Gospodarstvo

S KBC še brez dogovora glede dokapitalizacije NLB

Ljubljana, 09. 02. 2011 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država bo NLB najverjetneje morala dokapitalizirati sama, saj dogovora s KBC še ni dosegla. V tem primeru bi lahko šlo za državno pomoč, kar pomeni, da bi ključne elemente v strategiji banke lahko določila evropska komisija.

NLB
NLB FOTO: Dare Čekeliš

Država še vedno ni uspela skleniti dogovora s tretjinsko lastnico NLB KBC, glede dokapitalizacije banke, piše Dnevnik. Zato vse kaže na to, da bo država vplačala večino dokapitalizacijskih delnic. V tem primeru bi se skupni delež države v banki povečal z 48 na okoli 60 odstotkov. Uradnih informacij o rezultatu pogajanj s KBC še ni, po poročanju Dnevnika pa je malo možnosti, da bi bila ta uspešna. KBC naj bi sicer zahtevala večji vpliv na upravljanje banke, izboriti pa naj bi si želela tudi pogoje svojega izstopa in zavezo države, da bo s kupcem njenih delnic podpisala delničarski sporazum.

Če KBC v dokapitalizaciji ne bi sodelovala, bi se njeno lastništvo s 30,5 odstotka zmanjšalo na okoli 24 odstotkov. Po pisanju časnika je zato pričakovati, da bodo vplačali le toliko delnic, da ohranijo vsaj 25 odstotkov plus eno delnico, saj bi za tak paket pri prodaji iztržila višjo kupnino in lažje našla kupca.

Če država tako ne bi našla partnerja za sodelovanje pri dokapitalizaciji, bi evropska komisija presojala dokapitalizacijo na podlagi pravil o dodeljevanju državnih pomoči. Če bi presodili, da gre za državno pomoč, potem bi ključne elemente s strategijo določila sama. Med drugim tudi možne umike iz določenih trgov, še piše časnik.

Nadzorni svet NLB naj bi sicer jutri odločal o pogojih dokapitalizacije. Ta pa bi po zahtevi Banke Slovenije morala biti zaključena do konca marca. Dokapitalizacija bi potekala v dveh krogih.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1mih
17. 02. 2011 10.32
Poglejte članek v Financah: Igor Lah: Nisem lastnik NLB, ukradli so mi identiteto Vsi so povezani. Velike ribe lahko likvidira samo še večja riba
Tadej Skof
10. 02. 2011 08.55
nesposobni vse je vrak vzel preposno.
dunstar
09. 02. 2011 13.34
Samo bodite veseli da imamo NLB, če je nebi bilo bi bila slovenija kot kosova republjik!
Adolph
09. 02. 2011 12.36
Slovenija bo sama placala ceho, ker nihce ne da prebijene pare za ta kup goljufije . . .. .
Nimivseeno
09. 02. 2011 12.17
Včeraj nagrade miljon evrov, danes dokapitalizacija, jutri zopet nagrada miljon evrov. Ni problema, če je v večinski lasti država. Itak bo ljudstvo plačalo. Banda požrešna.
ivo55
09. 02. 2011 10.15
Po izkušnjah sodeč se naša oblast itak požvižga na evropske direktive, n.prim. dodatno zdravstveno zavarovanje, tajkunska zakonodaja, sojenje v razumnem roku... Prav bi bilo, da se za takšno početje tudi razpiše referendum!