Gospodarstvo

Prvi narok za Planiko

Kranj, 25. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kranjskem okrožnem sodišču je bil prvi narok za preizkus terjatev do kranjske Planike.

Planika je več desetletij veljala za velikana slovenske obutvene industrije, po letih slabega poslovanja pa je 22. novembra lani sprožila stečajni postopek.

Stečajni upravitelj kranjske Planike Andrej Marinc je na današnjem prvem naroku za preizkus terjatev na kranjskem okrožnem sodišču priznal za 3,8 milijarde tolarjev, od 7,8 milijarde tolarjev vseh terjatev, ki jih je prijavilo 1120 upnikov. Pri tem bo 1,5 milijarde tolarjev terjatev Marinc prerekal, do nekaterih terjatev, ki so v tožbah, pa se na tem naroku še ni mogel izreči in se bo do njih opredelil na drugem naroku 30. septembra. Marinc ob tem ocenjuje, da se bo končno število terjatev gibalo okrog že prvotno načrtovanih pet milijard tolarjev, stečajna masa pa se bo predvidoma približala trem milijardam tolarjev. Prva poplačila terjatev upniki lahko pričakujejo šele konec leta 2006 ali v začetku leta 2007.

Večina priznanih terjatev je navadnih, poleg njih pa je tudi za 1,7 milijarde tolarjev ločitvenih terjatev in za 500 milijonov privilegiranih terjatev. Največji ločitveni upnik je Gorenjska banka z 1,116 milijarde tolarjev, katere izločitveni zahtevek Marinc prereka, sledita pa ji SKB banka s 408 milijoni in Probanka s 342 milijoni tolarjev. Več kot 1000 bivšim in sedanjim zaposlenim pa Planika dolguje 1,630 milijarde tolarjev, večinoma iz naslova odpravnin. Pogojno pa je Marinc priznal tudi eno milijardo tolarjev vredno terjatev ministrstva za finance, medtem ko se do pogojne prijave 873 milijonov tolarjev vrednega zahtevka Hypo Leasinga še ni izjasnil.