Gospodarstvo

"Moralen ni bil že nakup, prav tako ni prodaja"

Ljubljana, 06. 11. 2008 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Istrabenzu in Pivovarni Laško se s prodajo Mercatorja obetajo veliki dobički, medtem pa nekateri pozivajo vlado, naj delež odkupi nazaj. Politika ne sme in ne more posegati v delovanje gospodarskih subjektov, pa odgovarja Pahor.

''Prodaji nasprotujemo,'' pravijo v ZSSS.
''Prodaji nasprotujemo,'' pravijo v ZSSS. FOTO: POP TV

Na napoved skupin Pivovarne Laško in Infond Holding, da bosta z mednarodnim javnim razpisom začela zbirati ponudbe za odkup približno 48-odstotnega deleža v Mercatorju, so se danes odzvali sindikalisti.

Skrb ob prodaji Mercatorja je upravičena za predelovalno industrijo, vendar je potrebno upoštevati, da družbe poslovne odločitve sprejemajo avtonomno, a v nekem institucionalnem in moralnem okviru. V tem primeru je bil nemoralen že nakup Mercatorja s strani Boška Šrota, nemoralna pa je tudi prodaja. verjetni kandidat za finančnega ministra Franci Križanič

Kot je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, imajo v ZSSS že izkušnje s tujimi podjetji, s katerimi imajo korektne odnose, vseeno pa se je nabralo že toliko slabih izkušenj, da so postali bolj pozorni. Spomnil je na primer Tobačne, ko so s prevzemi prišli v ospredje drugi interesi, ki so pozneje privedli do uničenja tovarne in izgube delovnih mest. ''S tujimi prevzemi pride do spremembe poslovne politike, začnejo se odpuščanja, proizvodnja pa se preseli v tujino, kamor odhaja tudi ves kapital,'' je poudaril Semolič in opozoril, da bi se podobno zagotovo zgodilo tudi v Mercatorju, kjer prodajajo veliko kakovostnih izdelkov, ki so narejeni v Sloveniji. In prav zaradi te verige, tako pravi Semolič, in zaposlenih v Mercatorju, jim v ZSSS ni vseeno.

Na dnevni red družbe prihaja tudi vse več problemov in vprašanj, na katere je treba najti odgovore, zato v ZSSS pričakujejo čimprejšnje konstituiranje nove vlade in delo ministrov. Semolič je tudi opozoril, da finančni sektor ne dela tako, kot bi moral, enako je z nekaterimi institucijami, ki bi morale delovati hitro, pa ne delujejo. "To diši po peskovniku, kjer se igrajo otroci in eden uničuje drugemu," je povedal. ''Država mora odigrati svojo vlogo pri Mercatorju in ne pustiti gospodom, da naredijo, kar se jim zljubi. Drugače bo škoda nepopravljiva, na koncu pa bo spet plačal delavec,'' je zaključil.

Strah pred odpuščanjem trgovcev naj bi bil odveč.
Strah pred odpuščanjem trgovcev naj bi bil odveč. FOTO: Dare Čekeliš

Da bi se v prodajo lastniškega deleža Mercatorja morala vključiti država, menijo tudi v Sindikatu delavcev trgovine (SDTS). Sekretar Ladislav Kaluža je odločno povedal, da prodaji nasprotujejo, in pozval državo, naj ukrepa. ''Naj vzpostavi prvotno stanje in naj se loti te zapletene lastniške strukture,'' je dejal in poudaril, da je vlada leta 2005 ob prodaji obrazložila, da bodo s prodajo zagotovili, da bo Mercator ostal v slovenskih rokah. Kot je še povedal, je Mercator največje slovensko podjetje na področju trgovin, ki ima največ zaposlenih, vendar pa je zanikal poročanja medijev, da so v strahu zaradi odpuščanj. ''Vsaj v tem trenutku bojazni za odpuščanja ni.''

Tudi predsednik SDTS in delavec v Mercatorju Franci Lavrač meni, da je strah prodajalcev, da bi izgubili službo, odveč, saj trgovcev povsod primanjkuje, je pa izrazil bojazen, da bi zaradi prodaje lahko trpeli trgovci bele tehnike in predelovalne industrije. In čeprav se kmetje pritožujejo, da jih Mercator 'stiska', zdaj vsaj imajo delo, če pa bo Mercatorja kupil tujec, bodo še to izgubili, saj bo ta s seboj pripeljal tudi svoje dobavitelje, je prepričan.

Debeljak: Strah pred izgubo delovnih mest je odveč

Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak
Predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak FOTO: POP TV

Na predlog sindikata delavcev trgovine, da bi država nazaj odkupila delež v Mercatorju, se je odzval tudi predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. Po njegovih besedah je to 'odločitev države', je pa to pravi trenutek, če bi se odločila, da bi želela imeti kontrolni delež, ocenjuje. "Delež je naprodaj, cena pa zaradi razmer na svetovnih borzah ugodna."

Namere nekaterih lastnikov Mercatorja o prodaji deleža v družbi Debeljak sicer ne komentira, saj lahko lastniki prosto razpolagajo s svojim deležem. Mercator pa je po njegovih besedah sposoben nadaljevati samostojen razvoj, zato ni potrebno, da postane podružnica neke tuje trgovske verige.

Mercator je namreč s približno 37-odstotnim tržnim deležem največji slovenski trgovec, v zadnjih letih pa je pridobil vodilni položaj tudi v regiji jugovzhodne Evrope, ima mednarodne konkurenčne sposobnosti in se lahko uspešno sam razvija naprej.

"Za Mercator je pomembna strategija samostojnega razvoja. Nadzorni svet družbe je našo strategijo samostojnega razvoja potrdil," je poudaril Debeljak.

Menimo, da je pomembno, da vlagamo nazaj v okolje, iz katerega črpamo. V kakšni meri bi morebitni tuji večinski lastnik v Sloveniji deloval, je odvisno od njegove strategije. Žiga Debeljak

Ponudba trgovca se po njegovem mnenju ne bo spremenila, prav tako pa je po njegovih besedah odveč vsakršen strah pred izgubo delovnih mest v Mercatorju. "Trgovina ni proizvodnja, ki se jo da preseliti v tujino. Trgovina je lokalna dejavnost."

Odnosi z dobavitelji so po Debeljakovih besedah temeljni del trženjske strategije vsakega trgovca. Uprava Mercatorja podpira lokalno proizvodnjo, saj kar 70 odstotkov proizvodnje namenjajo slovenskim dobaviteljem, sodelujejo pa z okoli dva tisoč dobavitelji.

"Kakšna bi bila strategija morebitnih drugih trgovcev do dobaviteljev, je težko ocenjevati, velja pa, da vsak trgovec primarno podpira svoje lokalne partnerje," je povedal prvi mož Mercatorja in dodal, da pa "bi to verjetno imelo nek vpliv na obseg sodelovanja. Kakšen, je težko reči, ker je to odvisno od strategije posameznega trgovca."

Bojan Šrot
Bojan Šrot FOTO: POP TV

Bojan Šrot: Nič ne bi bilo narobe, če bi država odkupila delež

Napoved prodaje Mercatorja še ne pomeni, da bo prišlo do prodaje družbe tujcem, je dejal predsednik SLS Bojan Šrot. Kot je dejal, ima tudi država možnost ukrepati. "Mislim, da ne bi bilo nič narobe, če bi država v neki skrajni točki odkupila delež v Mercatorju."

Ob tem Šrot meni, da bi morala država delež v Mercatorju odkupiti po tržni ceni. Po njegovem mnenju bi prodaja Mercatorja slovenski živilskopredelovalni industriji zagotovo povzročila določene težave. "Lahko bi se zgodil domino efekt," je opozoril in dodal, da je zato potreben temeljit premislek pred sklepanjem odločitev.

Politika ne sme in ne more posegati v delovanje gospodarskih subjektov. Politika tudi ne sme posegati v delovanje regulatorja. Borut Pahor

Janša: Napoved prodaje je politični pritisk

Predsednik vlade Janez Janša meni, da potrebe po prodaji Mercatorja ni, če lastnik trdi, da ni v finančnih težavah, kot to trdi Boško Šrot za najboljšega soseda. "Gre izključno za politični pritisk, ki se naslanja na določene dikcije v koalicijski pogodbi. Te obetajo, da bo prihodnja oblast delala razliko med neupravičenim bogatenjem in kaznivimi dejanji. Po našem mnenju je lahko prišlo do neupravičenega bogatenja samo s kaznivimi dejanji," je zatrdil Janša.

Glede predloga sindikata delavcev trgovine, da naj država nazaj odkupi delež v Mercatorju, ki ga je prodala leta 2005, je Janša dejal, da "vlada ni nikoli prodajala Mercatorja in nima potrebe, da bi ta delež kupovala". Da se v to vlada ne bi smela vmešavati, je prepričan tudi najverjetnejši novi premier Borut Pahor. Kot pravi, politika ne bi smela posegati v delovanje gospodarskih subjektov.

Tudi gospodarski minister Andrej Vizjak je prepričan, da razloga za prodajo ni, pač pa gre le za trik. Še posebej pa zavrača trditve Šrota, da so ga v prodajo prisilili pritiski Janija Soršaka. Kot je Vizjak dejal v oddaji Trenja, Šrot govori neresnice, kar je dokazal že z izmikanjem o dejanskem lastništvu Kolonela. Prav tako je po Vizjakovem mnenju Šrot odpovedal kot dolgorčni lastnik Mercatorja. Medtem pa je nekdanji predsednik uprave Mercatorja Zoran Janković prepričan, da sta tako Šrot kot tudi Istrabenzov Igor Bavčar delovala le v interesu lastnega zaslužka.

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vsevid
08. 11. 2008 12.10
vsi ki so v takšne svinjarije vpleteni se morajo zavedati , da bo slej ko prej prišla---URCA ,da se nebodo takrat sprenevedali
stafordcic@email.si
07. 11. 2008 22.06
Bojzi06.11.2008, 22:50Saj Janković je že imel delnice Mercatorja, ki jih je še na bolj nepošten način kupil. Pa mu tudi Drnovšek in Rop nista nič očitala. Pa je tudi vse prodal, sedaj se pa srbin dela pametnega. Pa se ne sekira, on tako ima Ljubljano v lasti. Ljubljančani mu jejo iz roke. Sram jih je lahko, da imajo srba za župana, pa Kućana za botra. PA A SI TI MOGOČ IZ ARGENTINE TABEL
vinadap
07. 11. 2008 15.34
deadea - ne blebetaj neumnosti! Kakšni proizvajalci? Trgovci si nabijajo marže v nedogled in trgovci izsiljujejo proizvajalce. Smo imeli primer moke. Proizvajalec je podražil moko za 0,04€,pregnani trgovec pa za 0,40€. Čemu? Ker trgovec ima vedno dobiček,na račun raje,proizvajalec pa ne. Zaradi takih stvari so nekje v 20.ih-30.ih letih prejšnjega stoletja nekje začeli streljati ljudi,pa mislim,da ni treba ugibati.
deadea
07. 11. 2008 15.16
naj prodajo, bo vsaj moznost da bodo tuji izdelki cenejsi, ke rdrazji nebodo. domaci proizvalajci pa naj propadejo, to si tudi zasluzijo zaradi dogovarjanja in izkoriscanja svojega naroda
resslovenka
07. 11. 2008 14.22
Ranunculus JJ osebno v tem poslu nima podlage za zavarovanje. Ker se je odločalo o državnem premoženju. Tako uradno bi rekli. V zakulisju pa stečejo zadeve drugače. Ampak to je že \"top secret\" in razprave o tovrstnih zadevah zaprte za javnost. Je pa imel svojo računico če je postopal kot je. To drži. Dokler bomo imeli na oblasti ljudi, ki jim je mar le lastna korist na dolgi rok bo tako. Pa če se vsi postavimo na glavo. In ekserimentiranje z izvolitvijo druge vlade je le pobožna želja ljudstva, da se bo morda le kaj spremenilo. Medtem pa tonemo vse globje.
porka.malorka
07. 11. 2008 14.13
Ranunculus Pomoje se lahko bolj verjame Šrotu kot pa JJ. Šrot vsaj prizna kaj dela, je kapitalist in mu gre dobiček po glavi JJ nas je pa že dostikrat na suh vlekel-vinjete poglej,orožje....itd
Ranunculus
07. 11. 2008 13.19
resslovenka Kako naj bi se pa Janša zavaroval? Klavzulao če ne dobim Dela, mora Boško vrniti Mercator, bi težko vključil.
Ranunculus
07. 11. 2008 13.16
AnnaM Me veseli, da se strinjaš. Zato sem se pa pri trenjih smejal, ko je Vinjak razlagal o tem, da vlada ni imela ničesar pri prodaji, Goslar mu je pa potem rekel, da vlada res ni imela nič pri tem, ker je Janša (osebno) dal nalog za prodajo. In mene zelo zanima, kaj je dobil oz. kaj mu je bilo obljubljeno v zameno. Praviš, da je Šrot Pahorju financiral kampanjo, da bo ta odkupil delež, ko bo v vladi. Sem prepričan, da je bil tudi v času prodaje Šrotu v ozadju nek drug koristoljuben razlog. Šrot je rekel, da nej bi v zameno Janši prodal delež v Delu... A mu verjameš?
vinadap
07. 11. 2008 12.58
tom.tom - ti pojma nimaš! Če bi gledal Trenja,in poslušal gospoda Goslarja in Debeljaka bi drugače razmišljal. Če pride tujec,lahko z polic vrže vse Slovenske proizvajalce in dobavitelje,in pripelje vse te stvari od tamod koder prihaja,se pravi iz tujine. V Sloveniji bo pa na tisoče in tisoče brez dela. To je tebi povšeči,kajneda. Tajkunu se frčka za Slovenca,pa naj bo to domač,ali pa tujec. On ima dovolj denarja v žepu,za sto rodov naprej.
jvrhnjak
07. 11. 2008 12.46
Lopovov nikoli nebo zmanjkalo posebno v demokraciji ne saj rastejo kakor gobe v dežju.
odkimasin
07. 11. 2008 12.33
Kapitalizem: kdor ima denar naj kupi, kdor ga pa potrebuje naj pa proda! Ljudje ko boste to razumeli se pa lahko naprej pogovarjamo!
resslovenka
07. 11. 2008 11.01
Ranunculus Bog ve kaj je res in kaj ne. Ampak vsak, ki je kdaj pripravljal pogodbo kakršenkoli sorte je vanjo vključil takšne pogoje, da se je tudi sam zavaroval. Govorim o navadnih pogodbenih poslih. Prodaja deleža v velikih podjetjih nacionalnega pomena pa sploh. Ne pa da se spet skriva za poslovnimi skrivnostmi posebnega pomena. Vsaka mučka, do neke mere priplava na dan, prej ali slej.
AnnaM
07. 11. 2008 10.57
Ranunculus ja prav imaš in Janša je priznal, da je bila to napaka
alduri
07. 11. 2008 10.28
Mercator so ustvarjali se v socializmu, delavci. Danes ga prodajajo tisti, ki niso nikoli posteno zasluzili enega samega kosila.
InterReflectlons
07. 11. 2008 10.26
mercator bi bilo treba prodat proizvajalcem, ne glede ali je tuj ali domač(npr. žito, droga kolinska, barrilla, kraš, itd.). s tem bi se zmanjšali stroški in padle bi cene izdelkov. ljudje ne znajo mislit z glavo.
Lagoya
07. 11. 2008 10.22
Prodaja Merkatorja je bila med TOP10 svinjarij in neumnosti od leta &039;91 do danes (ostale so večinoma od levice SLS) Razlogi: Odstavitev glasnega Jankovića in postavitev Slivnika v Delo. Problem je bil le ta, da imajo simpatizerji levice v rokah več kapitala (pač 12 let vlade na 60 let podlage) kot Janševi ljudje. Zato se je pustil zapeljati Adrijanci in se spečal s Šrotom, ki ga je nategnil povsem na suho... in to boli.
Ranunculus
07. 11. 2008 10.11
resslovenka Hmmm.. predkupna pravica za delež Mercatorja ob prodaji Šrotu? No, potem bi ga morali dati za 1 EUR in za 1 EUR bi ga morali tudi kupiti za nazaj, če bi se ga Šrot odločil prodati. Ne vem le, če tovrstni prijemi v naši pravni ureditvi zdržijo.
Ranunculus
07. 11. 2008 10.05
Pozejdonis Seveda je bil Mercator slovenski. In ni se mudilo s prodajo. Kar se pa tiče spora Pahor - Šrot, ki ga skušaš plasirati kot resnico s svojim navajanjem - Šrot bi krivdo za prodajo obesil direktno Pahorju, če bi se dejansko skregala, tako pa se je \"zahvalil\" Janši, da mu je sploh omogočil nakup.
Tonček Balonček
07. 11. 2008 10.03
In zdaj je kriv Pahor, da je bil ta paradržavni delež v Mercatorju tako poceni prodan Pivovarni Laško, ki jo je olastninil Boško Šrot? Čeje kaj protizakonitega, naj Janša ali kdorkoli, tako meni, vloži ovadbo ali tožbo, ne pa da nekaj \"operira\" po medijih. Takrat so razni Cvikli in drugi rdečkarji bentili, za kakšno oškodovanje državnega premoženja gre, saj so delež prodali za manj, kot bi lahko iztržili, zdaj je pa narobe to, da sta Šrot in Pahor povezana s Forumom21 in Kučanom. Komu se je zmešalo?
Ranunculus
07. 11. 2008 10.01
AnnaM Dober scenarij. Zakaj pa si prilagodila Boškov uvodni stavek? Dejansko je bilo rahlo drugače: Prihaja recesija, plačati moram dolgove, banke pritiskajo. Še dobro, da mi je Janša omogočil pooceni nakup Mercatorja. Zdaj bom delnice Merkatorja prodajal, vsi bodo zagnali vik in krik, ti boš v vladi, zato boste kupili moje delnice po za enkrat višji ceni in plačal dolgove.........seveda ti bom pomagal, da prideš v vlado, ker brez tega nič ne bo, pa še Delo bom obdržal, da bo še vedno urednik komunističen.