Gospodarstvo

Protest delavcev C Marketa

Beograd, 29. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli tisoč delavcev je pred beograjskim Mercatorjem izrazilo nestrinjanje s prevzemom njihovega podjetja.

Ali bo na novo oblikovanemu konzorciju srbskih družb za prevzem C Marketa uspelo preprečiti prevzem slovenskemu Mercatorju (Foto: POP TV)
Ali bo na novo oblikovanemu konzorciju srbskih družb za prevzem C Marketa uspelo preprečiti prevzem slovenskemu Mercatorju (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Približno 1000 delavcev največje srbske trgovske verige C Market je protestiralo okrog tržnega centra Mercator v Novem Beogradu. S tem so protestniki izkazali nezadovoljstvo s ponudbo slovenske družbe za odkup delnic njihovega podjetja.

Protestnega shoda so se poleg delavcev iz beograjskih prodajaln C Marketa udeležili tudi delavci te srbske družbe iz drugih srbskih mest in iz Republike srbske. Protestniki so nosili transparente, na katerih je med drugim pisalo "C Market - srbski brend", "Ne damo srbski trg" in podobno.

"Uprava Mercatorja se niti enkrat ni obrnila na vodstvo in sindikate srbske družbe, ampak poskuša prek malih delničarjev prevzeti C Market", je na protestnem shodu med drugim poudaril Miodrag Belić, predsednik upravnega odbora družbe C Market.

Predsednik upravnega odbora družbe C Market Miodrag Belić je na shodu zatrdil, da so delavci nezadovoljni zaradi načina, na katerega Mercator poskuša trgovati s srbsko družbo. Slovenska družba bi rada kupila 228 prodajaln v Srbiji in tako prevzela srbski trg. Belić je še zatrdil, da se uprava

Oblikovan konzorcij srbskih družb za prevzem C Marketa

Vodstvo družbe C Market pa je sporočilo, da je oblikovan konzorcij 32 podjetij iz Srbije, ki namerava kupiti delnice te največje srbske trgovske verige, da bi tako zaščitil srbsko gospodarstvo in njene ekonomske interese.

Med 32 družbami je na prvem mestu omenjen holding Delta, ki je dal pobudo za oblikovanje konzorcija za prevzem C Marketa takoj, ko je bilo slišati prve vesti, da se zanj zanima slovenski Mercator. Na omenjenem seznamu je velika večina podjetij s področja prehrambene industrije.

<em>"Vlada ne sme podpirati nobenega podjetja, ampak mora misliti na državni interes, to pa je, da bodo morale velike trgovske verige obvezno prodajati določen odstotek doma izdelanega blaga,"</em> je še povedal Labus
<em>"Vlada ne sme podpirati nobenega podjetja, ampak mora misliti na državni interes, to pa je, da bodo morale velike trgovske verige obvezno prodajati določen odstotek doma izdelanega blaga,"</em> je še povedal Labus FOTO: Dare Čekeliš

Sicer pa je srbsko združenje za trgovino na sedežu Gospodarske zbornice Srbije (PKS) priredilo sestanek predstavnikov podjetij, zainteresiranih za oblikovanje konzorcija za nakup C Marketa. Direktor PKS Slobodan Milosavljević je Mercatorejvo ponudbo ocenil kot "nerealno nizko, saj je slovensko družbo njen prvi hipermarket v Srbiji stal 38 milijonov evrov". Kot je zatrdil direktor PKS, je nujno zvišati prodajno ceno za C Market, ker je sedanja cena glede na celoten kapital podjetja zelo nizka.

Namestnik srbskega premiera Miroljub Labus pa je povedal, da bo srbska vlada načelno odločila, kako naj zavaruje interes države v primeru C Marketa. Njena odločitev pa naj ne bi nikogar ne podprla in ne diskriminirala.