Gospodarstvo

Proti dokapitalizaciji Mercatorja

Ljubljana, 20. 04. 2006 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki Altime in Združenja malih delničarjev bodo nastopili proti načrtovani dokapitalizaciji Mercatorja.

Britanski sklad Altima je v sredo umaknil ponudbo za odkup do 25 odstotkov delnic Mercatorja po ceni 41.000 tolarjev
Britanski sklad Altima je v sredo umaknil ponudbo za odkup do 25 odstotkov delnic Mercatorja po ceni 41.000 tolarjev FOTO: POP TV

Predstavniki britanskega sklada Altima so se popoldne sestali s člani Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Točno mesto sestanka so skrivali, sestanka pa se je udeležil tudi nekdanji predsednik uprave Mercatorja, Zoran Janković

Predstavniki Altime in združenja malih delničarjev so se na srečanju v Ljubljani dogovorili, da bodo nastopili proti predlagani dokapitalizaciji Mercatorja. Strinjali so se, da je predlagana dokapitalizacija v višini do 50 odstotkov osnovnega kapitala, po katerem je prednostna pravica obstoječih delničarjev do novih delnic izključena, škodljiva za male delničarje, je po sestanku povedal predsednik združenja Kristjan Verbič. Ostalih delov pogovora Verbič na željo sogovornikov ni želel razkriti.

Kristjan Verbič
Kristjan Verbič FOTO: POP TV

Altimi je v času trajanja ponudbe za odkup do 25 odstotkov delnic Mercatorja po ceni 41.000 tolarjev uspelo pridobiti 2,1 odstotni delež družbe, s čimer so tudi sami postali mali delničar, je dejal Verbič. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči," je dejal Verbič in male delničarje pozval, da se jim pridružijo ter zagotovil, da bodo skušali zaščititi njihov interes.

Na skupščini Mercatorja, ta bo predvidoma 17. maja, bodo mali delničarji sicer predlagali tudi prenehanje mandata članu nadzornega sveta in izvolitev novega člana nadzornega sveta. Za novega nadzornika predlagajo Marjana Somraka, ki je male delničarje zastopal že v prejšnjem nadzornem svetu. Pojasnjujejo, da imajo mali delničarji v lasti 24 odstotkov družbe, sedanja sestava nadzornega sveta pa tako ni v skladu z lastniško strukturo.

Kot je znano, je Altima v sredo umaknila ponudbo za do 24,99 odstotka delnic Mercatorja, ki jo je objavila 6. aprila. Med razlogi za umik ponudbe so iz družbe navedli odločitev Mercatorjevega nadzornega sveta o predlagani dokapitalizaciji. Kljub temu pa v združenju upajo na maksimiziranje cene delnice. 

V združenju malih delničarjev ocenjujejo, da so z odstopom Altime nastopile dodatne okoliščine, ki pa še ne pomenijo nič dokončnega. Kot je zatrdil predsednik združenja Kristjan Verbič, odstop Altime, ki je za delnico ponudila 41.000 tolarjev, ne pomeni posebej neugodnega položaja za male delničarje.

Spomnimo, da je Altima med razlogi za umik ponudbe navedla odločitev Mercatorjevega nadzornega sveta o nameravani dokapitalizaciji družbe v višini do 50 odstotkov osnovnega kapitala, pri čemer naj bi bila prednostna pravica obstoječih delničarjev do novih delnic izključena.

Po odstopu Altime so Mercatorjeve delnice padle za 5,02 odstotka
Po odstopu Altime so Mercatorjeve delnice padle za 5,02 odstotka FOTO: POP TV

Predlagani sklep je po oceni Altime sovražen do interesov manjšinskih delničarjev. "Ker obstaja velika verjetnost, da bosta glavna delničarja Istrabenz in Pivovarna Laško izglasovala predlagani sklep, bo Altima glasovala proti predlaganemu sklepu in priporoča tudi drugim delničarjem, da glasujejo ravno tako," so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo, da se je tečaj Mercatorja po objavi Altimine ponudbe 4. aprila krepko zvišal, najvišjo vrednost pa je dosegel 7. aprila, ko so se posli s temi delnicami sklepali tudi po ceni 45.100 tolarjev za delnico. Odstop Altime od ponudbe pa je vrednost delnice Mercatorja v sredo potisnila navzdol za 5,02 odstotka. Enotni tečaj se je oblikoval pri 38.974 tolarjev, ob koncu trgovanja pa so se posli sklepali po ceni 37.760 tolarjev za delnico.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.