Gospodarstvo

Razmere v Palomi se zaostrujejo

Sladki Vrh, 15. 02. 2008 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svet delavcev Palome in Pergam od lastnikov zahtevata takojšnje ukrepanje. Zahtevajo tudi ustavitev postopka proti Korotaju.

Delavci opozarjajo, da so razmere v tovarni nevzdržne.
Delavci opozarjajo, da so razmere v tovarni nevzdržne. FOTO: Kanal A

Svet delavcev Palome in sindikat papirne industrije Pergam sta še enkrat opozorila na nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v sladkogorski tovarni Paloma. Predsednik sveta delavcev v tovarni Jože Korotaj je tudi ponovil vse obtožbe na račun uprave in nadzornega sveta, ki naj bi po njegovem delala z roko v roki. Predsednik Pergama Dušan Rebolj pa je povedal, da so od lastnikov zahtevali takojšnje ukrepanje, sicer se lahko zatečejo tudi k najostrejšim aktivnostim sindikata za izboljšanje razmer v podjetju.

Delavci in sindikat zahtevajo, da se ugotovi razloge za slabšanje poslovnih rezultatov in v skladu s tem tudi opravi menjava uprave podjetja ter razmisli o morebitnih spremembah v nadzornem svetu, ki v sedanji sestavi ne ukrepa. Od lastnikov prav tako zahtevajo, da je treba čim hitreje opraviti verodostojno revizijo poslovanja družbe ter smotrnost nekaterih odločitev uprave in ugotoviti, ali gre za morebitna nezakonita dejanja, ter v tem primeru zahtevati ukrepanje pristojnih državnih inštitucij.

Razmere v Palomi so zaradi slabega poslovanja in zaostrenih odnosov v družbi trenutno nesprejemljive. Dušan Rebolj

Svet delavcev in sindikat od uprave tudi zahtevata, da takoj ustavi postopek izredne odpovedi zaposlitve Jožetu Korotaju, ki mu očitajo razkrivanje poslovnih skrivnosti podjetja in mu s tem škodoval. Korotaj vse obtožbe zavrača. "Ker so poslovni rezultati podjetja iz leta v leto slabši, se delavci bojijo za svoje zaposlitve, zato se ne strinjamo s šikaniranjem tistih, ki na to opozarjajo," je dejala prva sindikalistka v Palomi Nives Horvat.

Korotaj je bil sicer danes tudi na napovedanem zagovoru pri predsedniku uprave Danilu Marinu zaradi očitanih kršitev delovne zakonodaje in svoje pogodbe o zaposlitvi. Kot je povedal Korotaj, sta z odvetnikom pripravila pisne pripombe na vse obtožbe, odločitev uprave o morebitni izredni odpovedi pogodbe s predsednikom sveta delavcev pa naj bi bila znana prihodnji teden. Korotaj je ob tem zagotovil, da bo še naprej počel stvari, ki so v korist zaposlenih v podjetju, in v primeru odpovedi napovedal korake, ki bodo po njegovih besedah zagotovo odmevali v slovenski javnosti.

Prvi mož Palome Danilo Marin je povedal, da je v primeru Jožeta Korotaja nesporno, da je na tretje nepooblaščene osebe naslavljal pisma z neresničnimi in zavajajočimi podatki, v svojih izjavah za medije, ki so vsebovale neresnične in zavajajoče podatke, pa je zavajal javnost. "S tem je kršil veljavno zakonodajo in pogodbo o zaposlitvi kot zaposlen v Palomi ter škodoval družbi. Danes je v prostorih uprave Palome podal svoj zagovor, ki ga bomo preučili in se o nadaljnjih ukrepih odločili skladno s pristojnostmi uprave in v korist Palome," je dejal Marin.

Kot je še povedal, je ukrepe Palome v primeru začetega postopka izredne odpovedi danes na podlagi prijave sveta delavcev pregledala tudi inšpektorica inšpektorata za delo, ki pa po njegovih trditvah v dosedanjih postopkih Palome ni ugotovila nobenih kršitev in ni izrekla v zvezi z dosedanjimi postopki nikakršnih ukrepov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.