Gospodarstvo

Razprodaje znižale rast cen

Ljubljana, 07. 02. 2008 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Januarska inflacija je posledica višjih cen hrane, energentov in nastanitvenih storitev, trdi Statistični urad.

Na inflacijo so vplivale predvsem višje cene hrane.
Na inflacijo so vplivale predvsem višje cene hrane. FOTO: POP TV

Za razliko od preteklih let smo v Sloveniji januarja zabeležili inflacijo. Cene življenjskih potrebščin so se namreč v primerjavi s preteklim mesecem v povprečju zvišale za 0,1 odstotka.

Kot so sporočili s Statističnega urada, je januarska inflacija posledica višjih cen hrane, energentov ter gostinskih in nastanitvenih storitev. Poleg običajno dražjih sezonskih proizvodov na začetku leta so se januarja močneje podražili tudi mleko in mlečni izdelki, olje in maščoba, sladkor in konditorski izdelki, ribe ter gazirane in negazirane pijače. Na drugi strani pa so se predvsem na račun nekaterih novih akcij pocenili kruh in drugi izdelki iz žit ter meso.

Tudi letos so se zaradi zimskih posezonskih razprodaj znižale cene oblačil in obutve.
Tudi letos so se zaradi zimskih posezonskih razprodaj znižale cene oblačil in obutve. FOTO: POP TV

Da ni bila mesečna inflacija še višja, so poskrbele predvsem zimske razprodaje, ki so znižale skupno rast cen. Poleg znižanja cen obleke in obutve, so se pocenile tudi komunikacije, zdravje, rekreacija in kultura, izobraževanje ter alkoholne pijače in tobak.

Letna rast cen presegla 6 odstotkov

Rast cen na letni ravni se je letos močno povišala in je zdaj 6,4-odstotna, medtem ko je bila v enakem obdobju lani 2,7-odstotna. Prav tako se je zvišala tudi povprečna 12-mesečna rast in je zdaj 3,9-odstotna; v enakem obdobju lani je bila 2,5-odstotna.

V enem letu so se cene najbolj povišale za hrano in brezalkoholne pijače, stanovanja, gostinske in nastanitvene storitve, alkoholne pijače in tobak, rekreacijo in kulturo ter za stanovanjsko opremo. Izdelki in storitve v skupini zdravje pa so bili v povprečju cenejši kot pred enim letom.

V primerjavi z lanskim januarjem je bilo blago dražje za 7,2 odstotka, storitve pa za 4,7 odstotkov. V primerjavi s preteklimi leti močno izstopa rast cen blaga dnevne rabe; v enem letu se je podražilo kar za 10,6 odstotkov. Poltrajno in trajno blago pa se je v enakem obdobju pocenilo.

Letna stopnja inflacije v državah območja evra, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je decembra lani v povprečju znašala 3,1 odstotka (novembra tudi 3,1 odstotka), v državah EU pa 3,2 odstotka (v novembru 3,1 odstotka). Najvišjo letno stopnjo inflacije je imela Latvija (14 odstotkov), najnižjo Nizozemska (1,6 odstotka), v Sloveniji pa je bila 5,7-odstotna.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manjakranjc@hotmail.com
12. 02. 2008 08.44
Jutro, Kljub zelo visoki inflaciji pod vladavino ZLSD in LDS je vladi uspelo perečo inflacijo zmanjšati skoraj za polovico. Trgovci pa le izkoriščajo naivne potrošnike...celo"vozičke" so predelali, saj se večina portošnikov pritožuje nad majhnstjo teh. Pozdrav M.K
Sasch
11. 02. 2008 14.02
bmw_
11. 02. 2008 11.59
ivan.vindis popolnoma se strinjam s tabo nc druzga k da oblast kroji rast cen..BANDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ivan.vindis@gmail.com
09. 02. 2008 10.48
To še bolj jasno kaže na to, da dejansko JJ oblast kroji rast cen. Izbrali so takšen mesec, ko se bo enormno povišanje najmanj poznalo v njihovi statistiki. Da bodo potem flancali ljudi, da inflacija ni visoka in da ni potrebno zviševati plač. BANDA!!! V tem mesecu pa so se prav gotovo žepi večini spraznili vsaj za 20 procentov več kot predhodni mesec.
ivan.vindis@gmail.com
09. 02. 2008 10.44
Ta statistični urad bi bilo pa za ukiniti. Očitno upravlja z njim JJ oblast z delodajalci vred. Zanimivo, da se ta statistika nikakor ne odraža v naših žepih :))) Jih prosim za pojasnilo :))) Bi prav rad videl, kako naj bi ta mesec "zgubil" samo 1 EUR :)))
neti
08. 02. 2008 22.55
sebastjan, točno vlado z vsemi svetovalci zajedalci, koga pa .. morda voščene lutke, katerih muzeja na srečo še ni v Slo .. Morda ji še ta neumnost pade na sejno mizo, kjer večina v krogu sedečih išče kot ali vogal, kakor želiš ..
Samo ne mi zdaj vlade mešat v trgovino... sam vodim trgovino in v primerjavi s prejšnjo vlado je stanje boljše, tako pri zaposlenih kot tudi splošna finančna situacija v državi... ampak sence preteklosti so ostale na medijskih področjih in seveda za vse krivijo... vlado! Grda politika!
bonsai9@email.si
08. 02. 2008 05.27
Imam občutek, da statistični urad splremlja cene samo še na razprodajah in nekaj minut pred začetkom zapiranja tržnice. Ko ti šiptarji znižajo cene skor na nulo, samo da jim ni treba pospravljat. In vlada, ki nima nobenega vpliva na nč, ja take pa res ne rabimo. Je odveč nadlega v državi. Kar v žaro z njo !
hinko.murovec@siol.net
07. 02. 2008 19.04
Velecenjene veleume, ki trdijo vedno in praktično za vse zadeve , da vlada nima pri njih nič , pa naj bo to inflacija, brezposelnost, niske plače, visoke cene , ogromni krediti itd. VLJUDNO PROSIM DA MI POVEDO : Pri čem ima ta vlada sploh kaj ?? Za cene je krivo tržno gospodarstvo. Brezposelnost je stvar trga dela. Plače so problem produktivnosti. Krediti so stvar poslovnih odločitev. Skratka imamo strokovno vlado, svetovno priznanega finančnika iz Argentine z dobrimi zvezami pri Bogu preko Vatikana in njegove soproge, notranjega ministra iz prijateljske sosede Hrvaške in temu ustrezno urejene odnose in ne nazadnje predsednika vlade prekaljenega v KPJu celo toliko , da so ga nagnali tako kot Škoti svojega preveč skopuškega člana, ki je potem zaplodil menda Gorence. In vsa ta smetana stroke in znanja sestavlja vlado, ki pa očitno nima nobenega dela niti odgovornosti saj ni za nič nikoli kriva. Kaj za hudiča potem rabimo vlado? Morda zato, da nam zapravlja naš denar in naših prednikov imetje? Če so ti strašni strokovnjaki dobri samo za vladanje nimajo pa pojma o delu in odgovornosti , bi bilo dobro, da si omislijo svojo mini državo in vladajo brez odgovornosti sami sebi za svoj denar. Slovencem pa naj pustijo, da bodo teško prisluženo uživali sami ne da vse vzame hudič in vlada. Včasih je bila kriva vsega " Sava " je menda vse odteklo po njej, kaj je krivo danes? Argentina ali Avstralija , Bajuk ali Janša?. Vsekakor vlada , ki nima nobene odgovornosti ne more biti verodostojna vlada. LP
doki007@email.si
07. 02. 2008 18.45
no vidm da te zanima hana -ana ,......začnem ob 21 uri ,...in končam ob 8 uri zjutraj ,......je jasno ????
vedronebo
07. 02. 2008 18.36
Ja, Doki, kdaj greš v nočno, da bo mir?
doki007@email.si
07. 02. 2008 15.36
mihey81,.......sej vidš da je zmeraj sama izguba ,......moraš vedet da vodijo poslovodstvo ,...bivši strojevodja in prometni tehnik ,...ali vlakovni odpravnik ,..... -----je pa res da ta dva tipa mata janšo nad sabo ,.....!!!!! --edino pravilno bi bilo zapret take izgubaše ,..in vse na zavod ,...pol pa se nej janša hvali kako je nizka brezposelnost ,....!¨ ---v sili se pa lahk vozimo z avtobusom al pa letalom ,....
preprostež
07. 02. 2008 15.28
doki: ----zakaj pa ne zapremo to firmo SŽ ,..kot zapiramo marsikaj drugega,...???? Ja, dobra ideja... se bomo vozili na cizah! Pa ko smo že tam, zaprimo še Pošto slovenije, vsa telekomunikacijska podjetja pa ne pozabimo zdravstva, komunale itd... Še kaj?
muvimen
07. 02. 2008 15.26
Ja sam res, kadarkoli prebiram tele poste, vedno osumljenih pet na sceni: doki007, DarthRevan, Prvoborec, Janša in Rupelj :))
peternelj.janez@gmail.com
07. 02. 2008 15.16
Ali je mogoče vsak tretji komentar moj? DarthRevan se ti vidi da delaš v javni upravi, še 45 min potem pa domol ane!
peternelj.janez@gmail.com
07. 02. 2008 15.14
DarthRevan ali je mogoče vsak tretji komentar tukaj gor? Dej ne lapej, umotvor!
doki007@email.si
07. 02. 2008 15.12
petrnelj ,......dobro vprašanje ,....danes mam nočno smeno ,.....tko da ti lahko za vsak dan posebej povem kdaj delam al ti pa pošljem po faksu ,.....!!!! ------sej vbeš kako je dopoldne ,..popoldne ,...ponoči ,....mešano ,....upam da ti je jasno ,....!
DarthRevan
07. 02. 2008 15.11
Hehe, Janez, a po sebi sodiš?
peternelj.janez@gmail.com
07. 02. 2008 15.09
Doki naj bi delal v zdravstvu, če so njegove informacije točne. Ej doki kdaj pa ti sploh delaš? Raje povej koliko ti plačujejo, da smetiš po forumih? SMILIŠ SE MI!
doki007@email.si
07. 02. 2008 15.00
knes ,....ti raje povej da že od nekdaj ima roko nad železnicam SDS ,.....zato mamo pa tut strojevodje v upravi in tehnike ,....tam ne veljajo virantovi zakoni ,.....ki pravi ,.....----izobrazba mora bit ,...!!!