Gospodarstvo

Ruski plin spet v Ukrajino

Moskva, 04. 01. 2006 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Moskva in Kijev sta se dogovorila o ponovni dobavi ruskega plina Ukrajini.

Miller (ruski Gazprom) in Ivičenko (ukrajinski Naftogaz) po podpisu dogovora
Miller (ruski Gazprom) in Ivičenko (ukrajinski Naftogaz) po podpisu dogovora FOTO: Reuters

Rusija in Ukrajina sta danes sklenili dogovor o ponovni dobavi ruskega plina Ukrajini, s čimer se je končal spor, ki je v nedeljo, ko je dosegel vrhunec, pripeljal do tega, da je Rusija prekinila dobavo plina Ukrajini.

Vodstvi državnih podjetij, ruskega plinskega koncerna Gazproma in ukrajinskega Naftogaza, sta petletni dogovor obelodanili na skupni novinarski konferenci v Moskvi. "Pogovori so se za Gazprom končali uspešno, zato smo v celoti zadovoljni," je povedal prvi mož Gazproma Aleksej Miller. Zadovoljstvo s pogovori in doseženimi, obojestransko sprejemljivimi pogoji je izrazil tudi prvi mož Naftogaza Oleksij Ivčenko. "Naši odnosi so se v celoti premaknili na tržno osnovo," je dejal Ivčenko.

Ukrajina bo kupovala pri posredniku

Plin bo spet dotekal v Ukrajno
Plin bo spet dotekal v Ukrajno FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko je pozdravil dogovor glede cene zemeljskega plina in dejal, da bo ukrajinsko gospodarstvo lahko preneslo dogovorjeno višjo ceno plina. Ukrajinski premier Jurij Jehanurov pa je dejal, da bo Ukrajina občutno znižala porabo plina ter se s tem izognila morebitni novi plinski krizi in zagotovila večjo neodvisnost Ukrajine.

Dogovor prinaša zapleteno cenovno shemo, v skladu s katero bo Gazprom prodajal plin posredniku, trgovski družbi Rosukrenergo, po 230 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, kolikor je Gazprom tudi zahteval. Ukrajina pa bo od tega podjetja plin odkupovala po 95 dolarjev za 1000 kubičnih metrov, kar je skoraj dvakrat več, kot je plačevala doslej. Rosukrenergo, ki je v mešani lasti Gazpromove banke in švicarske podružnice avstrijske Raiffeisen Bank, bo lahko prodajal plin po toliko nižji ceni, ker ga bo mešal s cenejšim plinom iz srednjeazijskih držav, kot so Turkmenistan, Kazahstan in Uzbekistan.

Gazpromov predstavnik Sergej Kuprijanov je ob tem dejal, da dogovor začne veljati takoj ter da je dogovorjena cena sicer 230 dolarjev, vendar pa naj bi se gibala v skladu s trgom. Pri tem ni pojasnil, kako pogosto naj bi bila cena prilagojena. Ivčenko je še dodal, da sta se podjetji dogovorili tudi za občuten dvig cene prenosa, ki jo Gazprom plača za prenos svojega plina prek ukrajinskih plinovodov, in sicer z 1,09 na 1,6 dolarja za 1000 kubičnih metrov na vsakih 100 kilometrov.

Evropa se je ustrašila

EU okoli četrtino svojih potreb po zemeljskem plinu pokrije z uvozom iz Rusije, pri čemer je stopnja odvisnosti od ruskega plina med članicami povezave zelo različna. Medtem ko največja porabnica zemeljskega plina v EU, Velika Britanija, tega iz Rusije sploh ne uvaža, pa nemško gospodarstvo kar 38 odstotkov svojih potreb po zemeljskem plinu pokrije z uvozom iz Rusije.


Tudi Evropska unija je danes na sestanku koordinacijske skupine za plin v Bruslju pozdravila današnji rusko-ukrajinski dogovor, obenem pa je napovedala, da si bo v prihodnje še močneje prizadevala, da bi zagotovila varno oskrbo Evrope z energijo. Predsedujoča EU, Avstrija, bo vprašanje energije postavila na sam vrh prednostnih nalog svojega šestmesečnega predsedovanja povezavi, je poudaril avstrijski minister za gospodarstvo Martin Bartenstein.

EU se bo na marčevskem srečanju osredotočila na potrebo po pospešenem sodelovanju vlad pri reševanju vprašanj, povezanih z zagotavljanjem energije
EU se bo na marčevskem srečanju osredotočila na potrebo po pospešenem sodelovanju vlad pri reševanju vprašanj, povezanih z zagotavljanjem energije FOTO: Reuters

Tako naj bi se EU na marčnem vrhu osredotočila na potrebo po pospešenem sodelovanju vlad držav članic pri reševanju vprašanj, povezanih z zagotavljanjem energije, je dejal Bartenstein, evropski komisar za energijo Andris Piebalgs pa je ob tem napovedal, da bo Evropska komisija še pred vrhom predstavila predloge za boljše sodelovanje na tem področju. "Evropa potrebuje jasno in skupno energetsko politiko," je ob tem poudaril Piebalgs in napovedal, da bo komisija v kratkem pripravila zeleno knjigo o tem vprašanju. Da bi se izognila podobnim težavam kot v primeru rusko-ukrajinskega spora, bi si morala EU prizadevati za pridobitev energijskih virov, kot sta plin in nafta iz tretjih držav, je še dejal Piebalgs.

Posledice je čutila cela Evropa

Slovenija iz Rusije po navedbah direktorja največjega slovenskega distributerja zemeljskega plina Geoplina Janeza Možine uvozi od 55 do 60 odstotkov vseh potrebnih količin plina, kar na letni ravni pomeni približno 650 milijonov kubičnih metrov.


Posledice ukrajinsko-ruskega spora je čutila cela Evropa, vključno s Slovenijo, saj je prišlo do zmanjšanega dotoka plina iz Rusije, ki poteka preko ukrajinskih plinovodov. Končni uporabniki zmanjšanega dotoka plina sicer niso zaznali, saj so bile zaloge dovolj velike. Do zapletov pa bi, kot so pojasnili na Geoplinu, lahko prišlo, če bi se zmanjšana dobava plina nadaljevala ali pa bi se povprečne temperature spustile pod minus šest stopinj Celzija.

Rusko-ukrajinski spor je pokazal odvisnost Evrope od ruske energetske politike
Rusko-ukrajinski spor je pokazal odvisnost Evrope od ruske energetske politike FOTO: Reuters

Spor glede cen zemeljskega plina sicer ni edini spor, v katerega sta vpleteni Rusija in Ukrajina. Vprašanje cen ruskega plina se vleče že od razpada Sovjetske zveze, odprta pa ostajajo tudi vprašanja glede ruske črnomorske flote in spori med rusko in ukrajinsko pravoslavno cerkvijo. Svoje pa je v zadnjem letu dodala še oranžna revolucija v Ukrajini.

Cene nafte so se znižale

Svetovne cene nafte so se po današnji objavi rusko-ukrajinskega dogovora znižale. Zahodnoteksaška lahka nafta s februarskim dobavnim rokom se je med današnjim trgovanjem na newyorški borzi znižala za 79 centov na 62,35 dolarja za sod. Severnomorska nafta brent s februarskim dobavnim rokom pa se je na londonski borzi znižala za 90 centov na 60,45 dolarja za sod. Cene nafte so se v torek zvišale za več kot dva dolarja, predvsem na račun rusko-ukrajinskega spora glede cene plina.