Gospodarstvo

Razrešitev in bogate nagrade

Ljubljana, 13. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji Triglava so podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za leto 2004. Izplačilu nagrad namenjajo do 60 milijonov tolarjev.

Za izplačilo nagrad devetim članom nadzornega sveta so namenili 13,1 milijona tolarjev
Za izplačilo nagrad devetim članom nadzornega sveta so namenili 13,1 milijona tolarjev FOTO: POP TV

Delničarji Zavarovalnice Triglav so na današnji skupščini podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za leto 2004 ter potrdili tudi vse predlagane sklepe o razdelitvi bilančnega dobička. Tako so med drugim za izplačilo nagrade upravi, ki je lani vodila zavarovalnico, namenili skupaj med 50 in 60 milijoni tolarjev, je po skupščini povedal predsednik nadzornega sveta Damjan Mihevc.

Zneski nagrad ostajajo skrivnost

Kolikšno nagrado bo prejel vsak od članov uprave zavarovalnice, Mihevc ni želel povedati. Razmerje je zaupno, je poudaril ter dodal, da je odvisno od individualnih pogodb, poleg tega pa so bili člani v upravi različno dolgo časa. Zavarovalnico Triglav je v letu 2004 vodila uprava, ki ji je predsedoval Jože Lenič, v njej pa so bili še Darko Medved, Andrej Kocič, Igor Kušar in Vladimir Mišo Čeplak kot delavski direktor.

Člani uprave so sedaj le trije

Bilančni dobiček Zavarovalnice Triglav je konec leta 2004 znašal 9,8 milijarde tolarjev. Od tega so za izplačilo dividend delničarjem na skupščini namenili 221,8 milijona tolarjev, kar pomeni 40 tolarjev bruto na delnico. S tem ostaja višina dividende že tretje leto nespremenjena.


Potem ko je Lenič marca letos vložil odstopno izjavo, je nadzorni svet Zavarovalnice Triglav v začetku junija za novega predsednika uprave imenoval Kociča ter zmanjšal število članov uprave na tri. Nove individualne pogodbe za zdajšnjo upravo so pripravljene in bodo v kratkem podpisane. Od starih pogodb se bodo razlikovale glede odpravnin in višine plač. Kot je pojasnil Mihevc, bo imel Kocič po novem za deset odstotkov nižjo plačo, kot jo je imel Lenič, posledično pa se bodo za desetino znižale plače tudi ostalim članom uprave.

Sprejetje predlaganih sklepov je zagotovo dobra popotnica za prihodnje delo, je izid skupščine komentiral Kocič. Glede predvidenega znižanja plače pa je izjavil, da njene višino konkretno še niso določili, vendar bo z njo v vsakem primeru zadovoljen. Potrdil je, da bo plača kljub temu višja, kot jo je imel prej.

Milijoni za izplačane nagrade

Za izplačilo nagrad devetim članom nadzornega sveta so namenili 13,1 milijona tolarjev, za izplačilo nagrad članom uprave že omenjenih 50 do 60 milijonov tolarjev, preostali del bilančnega dobička pa pustili nerazporejen. Delničarji Zavarovalnice Triglav so se poleg tega na skupščini seznanili še s poslovnim poročilom za leto 2004, v katerem je zavarovalnica ustvarila 2,7 milijarde tolarjev dobička, za revizorja za leto 2005 pa imenovali družbo PriceWaterhausCoopers.

Glede priprav na načrtovano dokapitalizacijo je Kocič potrdil, da so zeleno luč nadzornega sveta dobili, potrebno pa se je zavedati, da so bile prejšnje odločitve narejene v drugačnih okoliščinah. "Zakonodaja lahko spremeni okoliščine in v tem primeru jih je," je dodal. O višini načrtovane dokapitalizacije je v tem trenutku še preuranjeno govoriti, odvisna pa bo od prihodnjih naložbenih dejavnosti.