Gospodarstvo

Recesija se v Palomi še ne pozna

Sladki Vrh, 13. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po besedah direktorja Palome Aleša Mikelna, svetovna gospodarska recesija njihovega podjetja še ni prizadela. Paloma je prodajo v prvih devetih mesecih celo povečala.

"Smo drugačen proizvajalec, kot ostalo papirništvo v Sloveniji, saj izdelujemo predvsem izdelke dnevne uporabe in ne npr. papir za knjige, kjer se verjetno recesija najprej pozna," je dejal Mikeln in dodal, da je toaletni papir izdelek, ki se bo nazadnje nehal prodajati. Paloma je tako prodajo v prvih devetih mesecih povečala za približno 10 odstotkov, samo prodaja na trgu Hrvaške in BiH pa se je v omenjenem obdobju povečala za 15 odstotkov. Prihodnje leto naj bi prodajo na omenjenih trgih še povečali, v Palomi pa si tudi želijo, da bi čimprej dobili strateškega partnerja.

"Želimo si lastnika v pravem pomenu besede," je za STA dejal Mikeln. V Palomi - družba je trenutno v 80-odstotni lasti Slovenske razvojne družbe (SRD) in ni bila med podjetji, ki jih je država oz. SRD namenil za zapolnitev privatizacijske vrzeli - si želijo strateškega partnerja, ki obvladuje trg, panogo, hkrati pa od njega pričakujejo, da bodo obdržali položaj, ki ga imajo oz. ga bodo še utrdili, poleg tega pa mora imeti tudi dovolj sredstev za naložbe v podjetje. "Takega partnerja v Sloveniji ni," je poudaril Mikeln in dodal, da so interes za Palomo pokazale družbe iz srednje in zahodne Evrope.

Poslovni rezultati sladkogorske tovarne papirja so trenutno po besedah njenega direktorja nad načrtovanimi. "Kakšni bodo poslovni rezultati konec leta, je ob napovedih recesije sicer težko govoriti, vendar načrtujemo, da bomo letos izpolnili načrte," je povedal Mikeln in dodal, da načrtujejo letos 17 milijard tolarjev prihodkov, čisti dobiček pa naj bi presegel 600 milijonov tolarjev.

Paloma sicer največ svojih izdelkov proda na hrvaškem trgu, sledi Slovenija, Nemčija in BiH. "Trgi bivše Jugoslavije so za nas zelo pomembni, saj na njih vsako leto večamo prodajo. Pričakujemo, da bomo na njih prihodnje leto prodali še več kot letos," je poudaril Mikeln. Zavedajo se tudi, da so s prihodom slovaške družbe Eco Invest, ki je kupila banjaluško tovarno Celeks, na teh trgih dobili močnega konkurenta. "Na novega konkurenta se pripravljamo, vendar pa glede na to, da se povsod soočamo s konkurenco, bomo tudi s to morali živeti," je menil Mikeln.

Paloma naj bi letos skupaj prodala za 61.000 ton izdelkov, prihodnje leto pa bi radi prodali še več izdelkov. "Proizvodnjo imamo trenutno praktično v celoti zasedeno, zato bo nova proizvodnja mogoča le z novimi investicijami." Letos so tako v posodobitev proizvodnje okroglega programa že investirali šest milijonov nemških mark, trenutno so pred podpisom pogodbe za izgradnjo skladišča, ki bo vredno več kot pet milijonov mark, še letos pa nameravajo podpisati tudi pogodbo za izgradnjo čistilne naprave. Stala naj bi približno devet milijonov mark, dokončali pa naj bi jo prihodnje leto.