Gospodarstvo

Rusija: Ukrajina krade plin

Moskva/Kijev, 02. 01. 2009 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je ruski Gazprom Ukrajini zaprl dovod plina, jo zdaj obtožuje, da ta krade zaloge, ki so namenjene evropskim državam. EU se za zdaj noče vmešavati.


Ukrajina ravnodušno priznava, da krade plin, in pri tem ne čuti nobenega sramu,” je dejal predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. Obtožbe tako prihajajo že prvi dan po zaprtju dovoda plina Ukrajini, ki naj bi bila ruski družbi dolžna več kot dve milijardi dolarjev, čeprav ukrajinska stran trdi, da je dolg že plačala. Slednja pa nasprotuje tudi skoraj 30-odstotnemu povišanju cene, ki ga je napovedala Rusija, čeprav je tudi nova ponujena cena občutno nižja od tržne.

Ukrajina res krade plin, namenjen evropskim državam?
Ukrajina res krade plin, namenjen evropskim državam? FOTO: Reuters



Češko predsedstvo EU je zaradi spora za ponedeljek sklicalo izredno srečanje članic unije na ravni namestnikov veleposlanikov. Namen srečanja bo izmenjava informacij, da bi uskladili odgovor EU na krizo. Doslej naj sicer ne bi bilo znakov, da bi kriza prizadela dostavo ruskega plina evropskim državam.

Ukrajina je v vsakem primeru obljubila, da plina, ki ga preko njenega ozemlja dobivajo evropske države, ne bo kradla zase, kot je to počela pred tremi leti. Na ruske obtožbe se tako odziva z nasprotovanjem, pri tem pa dodaja, da nekaj plina vseeno potrebuje zaradi tehničnih razlogov oziroma zato, da lahko omogoči nemoten transport preko svojega ozemlja v Evropo. Pri Naftogazu tako zatrjujejo, da z odvajanjem plina vzdržujejo enakomeren pritisk v plinovodu.

Češka je Rusijo in Ukrajino danes pozvala, naj spor glede dobave plina rešita sami. Češki premier Mirek Topolanek, ki je z novim letom od francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja prevzel vodenje Evropskega sveta, se je v Pragi danes sestal z delegacijo predstavnikov ukrajinskih oblasti, ki so se zaradi spora z Rusijo odpravili na turnejo po državah članicah EU. Vendar pa ukrajinskim predstavnikom ni uspelo prepričati Češke, da bi se vpletla v rusko-ukrajinski plinski spor, dokler ostaja oskrba Evrope nemotena.

Češki premier pravi, da naj Ukrajina in Rusija spor rešita bilateralno.
Češki premier pravi, da naj Ukrajina in Rusija spor rešita bilateralno. FOTO: Reuters

"Upamo, da bo ta bilateralni nesporazum našel rešitev brez tretje strani," je povedal tiskovni predstavnik češke vlade Jiri František Potužnik. "Za EU in Češko je nesprejemljivo, da bi bilateralni nesporazum med dvema zasebnima podjetjema ogrozil spoštovanje mednarodnih sporazumov v sektorju, ki je pomemben iz gospodarskega in strateškega vidika," je dejal Potužnik. Ob tem je kljub vsemu dodal, da se je EU "pripravljena vključiti zelo hitro", če se bo spor odrazil na zmanjšani dobavi plina v EU.

Na novico o turneji ukrajinske delegacije pa se je medtem že odzvala tudi Rusija. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško je namreč sporočil, da so tudi predstavniki ruskega plinskega monopolista Gazprom pripravljeni na obisk Bruslja in drugih držav članic EU.

Rusija se je ob tem zavzela za sklic izrednega zasedanja Evropskega parlamenta, na katerem bi razpravljali o plinski krizi v Ukrajini in predstavili rusko plat zgodbe. "Predlagamo sklic izrednega zasedanja Evropskega parlamenta, da bi ruski strani dali možnost, da predstavi svoje poglede," je na ruski nacionalni televiziji povedal Gruško.


  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klavdijl
07. 01. 2009 11.01
1)Vendar pa ukrajinskim predstavnikom ni uspelo prepričati Češke, da bi se vpletla v rusko-ukrajinski plinski spor, dokler ostaja oskrba Evrope nemotena. 2)Ob tem je kljub vsemu dodal, da se je EU \"pripravljena vključiti zelo hitro\", če se bo spor odrazil na zmanjšani dobavi plina v EU. 1 2=3)in potem se čudimo, da so prekinili dobavo plina EU... kaj a nas idioti vodijo da tega niso pričakovali al kaj? glede ukraine pa to... podpiram da si prisvojijo plin - kaj naj zmrznejo? (tam so temperature navadno precej nižje kot pri nas) ... že raje vidim da nas malo zebe kot da tam zmrzne par sto ljudi glede računa pa kot že rečeno... eu plača dolg, ukraina ne more v eu in nato dokler ga ne povrne, čez leto dobimo alt. vire dobave plina in alt. vire za gretje in rečemo rusiji u ku***
andrej001
04. 01. 2009 18.41
kake b**ale ste Z S TEM NOVINAROM VRED pa hvalabogu da kradejo plin če jih zebe ne kaj naj umrejo al kaj?! mater ste nečloveški mrš
12309
04. 01. 2009 09.23
ukrainska hrvaška prema genskom refleksu
chicago-bears
03. 01. 2009 04.46
ceska slovaska slovenska naveza zakon!!
12309
02. 01. 2009 23.27
Dokler bodo Rusi meli samo eno linijo, tok casa si bodo s pogodbami rite brisal, ukrainski cigani jih bodo izsilejval na vsakem koraku
LeonRupnik
02. 01. 2009 22.33
a si ti rusi ne morejo kaj bolšega zmislit
Dejan Krk
02. 01. 2009 22.28
jah na drve bojo začel kurt,ka pa ?? Tako k pr men doma :)
erikon
02. 01. 2009 20.06
Tile ukrajinci mislijo ,da lahko lezejo amerikancim v rit ,grel pa naj bi jih ruski plin Kje je zdaj NATO da jim priskočio na pomoč in kot dober prijatelj plača račun
zogby
02. 01. 2009 19.12
Zanimivo:Jiri František Potužnik je češki tiskovni predstavnik vlade. Poglejte priimke. Veliko podobnih najdemo tudi v Sloveniji ,sploh na -šek v Zasavju in drugod(Drnovšek,Gorišek,Jevšek,...) pa tudi na -ik kot so Podobnik,Duhovnik,Močnik,... Kar dokazuje da imamo skupne korenine s Čehi in Slovaki,veliko bližje kot z ostalimi Slovani. Tudi Slovaki imenujejo svojo državo \"Slovensko\" ,kar dokazuje da smo Slovenci bolj del Zahodnih-Slovanov,kot pa Južnih-Slovanov,vendar so nas presekali Germani ter Ogri in zabrisali to vez,vendar sledi ostajajo!
johndoe35
02. 01. 2009 18.52
Rusi kot Rusi. Vedno znova morajo dokazovati svojo moč
zakretene
02. 01. 2009 18.17
Kaj vse se grejo samo da bi lahko gradili plinovod...