Gospodarstvo

Puhan na čelu SŽ

Ljubljana, 15. 03. 2007 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Holdinga Slovenske železnice je za generalnega direktorja družbe imenoval Petra Puhana.

Štiriletni mandat bo Peter Puhan nastopil 1. aprila, je po seji nadzornikov povedal predsednik nadzornega sveta, državni sekretar na ministrstvu za promet Peter Verlič.

Puhan, ki bo najprej pregledal stanje Slovenskih železnic, zagotavlja, da se bo v svojem mandatu osredotočil na izboljšave in prenovo železniške infrastrukture.

Nadzorni svet železnic je že konec oktobra objavil razpis za generalnega direktorja. Nanj se je prijavilo 10 kandidatov, a nadzorniki niso izbrali nobenega. Februarja letos je bil nato objavljen ponoven razpis, ki se je končal s Puhanovim imenovanjem na položaj generalnega direktorja.

Na ponovljenem razpisu osem kandidatov

Na ponovni razpis za generalnega direktorja Holdinga Slovenske železnice, ki je bil objavljen 19. februarja, se je prijavilo osem kandidatov, od tega so štirje izpolnjevali vse pogoje. "Nadzorni svet ocenjuje, da je Puhan na podlagi predstavitve, referenc in programa, ki ga je predstavil, primeren generalni direktor železnic," je zatrdil Verlič.

"Podrobno bom pregledal stanje, povezal ključne kadre, z ekipo predvidel izboljšave in skupaj bomo poiskali slabosti in prednosti," je svoje prve naloge opisal Puhan. Po njegovi oceni se da podjetje kljub nekaterim težavam uspešno voditi, železnice pa bi lahko postale najboljši operater v tem delu 5. in 10. prometnega koridorja.

Kadrovskih menjav ni napovedal

Kadrovskih okrepitev Puhan zaenkrat ne načrtuje, saj je prepričan, da bo dober kader našel med zaposlenimi. Če se bodo potrebe o okrepitvi kadra pokazale, pa bo to tudi naredil, poudarja. Ob tem se zaveda težavnosti sodelovanja z reprezentativnimi sindikati. "Reprezentativnih sindikatov je tukaj veliko, zato bo delo naporno. Po naravi sem konstruktiven, kooperativen in pragmatičen, zato sem prepričan, da bomo našli rešitve," je povedal.

Razvoj železnic je po Puhanovem prepričanju zagotovo tudi cilj sindikata. Kot je zatrdil, se z reprezentativnimi sindikati še ni sestal, bo pa to storil kmalu po nastopu položaja.

Puhan: Največji izziv v življenju

Kot glavni motiv za sprejem položaja generalnega direktorja Holdinga Slovenskih železnic 48-letni Puhan izpostavlja velikost izziva. "To je zame največji izziv v življenju," je zatrdil. Puhan je bil od lanskega septembra zaposlen v ravenskem Metalu, pred tem pa je bil dve leti generalni direktor direktorata za notranji trg pri ministrstvu za gospodarstvo.

Kot je znano, je Holding Slovenske železnice brez generalnega direktorja od oktobra lani, ko je s tega mesta odstopil Jože Jurkovič. Po njegovem odstopu kot namestnik direktorja železnice vodi Branko Omerzu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.