Gospodarstvo

Prvi nadzornik Vzajemne po novem Benčina

Ljubljana, 20. 07. 2009 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.Š./T.L.
Komentarji
3

Vzajemna je ostala brez prvega nadzornika. Nadzorni svet je razrešil svojega predsednika Gregorja Primica. Na njegovo mesto je imenoval Jožeta Benčino.

Vzajemna je dobila novega prvega nadzornika.
Vzajemna je dobila novega prvega nadzornika. FOTO: POP TV

Kot so za 24ur.com potrdili na sedežu Vzajemne, je nadzorni svet zavarovalnice danes razrešil svojega predsednika Gregorja Primica, ki bo odslej v NS le član. Na mesto prvega nadzornika zavarovalnice pa so izvolili Jožeta Benčino.

V sporočilu za javnost pa so pri Zajemni zapisali, da je NS na današnji seji še potrdil sklic skupščine Vzajemne, sprejel odločitev o neodvisnem zunanjem revizorju, ki bo opravil zunanji revizijski pregled poslov Vzajemne z zunanjimi dobavitelji IT opreme in drugih storitev. To bo revizorska hiša Ernst &Young.

Gregor Primic
Gregor Primic FOTO: Kanal A
Uprava Vzajemne je pri tem ponovno poudarila, da so bili omenjeni posli izpeljani transparentno in zakonito ter da bo z njimi Vzajemna zagotovila doseganje svojih strateških ciljev in dolgoročni razvoj. Rezultati pregleda bodo predvidoma znani konec avgusta 2009.

Nadzorniki so potrdili tudi sklic skupščine, ki bo 25. avgusta in na kateri se bodo člani Vzajemne seznanili s sprejemom letnega poročila o poslovanju v letu 2008. Vzajemna je lani poslovala z izgubo v višini 609.000 evrov, kar je po navedbah Vzajemne predvsem posledica rasti odhodkov za zdravstvene storitve, oblikovanja rezervacij za tveganja in realizacije izgube pri prodaji finančnih naložb.

Primic se odločitvi čudi

Primic je že na prejšnji seji zahteval vpogled v dokumente in pogodbe za domnevno velike denarje in vprašljive učinke, predvsem gre za zunanja podjeta, ki naj bi za Vzajemno dobavljala in razvijala računalčniško in programsko opremo. Kar je videl, ga ni navdušilo.

Jože Benčina
Jože Benčina FOTO: Kanal A

''Ugotovili smo, da vsa dokumentacija ni bila predložena, manjkali so računi, vsebinski del k računom, tako da puščajo veliko vsebinsko odprtih vprašanj,'' je dejal.

A zdaj bo te pogodbe pregledala revizijska hiša.''Vprašanje kakšna bodo izhodišča raziskave, verjetno je, da ne bodo ugotovili nič,'' predvideva Primic. Prepričan je, da njegovo vztrajanje pri odprtosti nekoga moti, zato naj bi tudi prišlo do razrešitve.

Po besedah novega vodje nadzornikov je bil glavni razlog za razrešitev primičevo nekolektivno obnašanje. ''Bil je preveč samostojen, premalo je sodeloval z nadzornim svetom,'' je dejal Benčina

V razburkanih časih pa nadzorniki želijo enotnost. Zato so s Primičevo odstavitvijo hiteli, pa čeprav je jasno, da Vzajemni grozi prevzem upokojencev in sindikatov, ki bi nadzornike tako ali tako zamenjali.
 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.