Gospodarstvo

Rusi prihajajo!

Ljubljana/Moskva, 18. 05. 2006 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik ruske naftne družbe Lukoil je zainteresiran za strateško sodelovanje s Slovenijo.

Ruski naftni mogotec Vagit Alekperov je eden najbogatejših zemljanov
Ruski naftni mogotec Vagit Alekperov je eden najbogatejših zemljanov FOTO: POP TV
Lukoil je vodilna ruska naftna družba, ki se ukvarja z raziskovanjem in proizvodnjo nafte in zemeljskega plina ter proizvodnjo in prodajo naftnih proizvodov. Glede na dokazane naftne rezerve je tudi drugo največje naftno zasebno podjetje na svetu. Pod svojim okriljem ima namreč okrog 1,3 odstotka svetovnih naftnih rezerv in 2,1 odstotka svetovne naftne proizvodnje.

Predsednik vlade Janez Janša se je v Ljubljani srečal s predsednikom ruske naftne družbe Lukoil Vagitom Alekperovim. Alekperov je izrazil interes za strateško sodelovanje s Slovenijo, predvsem z družbami Nafta Lendava, Luka Koper in Petrol. Janša se z morebitnim sodelovanjem strinja, poudarja pa, da so konkretne odločitve pristojnosti gospodarskih subjektov.

Janša in Alekperov sta sicer na srečanju, do katerega je prišlo na pobudo gosta, spregovorila o izzivih, s katerimi se sooča energetska politika v Evropi in svetu. Prav stabilna energetska politika ter zagotavljanje energetske varnosti je ena izmed pomembnih nalog slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008.

Sogovorniki so razpravljali tudi o možnostih dobave zemeljskega plina
Sogovorniki so razpravljali tudi o možnostih dobave zemeljskega plina FOTO: Reuters

Lukoil si želi Nafto Lendava ...

Lukoil je izrazil precejšen interes za investiranje v Nafto Lendava, je po srečanju s predsednikom tega ruskega velikana Alekperovim, ki se mudi na obisku v Sloveniji, povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Nakup lendavskega podjetja - prodali bi celotno skupino - bi omogočil uresničitev vzajemnih interesov, nadaljnji razvoj družbe, nova delovna mesta in perspektivne razvojne programe, je dejal Vizjak.

Vsako sodelovanje je izključno na ekonomski osnovi, je podaril minister Vizjak in dodal, da je dolgoročna perspektiva sodelovanja mogoča zgolj v okviru ekonomsko upravičenih, učinkovitih projektov.

Nadaljnji razvoj Nafte Lendava, ki je tudi v vladnem programu privatizacije, si predstavljajo v okviru nakupa te družbe s strani potencialnega partnerja, je povedal Vizjak in dodal, da bo postopek izpeljan v skladu z zakonodajo, na transparenten način. "Pobudo Lukoila vidim kot eno od možnih v tej privatizaciji," je dejal minister.

Vizjak je povedal, da se bodo s predstavniki Lukoila ponovno sestali v čim krajšem času, nadaljevale ps se bodo tudi priprave na konkretne posle glede Nafte Lendava.

Rusko podjetje Lukoil se zanima za investiranje v lendavsko Nafto
Rusko podjetje Lukoil se zanima za investiranje v lendavsko Nafto FOTO: POP TV

Vizjak je obisk označil kot signal, da je družba resno vzela predloge slovenske strani, ko so pred meseci začeli pogovore o možnem sodelovanjem med Lukoilom in slovenskim gospodarstvom. "S to močno rusko družbo želimo partnersko rešiti nekatere ključne težave slovenskega gospodarstva; predvsem dolgoročno zanesljivo oskrbo z naftnimi derivati, govora pa je bilo tudi o možnosti dobave zemeljskega plina," je povedal Vizjak.

Poleg Rusije ima Lukoil raziskovalne in proizvodne projekte tudi v Azerbajdžanu, Kazahstanu, Egiptu, Severni Afriki in Kolumbiji. Tudi rafinerije ima tako v Rusiji kot v tujini - v Ukrajini, Bolgariji in Romuniji. Lukoilova prodajna mreža pa je ob koncu leta 2004 zajemala 17 držav, od Rusije in držav na območju nekdanje Sovjetske zveze do Evrope in ZDA.

"Slovenijo še posebej zanima sodelovanje oz. jamstvo pri dobavi ključnih energetntov, ki jih Slovenija v celoti uvaža. Menim, da je s to družbo moč najti konkretne rešitve," je dejal Vizjak. Minister pričakuje, da bodo že v letošnjem letu našli rešitev za sodelovanje in podpisali tudi kakšno pogodbo.

... zanima pa jih tudi Obala

Lukoil zanima tudi že zgrajena infrastruktura ob slovenski obali, kjer ruska družba vidi možnost za razvoj lastnega logističnega centra za ta del Evrope, pravi minister.

Vizjak je pojasnil, da sta se konkretno pogovarjala le o tistih družbah, kjer je država neposredno lastnik.

"Zelo jasno sem povedal, da ministrstvo za gospodarstvo podpira konkretne povezave in sodelovanja med podjetji, ki temeljijo na vzajemni koristi obeh partnerjev," je dejal Vizjak.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.