Gospodarstvo

Prva nadomestila 15. septembra

Slovenj Gradec, 20. 08. 2010 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za zaposlovanje za nekdanje Preventove delavce prireja delavnice, na katerih se lahko informirajo o pravicah. Za čas brezposelnosti pa bodo delavci prva nadomestila prejeli 15. septembra.

Nekdanji delavci družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki sta v stečaju, bodo prva nadomestila za čas brezposelnosti, in sicer sorazmerni del za čas, ko so bili v avgustu brez zaposlitve, dobili 15. septembra. Naslednje, prvo celotno izplačilo nadomestila bo 7. oktobra, teden dni prej, kot je sicer predvideno.

Z zavoda za zaposlovanje so sporočili, da bodo skupaj s skladoma dela Koroška in Posavje danes končali enajsto od skupno 21 delavnic, na katerih lahko nekdanji delavci Preventa dobijo informacije o postopkih in pravicah, ki izhajajo iz dela.

Stavka v Prevent Globalu
Stavka v Prevent Globalu FOTO: Reuters
Zavod je prve delavnice izvedel minuli torek in sredo, udeležili pa so se jih skoraj vsi povabljeni, in sicer 103 delavci na Koroškem, 79 na območju Sevnice, 133 pa na območju Novega mesta.

Delavnice za Preventove delavce

Na današnjem informacijsko-motivacijskem seminarju pričakujejo še več kot 250 nekdanjih Preventovih delavcev. Deset delavnic bodo izvedli še od ponedeljka do srede prihodnji teden. Pričakujejo, da se je oziroma se bo delavnic udeležilo skupno okoli 1130 ljudi.

Prevent-1
Prevent-1 FOTO: Mateja Klavs

Nekdanji delavci na delavnici dobijo informacije o prijavi na zavod, pomoč pri izpolnitvi potrebne dokumentacije za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila in uveljavljanje pravic iz jamstvenega sklada ter glede možnosti vključitve v različne ukrepe aktivne politike zaposlovanja.

Ukrepi aktivne politike zaposlovanja – med njimi za izboljšanje veščin in spretnosti za uspešno iskanje zaposlitve, povečanje motiviranosti za delo ter pridobitev različnih dodatnih funkcionalnih znanj – naj bi prispevali k povečanju njihovih zaposlitvenih možnosti. Omogočili jim bodo tudi vključitev v aktivnosti za samozaposlitev.

Poleg tega bo zavod delodajalcem, ki bi te brezposelne osebe želeli zaposliti, omogočil, da osebe preizkusijo ali dodatno usposobijo na delovnem mestu, na voljo pa so tudi subvencije za njihovo zaposlitev.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zulj001
21. 08. 2010 13.34
Fina država smo,prvo tri ,štiri ali še več mesecev ni plače,potem moraš pa še na bozi čakat celo večnost na miloščino.....
periot
20. 08. 2010 21.26
A do 15 septembra jih bodo pa na zavodu filali z lažnimi obljubami se pravi lačni bodo poslušali predavanja pa nimam besed'
am_staff
20. 08. 2010 20.53
Ne pričakujte preveč, sicer bo vaše razočaranje hudo.
siFBI
20. 08. 2010 17.12
Kaj pa lastniki? Kam so odnesli denar, ki so ga ustvari delavci? V Švico? Če so delavci delali, so tudi nekaj naredili, za kar je firma tudi dobila plačano. Pol bi moral denar bit. Sploh ne razumem teh žensk, ko vejo, da jih bodo na cesto vrgel brez plač, pa še vedno hodjo delat.
yerbas
20. 08. 2010 16.12
Ubogi ljudje kaj morajo prestajati. Nikomur niso nič naredili samo kruh so si služili. SRAMOTA vseh sramot
saintjozef
20. 08. 2010 15.41
Pa do 15. septembra se bodo glih navadli brez hrane živet.
Nicolete
20. 08. 2010 15.06
Sedaj pa tožit državo za vse kar so jim pokradli saj je vse prav vse bilo narejeno z samoprispevki in udarniškim delom.. Odškodnino za vse samoprispevke, udarniška dela in vse kar so izgradili šole, vrtce, zdravstvene domove, infrastukturo, vodovode, kabeljske skratka vse do zadnjega centa.
Tonček Balonček
20. 08. 2010 14.36
Kako pa Tovšakova dobiva plačo, če imajo pa blokiran račun? A nič ne protestira?