Gospodarstvo

Reorganizacija je nujna

Ljubljana, 18. 09. 2006 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarski zbornici Slovenije se zaradi ukinitve obveznega članstva obeta bolj črna prihodnost.

Vodstvo Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je pripravilo močno spremenjen predlog reorganizacije zbornice, v katerem so, kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani zatrdil predsednik GZS Jožko Čuk, upoštevali mnenje članstva, združenj in območnih zbornic. Pričakujejo, da jim bo s predlogom, ki predvideva "fleksibilno organiziranost in decentralizirano upravljanje", uspelo zadržati kar največ članov.

V vodstvu GZS predvidevajo, da bodo končno različico statuta pripravili do 10. novembra, po prvi obravnavi na skupščini in upravnem odboru, končno pa naj bi skupščina statut sprejela 20. novembra
V vodstvu GZS predvidevajo, da bodo končno različico statuta pripravili do 10. novembra, po prvi obravnavi na skupščini in upravnem odboru, končno pa naj bi skupščina statut sprejela 20. novembra FOTO: POP TV

S 15. septembrom je vodstvo GZS začelo drug krog razprave o reorganizaciji zbornice. Predlog novega statuta, ki so ga pripravili na podlagi pripomb članstva ob prvem predlogu preoblikovanja tega največjega gospodarskega združenja, so poslali v obravnavo posameznim združenjem.

Predlog reorganizacije, ta je po Čukovih besedah za nekatere celo šokanten, predvideva fleksibilno organiziranost in decentralizirano upravljanje, predvsem veliko večjo samostojnost območnih zbornic in združenj. Ta bodo upravljalsko, funkcionalno, finančno in kadrovsko samostojna. Model članarine bodo določali sami, samostojno bodo razpolagali s sredstvi, odločali bodo tudi, kolikšen delež bodo namenili matični zbornici.

Na GZS predvidevajo, da bodo po novem zbrali dobro tretjino doslej plačanih članarin. Število vodilnih se bo z 9 zmanjšalo na 4, funkcija predsednika zbornice bo neprofesionalna, po novem jo bo vodil direktor, napovedujejo pa tudi zmanjšanje števila zapos
Na GZS predvidevajo, da bodo po novem zbrali dobro tretjino doslej plačanih članarin. Število vodilnih se bo z 9 zmanjšalo na 4, funkcija predsednika zbornice bo neprofesionalna, po novem jo bo vodil direktor, napovedujejo pa tudi zmanjšanje števila zapos FOTO: Dare Čekeliš

Podjetja ne bodo več neposredno vključena hkrati v združenje, katerega dejavnost opravljajo, in v območno zbornico, v katero sodijo glede na sedež podjetja. Sama se bodo odločala, ali bodo včlanjena le v območno zbornico ali le v panožno združenje ali pa bodo vključena v oboje, tako kot so sedaj. Na GZS si želijo, da bi podjetja ostala vključena v oboje, vendar jih statut k temu ne bo več zavezoval, je dejal vodja sektorja zakonodaje in politike Stane Valič.

Kaj bo reorganizacija pomenila za zaposlene na zbornici - teh je 119, skupaj z zaposlenimi v združenjih in območnih zbornicah pa nekaj čez 220 -, v vodstvu zbornice še ne vedo, saj bo število zaposlenih odvisno od sredstev, s katerimi bo razpolagala nova zbornica oz. od sredstev, ki jih bo pridobila s članarino.

V okviru zbornice deluje trenutno 26 panožnih združenj, ki naj bi se po novem tudi sama preimenovala v zbornice. Zakon o gospodarskih zbornicah zveze zbornic sicer ne omogoča, bi pa GZS s tako organizacijo, tako Čuk, sledila željam članstva. "Zbornica bo imela v svoji mreži vse zbornice in združenja, ki bodo imeli vse atribute pravne subjektivitete, vendar ne bodo vpisana v register zbornic," je pojasnil Valič.

Predsedniki upravnih odborov posameznih združenj in območnih zbornic bodo člani upravnega odbora nove GZS. O nalogah zbornice bodo soodločali, saj bo matična zbornica opravljala le osnovne, nujne naloge, o vsem, kar bo nad "minimumom", pa se bodo odločali sproti, je pojasnil Čuk.
Zbornica bo namreč poslej za sredstva članarine opravljala le osnovne naloge. Zastopala bo interese gospodarstva pred državnimi organi, organi Evropske skupnosti, v ekonomsko socialnem svetu, sodelovala pri oblikovanju gospodarskega sistema in ekonomske politike, izvajala javna pooblastila, ki so zbornici podeljena z zakonom, izvajala obveznosti članstva v mednarodnih organizacijah, je povzel Valič.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

revolucionar
19. 09. 2006 10.16
Pazi to: "saj bo število zaposlenih odvisno od sredstev, s katerimi bo razpolagala nova zbornica oz. od sredstev, ki jih bo pridobila s članarino."....kakšno socialo se pa zdaj grejo?! Zaposlenih naj bo toliko kot jih je potrebno za delo ne pa odvisno od količine 'butastih' podjetij, ki bo plačalo članarino!!...ma ni čudno, da gre ta država v maloro!!
123@123.com
18. 09. 2006 19.55
edino pametno, da ukinejo plačevanje članarin, ker delali so bolj malo
mindfucker
18. 09. 2006 19.23
Število zaposlenih naj zmanjšajo na 0!