Gospodarstvo

Protest je bil uspešen

Ljubljana, 10. 11. 2006 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Protestna vožnja avtoprevoznikov je bila uspešna, ocenjujejo. Ceste je zasedlo 80 tovornjakov.

Protestna vožnja tovornjakarjev
Protestna vožnja tovornjakarjev FOTO: POP TV
Triurni protest skupine avtoprevoznikov, ki je nezadovoljna s položajem avtoprevoznikov in z odnosom ministrstva za promet, je minil uspešno, je povedal direktor GIZ Transport Emil Milan Pintar. "Ni bilo nobenih škandalov, nesreč, nobenega velikega zastoja ali blokad, bil je pa opazen," je povedal Pintar, ki se je sicer skupaj z delegacijo po protestu že udeležil seje medresorske koordinacijske vladne delovne skupine za reševanje aktualne problematike prevozništva in jo nato zapustil.

"Bili smo na prometnem ministrstvu in povedali, da so komisijo popolnoma razvrednotili," je povedal Pintar. "Za to sejo smo poslali predlog o razširitvi, poslali smo gradivo, ki ga niso hoteli razdeliti, prosili smo za gradivo, ki ga nismo dobili. Zato smo se vprašali, ali je smiselno sodelovati, sploh glede na to, da so tako ali tako izjavili, da bo v 14 dneh vse rešeno, in zapustili sejo," je razložil.
Protestna vožnja tovornjakarjev
Protestna vožnja tovornjakarjev FOTO: POP TV

Prevozniki so se okoli 6.30 zbrali na cestninski postaji Log - Brezovica, nato pa se ob prisotnosti policije odpravili na protestno vožnjo po Tržaški, Tivolski in Dunajski cesti do Črnuč, prek krožišča Tomačevo nazaj na Dunajsko, Tivolsko in Tržaško cesto.

Tovornjaki na ulicah niso odgovor


Ministrstvo za promet želi po besedah v.d. generalnega direktorja direktorata za promet Ljuba Zajca probleme avtoprevoznikov reševati sistematično in s strokovnim dialogom, ne pa s tovornjaki in na ulici. Zajc je tudi poudaril, da problemi, ki jih izpostavljajo organizatorji protesta, "niso rešljivi čez noč, saj ne zadevajo zgolj slovenskega avtoprevozništva, temveč imajo lahko posledice tudi za širšo slovensko družbo".

Protestna vožnja tovornjakarjev
Protestna vožnja tovornjakarjev FOTO: POP TV

Pintar na to odgovarja, da "je tak način reševanja težav, kot ga ima ministrstvo, še manj primeren, ker v enem letu niso nič rešili". "Eno leto se pogovarjamo z njimi, vljudno, manj vljudno, opozarjamo, preprosto je prevoznikom prekipelo," je med samim protestom povedal Pintar. "Če minister v enem letu ni imel časa, da bi z enim samim pismom omogočil začasen vpis v register voznikov, kaj naj mu pa potem rečemo," je med drugim izpostavil.

Protestna vožnja tovornjakarjev
Protestna vožnja tovornjakarjev FOTO: POP TV

Člani sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije, ki združuje prek 7000 prevoznikov, v današnjem protestu avtoprevoznikov ne bodo sodelovali. Menijo, da za protest ni razloga, saj zbornica in njena sekcija za promet v zadnjem obdobju zelo korektno in konstruktivno sodelujeta z ministrstvom za promet in ostalimi ministrstvi v pripravah predlogov za rešitve na področju cestnega prevozništva.

Priložnosti za reševanje problemov je dovolj

Avtoprevozniki, ki so se udeležili protesta, med drugim zahtevajo, da se razveljavi pravilnik o prepovedi vožnje težjih vozil po državnih cestah, da se sprejmejo nekateri ekonomski ukrepi (vožnja skozi ABC sisteme, popusti pri cestninah, odlog plačila cestnin, količinski popusti, dodatni ukrepi za okolju prijaznejša vozila, sprostitev prometa po avtocestah) in da se takoj začnejo uresničevati zahteve iz manifesta, ki so ga avtoprevozniki konec maja poslali na ministrstvo.

Državni sekretar Peter Verlič je po današnji seji medresorske koordinacijske vladne delovne skupine za reševanje aktualne problematike prevozništva poudaril, da je bilo v okviru skupine že veliko priložnosti za obravnavo odprtih problemov avtoprevoznikov, veliko pa jih bo tudi v prihodnje. Tudi danes bi bilo mogoče razširiti dnevni red, je menil, a je skupina protestnikov z direktorjem GIZ Transporta Emilom Milanom Pintarjem kljub temu sejo zapustila.

"Presenetilo me je, da so sejo zapustili, saj ni bilo problema, da dnevnega reda ne bi razširili," je menil Verlič in dodal, da so imele vse zainteresirane strani možnost dodajati točke na dnevni red tudi v samem procesu njegovega oblikovanja.

V.d. generalnega direktorja direktorata za promet Zajc je potrdil, da skupina avtoprevoznikov, ki je zjutraj v Ljubljani pripravila protest, danes sploh ni želela obravnave spornega pravilnika o prepovedi vožnje težjih vozil po državnih cestah. Poudaril pa je še, da od Pintarja vse do danes niso dobili kakršnihkoli pisnih pripomb na to temo, čeprav so bile vse zainteresirane strani povabljene, da podajo svoje mnenje.

Kljub temu je bila današnja seja zelo konstruktivna, meni Verlič. Udeleženci so se tako posvetili predvsem vprašanju preventivnih zdravniških pregledov za voznike tovornih vozil in avtobusov ter vprašanj, ki se tičejo zaposlovanja. V zvezi s slednjo temo je bil na seji prisoten tudi državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Roman Rep.

Verlič je sicer izrazil prepričanje, da je omizje v okviru medresorske skupine povsem kredibilen partner za dialog o težavah avtoprevoznikov, njeno delo pa je že obrodilo tudi določene rezultate. "Z dialogom bomo nadaljevali," je zatrdil Verlič ter dodal, da je pogovor "veliko lažji, če sedimo za mizo, kot pa če to prenašamo na ulico."

Na koncu je poudaril še, da bodo številna vprašanja, ki so jih protestniki izrazili, med drugim tudi vprašanje cestnin, na medresorski skupini še obravnavali. Na prihodnji seji se jim bodo namreč pridružili predstavniki slovenske družbe za avtoceste DARS. Verlič je poudaril, da je k obravnavi problematike vabljena tudi skupina današnjih protestnikov. "Upamo na njihov strokovni prispevek," je zaključil.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RS-T
11. 11. 2006 16.07
Jaz o tovornjakarjih vem le to da se vsake toliko pojavi kdo pred mano ki vozi 50kmh na cesti z 90kmh in ovira promet...in da vsake toliko katerega srečam na kaki ozki cesti in mora voziti pol po mojem pasu jaz se mu pa moram umikati iz csetišča...ter da so veliki uničevalci cest...in da je železnica precej bolj prijazen način transporta...res je da tovornjakarjem ni z rožicami postlano,kritike bi pa navrgel predvsem njihovim šefom ki bogatijo na ta račun...
bejba_n
11. 11. 2006 14.09
kakšen gnev. a sploh veste kaj pišete???? ... že dve leti šefu težim za višjo plačo ... zamenjaj službo, če si sam sebi odveč jo boš itak težko našel. in še ogromno takih brezveznih traparij. mi smo prevozniki in se samo delno strinjamo z "štrajkajočimi". in kakšni so naši argumenti?? dejstvo je, da so cestnine za avtoceste pri nas proti avstriji nizke ampak proti madžarski pa zelo visoke. vsi čvekate o cestninah in kakša je razlika. a se sploh zavedate, da vsa nova vozila (NOVA in ZELENA-če sploh kdo ve kaj to pomeni) MANJ onesnažuje okolje kot nekdo s staro škatlo (beri: starim avtom). starih avtov pa pri nas NI MALO. torej dajte se spravit še na tiste s starimi avti. naj zginejo s cest. ali veste, da če imaš tovorno vozilo in zraven še priklopno vozilo, da pri "registraciji" za priklopno vozilo plačaš cestino PA ČEPRAV SE SAMA NE MORE VOZIT PO CESTI. in da je ta cestnina KREPKO višja kot si vi mislite. ali veste ... pa saj nima smisla ste preneumni, da bi razumeli. vas pa povabim, da greste enkrat z nami na vožnjo in boste videli VAS kako izsiljujete te 20 metrske pošasti kot je nekdo napisal in ko se enkrat ta pošast ne bo mogla ustavit in bo zapeljala čez vas??? no pa saj tudi do tukaj vam pamet ne seže. paše pa vam, ko imate zjutraj svež kruhek... ste se kdaj vprašali kdo je to dostavil v trgovine... in predvsem kdaj je ta nekdo odšel na pot, da ste VI lahko prišli do svežega kruhka?? ah brezveze, saj pride do trgovine sam....
dejan155@email.si
11. 11. 2006 07.57
In spet sodijo TISTI, k nimajo pojma kaj je TOVORNO VOZILO. Kako pa drugje v drugih državah štrajkajo !? Kaj bi bilo bolje, da bi ceste zaprli !??? Če štrajka javni promet in ne vozi je vse uredu, a ne !? Aja, gužve ne delajo.... In malo kulture bi prosil...vsi smo ljudje, tudi tisti ki KAMIJON vozimo. Vi ki v raznih podjetjih delate in bi imeli kaj z našo vlado bi verjetno na ulice štrajkat šli in glih tako gužvo delali. Premislite najprej preden obtožujete in neumnosti pišete. Hvala za razumevanje !
digi.mazi@gmail.com
10. 11. 2006 20.42
Na njihovem forumu na www.tovornjak.net sem zasledil sledeče: "Jaz vem smo to,da je res draga tale švicarska cestnina in da se ni za igrat z njihovimi cariniki,še manj pa policaji! Jaz sem plačal kazen 230 CHF oziroma 150 EUR zaradi ene malenkosti... Ker nisem na kartico vnesel točnih podatkov o nosilnosti in teži prazne prikolice! Finta je v tem,da se na kartici shranijo vsi nazadnje vnešeni podatki, jaz pa sem imel drugo prikolico poleg in sem spremenil samo registersko številko.... v ostale podatke pa se nisem vtikal,....sem vtipkal samo O.K." Zunaj se obnašajo oziroma so poslušni kot ovčice doma pa "razgrajajo" in se grejo bogove na cestah - ničkolikokrat ogrožajo varnost in sicer s svojim prehitevanjem, ki ga po možnosti pričnejo v klanec in nato to traja vsaj 5 minut ipd. Policija oz. minister MATE naj se zamisli in prebere zgornjo navedbo in ukrepa v skladu s svojimi pooblastili. Potem pa se bodo umirili in ne bodo več "srali" po cestah in uveljavljali samo njim poznane zakone.
stajler
10. 11. 2006 13.25
Ne gre se za to ali so delal gužvo na cesti ali je niso. Mislim da zarad tega ni bilo večje gužve kot ponavadi. Problem je v tem, da lahko peščica ljudi (kaminoarji) ki imajo možnost, lahko izsiljujejo vlado. Želijo nižje cestnine..lepo vas prosim. Jaz plačam 400, kamion pa 1200. A je tukaj razmerje? S tem da veliko bolj uničujejo ceste in jih je treba potem popravljati vsakih par let, kar gre spet iz denarja davkoplačevalcev. Druga stvar je pa pravilnik, nad katerim se pritožujejo, da se bojo mogl po avtocesti vozit in ne po vzporedni magistralki. Nevem očitno samo njim ta ukrep ni samoumeven. Da bojo oni prišparal par tolarčkov, jih pa nam ni treba trpet v prometu, da ne govorim o onesnaževanju in drugih negativnih vplivih. Gospodje avtoprevoznik, globoko vas preziram!
bb123
10. 11. 2006 13.15
Lenchi, a ti veš, da ima kamion največjo dovoljeno hitrost 90km/h. Tudi na avtocesti. Torej tudi med prehitevanjem ne more vozit hitreje. Če ne verjameš, si malo osveži znanje iz CPP.
gregacerar@yahoo.co.uk
10. 11. 2006 12.03
Samo res folk dajte se zamislit kakšno gužvo povzročate vi s svojim k... plehom vsak dan po Ljubljani namesto,da bi šli z mopedom,kolesom,avtobusom...Najbolj me skrbi,da največkrat vidim po 1 v vsakem avtu ste znoreli?Kaj vam ni jasno,da se ne da normalno premikati v zabasani Ljubljani?Nekaterim zgleda še ni in še dolgo ne bo nič jasno..
mjemjaw@yahoo.co.uk
10. 11. 2006 11.52
asober, uuu, tole je pa bil odgovor. Še teleta zanjo zamukat vsaj par različnih tonov, ne pa ti, ki očitno ne znaš niti normalno oz. izvirno odgovorit. Pa si poglejmo, kaj si ti napisal...nekaj v smislu, da je prav da tovornjakarji delajo štale po cestah, ker bodo politiki dalj hodili v službo in zato tudi nekaj naredili. A mislis? A si res tako butast. napisal sem ti, da vsi politiki začno delat ob 9.00, ko je bilo protesta že konec. Pa tudi, če bi začeli prej, a ti res misliš, da bodo zato, ker bodo enkrat porabili pol ure več do delovnega mesta zato kaj naredili? Ja, valda...
asober@mail386.com
10. 11. 2006 11.47
mjemjaw - glede na to kar si povedal, si ti še večje tele in še bolj zabito.
asober@mail386.com
10. 11. 2006 11.43
g_marko, hvala enako, tudi ti si kreten.
sodelujem@email.si
10. 11. 2006 11.24
Da mariborski park ob vikendih ni varen, se baje govori že dlje časa. Kako to, da mi o tem nismo vedeli veliko? Ker smo samo prebivalci Maribora in nas te reči ne zanimajo? Močno dvomim. V parku je bilo veliko ljudi, zato tudi nismo bili pozorni na večjo skupino, ki se nam je približevala. V temi se tudi videlo ni dobro, tako smo precej pozno, morda celo prepozno ugotovili, da je teh agresivno razposajenih mladeničev še veliko več in da je skupina štela kakih štirideset mladih razgrajačev. Napetost je naraščala in v hipu nam je postalo jasno, da se to ne bo dobro končalo. Ustavili so se pri nas in nam zaprli pot, da ne bi pobegnili. Bili smo tiho, toliko da nismo ponižno prosili, naj nas pustijo pri miru. Ni jim bilo mar. V temi se ni veliko videlo, a njihovih palic se ni dalo spregledati. Ko je eden izmed njih napadel mojega prijatelja, sem vedela, da je vsako upanje zaman. Uspelo mi je pobegniti, tudi nekaterim drugim je, a kaj je bilo z ostalimi, nisem vedela. Stekla sem na policijsko postajo, ki je, da bo zvenelo ironično, oddaljena le dobrih sto metrov in tam naletela na dva policaja. Stala sta sredi promenade in gledala, kako se gruča ljudi vali mimo njiju. Nekateri med njimi so bili udeleženi tudi pri nasilnem pohodu, a jih jasno ni bilo mogoče prepoznati. Tako sta šetala gospoda policaja in nista vedela, kaj bi. Napotila sta me k avtomobilu, ki je bil parkiran na promenadi. Tam sem še enkrat povedala kaj se je pripetilo. Tudi ta dva policaja sta šetala kot da se jima nikamor ne mudi, kot da ni potrebno iskati storilcev takega kaznivega dejanja, kot da je to pač malce bolj razburkan petek. Vprašala sem jih kdo so ti mladiči, dosti je bilo mladoletnih in od kod so. Policisti mi na vprašanja niso odgovorili, rekli so mi le, da je to običajno v mariborskem parku in da to že vsi vejo. Vsi vejo? Kdo ve, kaj se resnično dogaja zvečer, ko so poti temne in nenadzorovane; policija očitno ve, a ne ukrepa. Ko smo prišli na kraj dogodka smo ugotovili, da so bil trije pretepeni in okradeni. Še dobro, da smo iskali prijatelja, ki se je ves obdelan zvlekel domov. Ponj so poslali rešilca. Imel je zlomljeni dve rebri, ves je bil buškast. Prijateljica je dobila udarec po očesu. Kolega, ki je menil, da jih ni toliko skupil, je v soboto v službi omedlel in odpeljali so ga v bolnišnico. Dobil je več udarcev v glavo. Policisti so se do nas vedli nekoliko smešno. Kot da bi pozabili, da smo mi žrtve kaznivega dejanja in nas je potrebno zaščitit. Pa kdo nas bo ščitil? Še sami so bili prestrašeni, neorganizirani. V celem večeru sem jih videla šest in kaj bi teh šest revežev proti dobro organizirani tolpi agresivnih mladcev. Videlo se je, da vedo s kom imajo opravka in na kakšen način postopajo, pa se jim ne zdi vredno ukrepati, verjetno si niti ne upajo. Prijatelj je na klopi v parku pustil nahrbtnik in pobegnil, pa so mu zato zatrdili, da nad njim ni bilo storjeno kaznivo dejanje, saj ga nihče ni prisilil v to, da pusti stvari tam. Verjetno bi bili drugačnega mnenja, če bi v borbi za nahrbtnik prejel več nevarnih udarcev, ki bi potrdili prisilo. Takšne interpretacije je sposobna le naša policija, ki očitno tolmači kazenski zakonik kar po svoje, namreč tako, da jim kdo ne bi mogel česa očitati. Pa jim lahko. To pismo naj služi kot javni poziv načelniku upravne enote v Mariboru, šefu policije in trenutnemu mariborskemu županu, naj pojasnijo dogodke v mariborskem mestnem parku. Kdo so mladi agresivci, ki s palicami ustrahujejo prebivalce Maribora? Ni ravno običajno, da bi štirideset organiziranih posameznikov izvajalo agresivne pohode in mimogrede v bolnici jih je ta večer pristalo vsaj deset, ki so bili žrtve petkovega pohoda. In koliko nas je bilo takih, ki smo jih odnesli brez fizičnih poškodb ali pa tega, kar se jim je pripetilo, niso želeli javno razkriti? Kako bodo ukrepali pristojni organi in kdo je odgovoren, da naši državni organi ne delujejo kot bi bilo
hefaist
10. 11. 2006 11.01
lenchi: si pravilno ugotovila. Sluzbo imam zadosti blizu, da lahko hodim pes. Prej, ko je nisem imel zadosti blizu, pa sem se vozil s kolesom ali avtobusom. Poznam pa tudi ljudi, ki se iz okolice Ljubljane vozijo v Ljubljano na delo z vlakom. Pravijo, da je celo hitreje, predvsem pa bolj mirno. Clovek lahko medtem celo kaj naredi, namesto da bi se po nepotrebnem zivciral. Skratka, narobe se mi zdi, da se derete na kamionarje in jih posiljate na vlak, sami pa se nenacelno vozite z avtom po mili volji. Kar se tice hitrosti tovornjakov na obvoznici pa tole: omejitev na cesti rezervirani za motorna vozila, kar vecji del obvoznice je, je 100 km/h. Ce sta tovornjaka vozila 90 km/h in sta to pocela 5 km, potem je zaradi tega voznik, ki je za njima vozil, izgubil borih 20 s. Ce je bilo to na delu, kjer je omejitev 130 km/h pa je voznik izgubil natanko 1 minuto. Presenetljivo malo kajne? Vecji problem je, da vozniki pri tem izgubljajo enormno kolicino zivcev. Po nepotrebnem.
gulikoza@bojler.mine.nu
10. 11. 2006 10.46
Kamionarji tako najbolj uničujejo ceste in okolje, potem se pa še razburjajo. Železnica nam pa propada...
lenchi@klepetulja.com
10. 11. 2006 10.32
Nekaj dam tovornjakarjem prav: lahko bi imeli popuste pri nakupu okolju prijaznejših vozil, pa vinjete bi tudi lahko uvedli... Kar se pa ostalega tiče.... Sramota! Najbolje da vsak ki mu kaj ne paše (premajhna plača ipd) vozi po cestah in ovira druge ljudi, pa bomo meli lep kaos. Tovornjakarji si res malo preveč dovolijo - danes sem videla na obvoznici dva, ki sta se očitno dogovorila in peljala vštric, da ju kolona ki je bila za njima ni mogla prehitet, vozila pa sta okrog 90 km/h. Pa tudi dostikrat jih vidim na regionalnih cestah, kjer so znaki da tam ne bi smeli voziti, pa kolone na cesti ki jih delajo (po zakonu bi se morali umakniti in pustiti kolono mimo), pa razna izsiljevanja, ko zapelje pred tabo na prehitevalni pas, ti pa imaš samo dva možnosti: ali se zaletiš vanj, ali pa imaš odlične zavore in moliš da bo avto ustavil. Mislim da je bil današnji protest brez vzroka in bi morali lepo pokasirati kazni zaradi omejevanja prometa na cesti. Hefaist: ti si pa precej nesramen! Se ti vidi da se ti ni POTREBNO voziti vsak dan v službo, oz. da jo imaš blizu doma. Ne obsojaj ljudi ki jim je avto nujno prevozno sredstvo! Če se moraš v službo voziti z vlakom in potem prestopiti še na bus, izgubiš zeeelooo veliko časa, ki ga drugače z avtom ne bi. In če si zaradi tega vezan še na to kdaj gre tvoj otrok iz vrtca/šole, si res ne moreš dovoliti da se namesto 1 uro, v službo voziš 2 uri...
pumpar@volja.net
10. 11. 2006 10.26
Kamijone na vlake,pa nebodo več delali zastojev.Folk je najbolj nervozen za volanom ravno zaradi teh 20 metrskih karjol in zarad tega tudi prometne,ker so ljudje zaradi nervoze ob nepravem trenutku na nepravi strani ceste.
janez.kosir
10. 11. 2006 10.19
To ni osamljen primer! Pa kaj naj pišem evidecno vsega kar se dogaja. Sicer pa če bereš poste, sem že omenil da čim več tovornjakov na vlak! Prav tako pa tudi ljudi, ki imajo dobre povezave s postajališči. Predlagam, da bi ceste po Lj. zaprli in povečali javni promet, dodali tramvaje,...s tem bi se tudi javni prevozi pohitrili in pocenili, do takrat pa se bo večina vozila po možnosti vsak s svojim avtom in obremenjevala okolico.
hefaist
10. 11. 2006 10.04
Kamionarji so v Ljubljani povzrocali kaos 2 uri. Vi ga z nepotrebnim vlacenjem kupa plocevine povzrocate vsak dan. Pojdite pes, s kolesom ali avtobusom. Lahko tudi z vlakom, tako kot predlaga zakon1. Pa prosim, ne izgovarjate se na en osamljen primer, kjer je voznja s kolesom otezkocena. Kako beden izgovor.
Zakon1
10. 11. 2006 09.56
Ma ja, koliko voznikov kamionov je tako fer, da se po tistem, ko za sabo naredijo nepregledno kolono, vsaj za nekaj hipov umaknejo s ceste. Vam povem, zelo malo in vsaka čast izjemam. Večinai pa se jih dela za male cestne samobogove in jih prav nič ne briga, če s tem ogožajo in izpostavljajo druge udeležence v cestnem prometu. Važno, da samoegoistično poskrbijo zase. Sramota!!! Zatorej, naj vas čimveč skinejo z regionalnih cest in pošljejo na železnico. Tudi za okolje bo to bolje. ...
janez.kosir
10. 11. 2006 09.56
hefaist, potem pa malo pameti v roke in cestne probleme reševati na drug način, in ne s štrajkom, vsaj v tem primeru ne. Če meni občina, ali sodišče zavlačuje z dokumentacijo več let (takih primerov je vsaj toliko kot je tovornjakarjev), naj se "zabijem" s tovornjakom v sodišče in bo potem mogoče prej, ali naj se prilepim na cesto in izsiljujem. Res, da naj bi bili v demokratični in svobodni deželi, vendar pa na način da vsevprek drug čez drugega se obremenjuje s svojimi težavami res ni način. Sicer pa, če kaj opazuješ ceste, lahko vidiš, da ti celo kolo ne pomaga kaj dosti v Lj., saj ponekod (konkretno OMV črpalka vsako jutro med 7 in 8 na Celovški) celo parkirajo s svojim 15 ali več tonskim tovornjakom na pločniku, da lahko grejo na cigaret in jutrajno kavo. In ker so to tovorjnakarji je to zgleda dovoljeno ?
hefaist
10. 11. 2006 09.39
janez.kosir, malo si se zmotil, nisem kamionar, sem samo obicajen drzavljan, ki ima nekaj obcutka za sodrzavljane. Sicer pa predlagam, da kdaj poskusite z mestnim potniskim prometom ali kolesom. Je ceneje, pa manj guzve in slabih zivcev povzroca. Zakaj hudica mora vsak, ki mora v sluzbo, s seboj vlaciti tono zelezja in onesnazevati okolje s smogom in hrupim?