Gospodarstvo

Roaming tudi za Hrvaško?

Bruselj/Luxembourg, 07. 06. 2007 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija poziva Evropsko komisijo, naj uredbo za znižanje gostovanja pri tujih operaterjih razširi tudi na Hrvaško.

Slovenija je danes v Luksemburgu Evropsko komisijo pozvala, naj uredbo za znižanje gostovanja pri tujih operaterjih v Evropski uniji čim prej razširi tudi na države kandidatke, med njimi Hrvaško in Turčijo. "Mobilno gostovanje naj se uvrsti med področja, ki bi jih morale države kandidatke pri prevzemanju evropskega pravnega reda v svojo zakonodajo prenesti prednostno," je v razpravi o roamingu predlagal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Možno je, da bomo v evropskih deželah ceneje telefonirali že poleti.
Možno je, da bomo v evropskih deželah ceneje telefonirali že poleti. FOTO: Reuters

V tem primeru Evropsko komisijo tudi pozivamo, "naj ne bo preveč popustljiva" v pogajanjih s Hrvaško pri opredeljevanju rokov za uveljavitev uredbe, je poudaril Vizjak. "V interesu Slovenije je, da se to čim prej uredi tudi s kandidatkami," je dodal.

Vizjak je sicer zavrnil bojazni, da bi znižanje cen mobilnega telefoniranja v tujini vplivalo na zviševanje cen na domačem trgu. "Delovanje trga bo to preprečilo," je menil. Kolikšno bo sicer zmanjšanje cen na slovenskem trgu, je težko oceniti, saj je v EU približno 80 operaterjev, v povprečju pa naj bi šlo za štirikratno zmanjšanje, navajajo viri.

Kmalu cenejše telefoniranje

Nova uredba, ki bo veljala tri leta, bo z uvedbo evropske tarife prinesla za več kot polovico nižje cene ter boljšo obveščenost. Cene se bodo nižale postopoma: v prvem letu bodo maloprodajne cene za odhodne klice za minuto pogovora največ 49 centov, v drugem 46 centov in v tretjem 43 centov, za dohodne klice pa 24 centov, 22 centov in 19 centov.

Ministri Evropske unije, pristojni za telekomunikacije so v Luksemburgu dosegli politični dogovor o znižanju cen gostovanja pri tujih operaterjih mobilne telefonije, tako imenovanem roamingu. Nova uredba o roamingu naj bi začela veljati 30. junija, kar pomeni, da si lahko Evropejci cenejše mobilno telefoniranje v tujini obetajo že konec poletja oziroma zgodaj jeseni.

Operaterji bodo imeli po uveljavitvi uredbe mesec dni časa, da stranke obvestijo o novi evrotarifi. Uporabniki se bodo nato lahko v roku dveh mesecev odločili, ali bodo izbrali ponudbo z novimi cenami. Če se uporabnik v omenjenem obdobju ne bo odzval na ponudbo, bo avtomatsko preusmerjen na evropsko tarifo, razen če nima že sklenjene kakšne posebne pogodbe.

Skrajni rok: 30 avgust

"Težko verjamem", da bo ta odločitev sprožila dvig cen telefoniranja znotraj držav, saj je konkurenca med mobilnimi operaterji na nacionalnih trgih zelo huda, meni komisarka za telekomunikacije Viviane Reding. "Dvig cen na domačem trgu bi pomenil izgon s trga," je poudarila in dodala, da bodo komisija in nacionalni regulatorji tesno spremljali dogajanja na trgu.

Izbrana tarifa mora biti v skladu z uredbo aktivirana najpozneje v enem mesecu po uporabnikovi odločitvi. To teoretično pomeni, da če bi vsi uporabniki evrotarifo izbrali po enem mesecu, ki ga imajo na voljo operaterji, torej 30. julija, bi jim ti morali zagotoviti cenejše mobilno telefoniranje v tujini do 30. avgusta.

V prizadevanjih za čim boljši pregled nad cenami klicanja v tujini nova uredba predvideva, naj operaterji v treh mesecih po njeni uveljavitvi zagotovijo ustrezno obveščanje. Uporabnik naj bi ob vstopu v tuje omrežje prejel sporočilo z informacijami o cenah klicev, tudi o DDV, in številko, na kateri lahko pridobi dodatna pojasnila.

Mobitel in Simobil ne pričakujeta težav z uredbo

Največja slovenska operaterja mobilne telefonije Mobitel in Simobil sta ob današnji potrditvi znižanja cen gostovanja pri tujih operaterjih mobilne telefonije, t. i. roamingu, s strani ministrov Evropske unije, pristojnih za telekomunikacije, sporočila, da bosta določila uredbe EU, s katero bodo nižje cene uveljavljene, preučila in v predvidenem roku obvestila uporabnike o novih nižjih cenah. Operaterja obenem ne pričakujeta dviga cen notranjih pogovorov.

Na veliko žalost Slovencev na Hrvaškem, ki je naša najbolj priljubljena turistična destinacija, znižanja cen pogovorov v tujini ne bo, saj država ni članica Evropske unije, zato uredba zanjo ni obvezujoča.

Na Mobitelu so sporočili, da bodo uredbo preučili in jo pričeli ustrezno uresničevati, uporabnikom pa bodo skušali čim prej, vsekakor pa v roku uredbe, omogočiti nižje cene pri gostovanju v državah Evropske unije. Obenem predvidevajo, da spremenjene cene roaminga same po sebi ne bodo imele neposrednega vpliva na cene notranjih pogovorov, saj prihodki iz gostovanja znašajo le nekaj odstotkov njihovih prihodkov.

S Simobila pa so sporočili, da bodo določila uredbe skušali celo preseči, in sicer tako, da bodo uporabnikom še naprej nudili najugodnejše cene v EU in izven nje. "Za izvajanje uredbe bomo morali prilagoditi naše dosedanje tarife, sisteme zaračunavanja in pripraviti primeren način obveščanja naših uporabnikov, kar bomo opravili v predpisanem obdobju," so še dejali v drugem največjem slovenskem operaterju mobilne telefonije ter poudarili, da bodo uporabnikom še naprej zagotavljali najnižje cene kakovostnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.