Gospodarstvo

Protestni shod delničarjev C Marketa

Beograd, 04. 11. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji C Marketa so pred sedežem srbske vlade protestirali zaradi prepovedi trgovanja z delnicami največje srbske trgovske verige.

Miroljub Labus, podpredsednik srbske vlade
Miroljub Labus, podpredsednik srbske vlade FOTO: Dare Čekeliš

Približno 500 malih delničarjev C Marketa se je zbralo pred sedežem srbske vlade, kjer so protestirali zaradi prepovedi trgovanja z delnicami največje srbske trgovske verige.

Mali delničarji iz vrst upokojencev in drugih nekdanjih zaposlenih delavcev C Marketa so sicer že dlje časa v svojevrstni vojni z generalnim direktorjem srbske trgovske družbe Slobodanom Radulovićem, ki naj jim ne bi dopuščal, da samostojno razpolagajo s svojimi delnicami.

Uprava Mercatorja je izrazila razočaranje nad odločitvijo senata trgovskega sodišča v Beogradu in je sporočila, da bo počakala, dokler ne bo uradno obveščena o najnovejšem sklepu sodišča v Beogradu, nato pa se bo odločila o nadaljnjih korakih.

Nasprotniki Radulovića so danes obdolžili tudi beograjsko trgovsko sodišče, da jim je s svojim nedavnim sklepom o začasni prepovedi trgovanja z delnicami onemogočil uveljavljanje njihovih pravic oziroma razpolaganje z delnicami po lastni presoji. Protestniki so obdolžili srbsko vlado, da podpira Radulovića, ki naj bi mu bilo v interesu prepoved trgovanja z delnicami. Delničarji so poslali protestna pisma tudi veleposlaništvom držav Evropske unije in ZDA, v katerih naj bi napovedali, da bodo zahtevali izselitev iz Srbije, v kolikor jim ne bo omogočena uveljavitev njihovih pravic iz naslova razpolaganja z delnicami.

Zamrznitev trgovanja sredi oktobra

Kot je znano, je trgovsko sodišče odločitev o zamrznitvi trgovanja z delnicami C Marketa sprejelo 12. oktobra, ker je vodstvo C Marketa nasprotovalo potezi centralnega registra, ki je delnicam srbske trgovske verige na zahtevo borznega posrednika Senzal dodelil identifikacijski kodi CFI in ISIN, brez katerih ni mogoče trgovati z delnicami. Takšno zahtevo namreč lahko vloži le izdajatelj vrednostnih papirjev, torej C Market. Srbska trgovska družba se je zaradi nastalega spora že 25. marca pritožila na vrhovno sodišče Srbije, ki pa je spoznalo, da ni pristojno za reševanje tega primera in ga je zato predalo v obravnavo trgovskemu sodišču v Beogradu.

Dokler se tožba ne reši, ne bo trgovanja

Trgovsko sodišče je v ponedeljek zavrnilo ugovor centralnega registra na svojo odločitev, na katero lahko centralni register vloži ugovor na tožilstvo z zahtevo po zaščiti zakonitosti, C market pa ima 30 dni časa za vložitev nove tožbe proti centralnemu registru. Delničarji C marketa tako ne bodo mogli trgovati s svojimi vrednostnimi papirji vse dotlej, dokler se ne konča sodni spor v zvezi s tožbo C Marketa, po pisanju srbskih medijev pa lahko to traja tudi več mesecev.

Komisija za vrednostne papirje je bila z odločitvijo trgovskega sodišča o začasni zaustavitvi trgovanja z delnicami C Marketa seznanjena 15. oktobra, torej istega dne, ko je odobrila ponudbe za prevzem delnic C Marketa investicijskemu skladu Ashmore Investment Management in pred kratkim registrirani družbi Primer C, katere direktor Radulovič je tudi generalni direktor C Marketa. Še pred tem - 16. septembra - je trgovska družba Mercator dobila dovoljenje za nakup 33,4 odstotka delnic C Marketa po ceni 18.000 dinarjev za delnico.