Gospodarstvo

Razmišljate o medenih tednih?

Varšava, 05. 06. 2007 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letalska družba Ryanair, ki slovi po provokativnih oglasih, si je nakopala gnev konservativne poljske poslanke.

Irska letalska družba Ryanair je za svojo oglaševalsko kampanjo na Poljskem uporabila konservativno poljsko poslanko Jolanto Szczypinsko in predsednika vlade Jaroslawa Kaczynskega. Politika sta upodobljena na fotografiji, nad njima pa je napis: 'Razmišljate o poročnem potovanju?'

Oglasna agencija je kot predlogo pri oblikovanju uporabila posnetek 49-letne poslanke, ki sedi v parlamentu zraven predsednika vlade. V besedilnem oblačku premier Kaczynski sprašuje poslanko: "Bova šla z vladnim letalom?", poslanka pa mu odgovarja: "Ni potrebe, Ryanair zagotavlja najnižje cene."

57-letni premier ni poročen in živi pri mami. Tudi Szczypinska je še gospodična.

"Šokirana sem, to je škandal," je za časnik Dzennik izjavila poslanka, ki je napovedala, da bo letalsko družbo tožila. "Nezakonit uporaba fotografij predsednika vlade je prestopek. Ryanair bo za to moral plačati." Tako kot premier Kaczynski je tudi Szczypinska članica konservativne stranke Pravo in pravičnost (PiS). Poslanka je že pred časom poskbela za naslovnice bulvarskih časnikov, ki so špekulirali o njuni intimni zvezi. Szczypinska poročanje medijev sicer ni potrdila, pa tudi zanikala jih ni.

Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair je v minulem poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca, kljub višjim stroškom goriva in močni konkurenci zabeležil rekordnih 401,4 milijona evrov dobička. To je 33 odstotkov več kot je družba zabeležila v letu poprej. Prihodki od prodaje so se v primerjalnem obdobju povečali za 32 odstotkov na 2,24 milijarde evrov. Letališki stroški in stroški pretovora so se v Ryanairu v primerjalnem obdobju povečali za 27 odstotkov na 273,6 milijona evrov.

Vodja Ryanairovega trženja za vzhodno Evropo Tomasz Kulakowski je povedal, da se mu reklamni oglas ne zdi nič posebnega, saj je podjetje za podobne oglaševalske akcije že v preteklosti uporabilo vodilne evropske politike, kot sta nemška kanclerka Merklova in britanski premier Blair. "Noben se ni počutil napadenega," je povedal Kulakowski.

Že decembra je Ryanair objavil oglase, v katerih so nastopali slabo plačani poljski učitelji. Reklama jih je nagovarjala, naj se odločijo za poceni letalske polete na Irsko, češ da Poljsko "pilotira kopica stripovskih figur".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.