Gospodarstvo

Proračun ostaja enak

Ljubljana, 12. 07. 2006 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po dokončni potrditvi uvedbe evra obdobje informativnega dvojnega označevanja prehaja v drugo fazo.

Finančni ministri Evropske unije so včeraj v Bruslju prižgali dokončno zeleno luč za uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem 2007.
Finančni ministri Evropske unije so včeraj v Bruslju prižgali dokončno zeleno luč za uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem 2007. FOTO: Reuters
Obdobje dvojnega označevanja cen, ki se je začelo po določitvi fiksnega tečaja, se bo končalo šest mesecev po uvedbi evra, to je konec junija 2007, kar pomeni, da bodo lahko slovenski potrošniki cene v obeh valutah skupno primerjali 16 mesecev.

Obdobje dvojnega označevanja cen v tolarjih in evrih prehaja danes v drugo fazo. Potem ko so finančni ministri Evropske unije v torek dokončno prižgali zeleno luč za vstop Slovenije v evroobmočje in določili končno menjalno razmerje pri 239,64 tolarja za evro, se je končalo obdobje informativnega dvojnega označevanja. Začenja se obdobje dvojnega označevanja, ki pa zaradi ohranitve menjalnega tečaja ne bo bistveno drugače.

Dvojno označevanje cen v tolarjih in evrih, ki je v prvi vrsti namenjeno prilagajanju potrošnikom na novo valuto, hkrati pa naj bi primerljivost cen otežila morebitne podražitev ter posledičen pritisk na inflacijo, smo v Sloveniji uvedli s 1. marcem.

Evri
Evri FOTO: Reuters

Cene so se do določitve končnega menjalnega tečaja preračunavale po centralnem tečaju, določenem ob vstopu Slovenije v mehanizem evropskih menjalnih tečajev (ERM II) konec junija 2004. Po določitvi končnega tečaja se začenja obdobje dvojnega označevanja, v katerem se cene preračunavajo po končnem in ne več centralnem tečaju. Ker pa ta ostaja enak, bistvenih sprememb ni.

Kot je pojasnila sekretarka na Združenju za trgovino pri Gospodarski zbornici Slovenije Mateja Tilia, je edina novost, da navajanje tečaja, po katerem so cene v tolarjih preračunane v evro, odslej ne bo več obvezno. V obdobju dvojnega informativnega označevanja cen so morali trgovci potrošnike seznaniti, da so "cene preračunane po centralnem tečaju 239,64 tolarja za evro". Kot je pojasnila Tilia, zakon tega za obdobje dvojnega označevanja ne določa, ampak je to prepuščeno posameznim trgovcem.

Spremembe tečaja so se najbolj bali ravno trgovci, ki so v dvojno označevanje cen najbolj vpeti. Sprememba vseh cen bi zanje namreč pomenilo dodatno administriranje. To bi za sabo potegnilo tudi dodatne stroške, ki naj bi znašali okoli 1,2 milijarde tolarjev.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.