v nasprotnem primeru z avtobusom do tja dobro uro...če ne še več (lpp se bi moral malo zamisliti).
xes
16. 02. 2007 15.23
revolucionar: ni vse v avtomobilih... sem se pri sebi spravil racunati... v nasem gospodinjstvu letno porabimo cca 1200 litrov bencina zato, da se vozimo (v sluzbo, solo, dopust, nakupe) in cca 3000 l kurilnega olja za ogrevanje toplo vodo ... tooorej... lahko hodimo pes, da bo okolje cistejse ali pa zmanjsamo temperaturo za stopinjo, dve v stanovanju, investiramo kaj vec v izolacijo, se mogoce tusiramo in pomivamo tudi z malce manj toplo vodo.... to udrihanje cez vozila mi gre pocasi na zivce... imam avto zato ker ga RABIM, ne zato ker mi je fajn... ce grem v sluzbo pes lahko hodim 4 ure v eno smer, dnevno pa imam ravno 3 avtobuse, ki me stanejo vec kot gorivo pa se ob takih urah vozijo, da si z njimi nimam kaj dosti za pomagat (kritika javnega prevoza!). Se enkrat... niso za vse krivi samo avtomobili... ce pa kdo hoce pa naj dnevno hodi pes po par ur v sluzbo in nazaj, njegova druzina bo verjetno presrecna ker ne bo z njimi, jaz se bom raje vozil.... glede onesnazevanja okolja s strani industrije pa sploh ne bom zgubljal besed... promet se omenja kot kriticen zaradi tega ker emisije na tem podrocju za razliko od ostalih panog NARASCAJO kjer pa gre iz mojega osebnega vidika kritika predvsem proizvajalcem vozil in ne uporabnikom....
revolucionar
16. 02. 2007 14.56
Vegos...komentar je letel na večino slovencev in ne na nekaj posameznikov, ki zaradi enega sli drugega razloga ne uporabljajo avtomobila za vsako sranje...
Vegos
16. 02. 2007 14.43
Revolucionar, kdaj? DANES :)
revolucionar
16. 02. 2007 14.40
Ma prosim vas!!! Kdaj ste se na zadnje peljali v službo z javnim prevozom? Kdaj ste šli v trgovino peš namesta z avtom? Naša lenoba je največji onesnaževalec ne pa industrija!!! Kaj mislite, da oni delajo kar tako, ker nimajo kaj drugega za počet? Vse kar se naredi nekdo kupi!! Sami pri sebi najprej počistimo! Tudi g. Minister (dr. ne vem česa, samo tega kar dela ne) bi lahko začel z avtomobilom, ki ima manjšo kubaturo (in porabo) pa bi takoj sam prispeval 10 manj izpusta...potem bi se pa lahko hvalil, da je za vzgled!!!
Bohem
16. 02. 2007 11.37
Seveda tudi evropa onesnažuje okolje s toplogrednimi plini ipd., toda evropa se vsaj trudi to zmanjševati za razliko od ZDA kateri so zasluženi za izpust kar cca 25 odstotkov SVETOVNEGA izpusta toplogrednih plinov!!!!! Kaj naj rečem: hvala ZDA, kateri nikomur na tem preširnem svetu ne odgovarjajo za svoja umazana dejanja. LP
civitasstain@gmail.com
16. 02. 2007 10.24
Cak, cak. Ko je EU zahtevala, da Evropska auto industrija mora obvezno zmanjsati skodljive motorne izpusne pline na neko manjso enoto do... ? leta, je auto industrija, predvsem nemska, grozila z unicenjem vec tisoc delovnih mest, je EU ta predlog takoj potegnila nazaj. Dajmo pometat najprej pri domacem pragu!!!!!! In Evropa gradi vedno vecja letala, ki ogromno onesnezujejo zrak, namesto, da bi razvijala tukaj tehniko, na manjsi in ekoloski porabi. Vsi so enaki, kjer gre za gospodarstvo in ekologija ostane samo na jeziku.
janez105@gmail.com
16. 02. 2007 08.11
Embargo na Ameriko in Avstralijo, pa bo problem rešen. Ne morejo se one je***t s celim svetom. Če bi kdo hotel kaj RES narediti, bi že vzdavnaj šlo.
theykilledKenny
16. 02. 2007 07.59