Gospodarstvo

Razpis za prodajo Beopetrola

Beograd, 22. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbski minister za gospodarstvo in privatizacijo Aleksandar Vlahović je napovedal, da bo vlada ta teden objavila razpis za prodajo družbenega kapitala beograjske naftne družbe Beopetrol. Za privatizacijo Beopetrola se zanimajo slovenski Petrol, madžarski MOL in avstrijski OMV.

Predstavniki slovenskega Petrola so ob nedavni ustanovitvi svojega podjetja v Beogradu povedali, da je slovenska družba zainteresirana za naložbe v Srbiji in da pozorno spremlja tudi dogajanja v zvezi z napovedano privatizacijo Beopetrola. Sklep o morebitni udeležbi na natečaju pa naj bi Petrol sprejel, ko bodo znani razpisni pogoji.

Privatizacija Beopetrola je že dolgo v središču zanimanja domačih in tujih naftnih družb, minister Vlahović pa je povedal, da bo natečaj objavljen v domačem dnevnem tisku in britanskem dnevniku Financial Times. Beopetrol ima približno 200 črpalk, večino pa jih je pred razpadom nekdanje SFRJ zgradila hrvaška INA, ki je sprožila sodni spor za povrnitev njenega premoženja. Predstavniki hrvaške družbe INA so nedavno povedali, da se zaradi sodnega spora v zvezi z beograjsko družbo ne nameravajo prijaviti na razpis.

Minister Vlahović je pred časom zatrjeval, da hrvaške družbe pravzaprav ne zanimajo njene nekdanje črpalke, ampak srbsko tržišče za prodajo njenih naftnih derivatov. Črpalke naj bi bile namreč že popolnoma zastarele in torej brez prav vrednosti, srbske oblasti pa so poleg tega izpostavljale, da je Srbija od razpada SFRJ vložila veliko sredstev v njihovo vzdrževanje. Za nakup Beopetrola se sicer zanima tudi Naftna industrija Srbije (NIS), ki ima rafineriji v Novem Sadu in Pančevu blizu Beograda.