Gospodarstvo

Prodaje ne bo

Ljubljana, 25. 07. 2008 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Urad za varstvo konkurence je zavrnil soglasje Infond Holdingu za prodajo Mercatorja.

Urad za varstvo konkurence je zavrnil soglasje Infond Holdingu za prodajo 23 odstotkov Mercatorja družbi Raishopp Holding, hčerinski družbi Raiffeisen Investments. Urad ugotavlja, da iz pogodbe med Infond Holdingom in Raishopp Holdingom med drugim ni razvidno, da gre za popoln izstop Infond Holdinga iz Mercatorja.

Urad za varstvo konkurence je zavrnil soglasje Infond Holdingu za prodajo Mercatorja.
Urad za varstvo konkurence je zavrnil soglasje Infond Holdingu za prodajo Mercatorja. FOTO: POP TV

Urad za varstvo konkurence danes sicer vsebine odločbe ni javno objavil. Kot so v uradu zapisali v skopem sporočilu za javnost, odločitve ne morejo komentirati, dokler ne prejmejo potrdil o vročitvi strankam.

Kot je povedal direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar, bodo ovire, ki jih vidi urad za prodajo, preučili, prav tako bodo preučili možnosti za odpravo ovir. Če bo s temi rešitvami soglašal tudi Raishop Holding, bo Infond Holding razmislil o možnosti sklenitve nove pogodbe kot tudi o tem, da varuhu konkurence poda nov predlog za prodajo brez tistih elementov, ki so zanj sporni.

Popoln umik iz Mercatorja?

Urad ugotavlja, da v pogodbi o nakupu in prenosu delnic med družbama Infond Holding in Raishop Holding izhaja, da ne gre za popoln izstop družbe Infond Holdinga iz Mercatorja. V pogodbi je namreč opredeljena pravica do prve zavrnitve družbe Infond Holding, kar pomeni, da bi v primeru, da bi Raishop Holding dobila ponudbo od potencialnega kupca, ki bi želel kupiti vse ali del 23 odstotkov Mercatorja, Raishop Holding najprej ponudil te delnice Infond Holdingu ali tretji stranki, ki jo bo imenoval Infond Holding za ta namen. Avstrijci bi morali ponuditi delnice po enaki ceni in pod enakimi pogoji, ki bi jih navedel morebitni investitor.

Jani Soršak je prekrižal načrte Bošku Šrotu.
Jani Soršak je prekrižal načrte Bošku Šrotu. FOTO: POP TV

Urad je tudi ugotovil, da se Infond Holding kljub prodaji 866.033 delnic Mercatorja ne bi popolnoma umaknil iz Mercatorja, saj bi še vedno imel 75.268 delnic "najboljšega soseda". Poleg tega pa je družba Infond Holding v Mercatorju kapitalsko udeležena tudi preko odvisne družbe Pivovarna Laško in njenih odvisnih družb, Pivovarne Union, Radenske, nad katerimi izvaja skupni nadzor z družbami CPM, Fidina in Koto. Kljub prodaji bi tako še vedno obstajala koncentracija družb Infond Holding, Istrabenz, Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska in Mercator, kot je to že ugotovil urad, zato bo ta izvedel presojo skladnosti koncentracije pravil konkurence ob obstoječi lastniški strukturi.

Neutemeljena prošnja

Urad tudi ugotavlja, da prošnja Infond Holdinga za dovoljenje za prodajo Mercatorjevih delnic — urad je namreč pred meseci več lastnikom Mercatorja, med drugim Infond Holdingu, zamrznil glasovalne pravice — zaradi možnih likvidnostnih težav ni utemeljena. Kot so v obrazložitvi za pridobitev dovoljenja za prodajo zapisali v Infond Holdingu, je ta družba sodelovala pri prevzemu Pivovarne Laško, kjer želi ostati dolgoročni vlagatelj in povečevati lastniški delež, sredstva za nakup pa so doslej zagotavljali s krediti. Zaradi financiranja nadaljnje naložbe v Laškem in drugih naložb pa je nujna prodaja 866.033 delnic oz. 23 odstotkov Mercatorja, saj bi v nasprotnem primeru lahko Infond Holding zašel v likvidnostne težave, kar bi povzročilo, da bi moral svoje naložbe prodati pod ceno, med drugim tudi delnice Mercatorja.

Boško Šrot.
Boško Šrot. FOTO: POP TV

Urad je omenjene navedbe Infond Holdinga zavrnil kot neutemeljene, saj je, kot ugotavlja, iz poročila Banke Slovenije o izpostavljenosti bank do družbe Infond Holding razvidno, da je Infond Holding po zadnjih razpoložljivih računovodskih izkazih med uspešnejšimi družbami.

Spomnimo...

Kot je znano, so v Infond Holdingu zatrdili, da so delež v Mercatorju — pogodba predvideva okvirno ceno 260 milijonov evrov — prodali zaradi postopkov urada za varstvo konkurence v zvezi s koncentracijo lastništva v Mercatorju. V javnosti pa krožijo tudi govorice, da je Infond Holding delnice Mercatorja zastavil.

Prevzem Pivovarne Laško naj bi Infond Holdingu, ki je v večinski lasti družbe Kolonel, ta pa je v lasti podjetja Atka-Prima, ki je v solasti prvega moža Laškega Boška Šrota, financiralo šest bank, ki naj bi posojilo tej družbi odobrile le v treh tednih.

Po odkritju lastništva v Kolonelu, za katerega se je izkazalo, da je lastnik Šrot, naj bi banke dane kredite zahtevale nazaj, nakar naj bi sredstva zagotovil Raiffeisen Investments, zato pa je tudi ustanovil družbo Raishop Holding, in sicer le nekaj dni preden je ta družba podpisala pogodbo z Infond Holdingom. Infond Holding naj bi zato 23 odstotkov Mercatorja na Raishop prenesel kot neke vrste zavarovalnino za prejeto posojilo.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
29. 07. 2008 08.44
endimion: ti pa majhne možgane. Ne gre mi v glavo, da se strinjaš s tem, da boš ti in tvoji plačeval uživanja polno življenje tajkunov. Očitno si v preteklosti živel na račun drugih, tovariš. Ah, ti maloumni nagec!
Endimion
28. 07. 2008 21.12
Bravo rokke... Le da je zdaj podobna situacija... le obratna... tako kot takrat ni JJ zmagal, ampak je LDS izgubila, se bo zgodilo to pot obratno.... S tem da je šlo JJ-u na roko predvsem dejstvo da prvi dve leti vladanja efektivne opozicije ni bilo.... napaka naše demokracije... Kar pa se vseh teh prevzemov tiče.. imam pa sledeče mnenje... Pet prevzemanih družb (Laško, Merkur, Istrabenz, DrogaKolinska,....) So lani ustvarile 1/20 vsega slovenskega čistega dobička, dobile pa 1/4 vseh bančnih kreditov. kako in zakaj, je zdodba zase, Vendar, glede na to da znaša ves dobiček teh družb nekje okoli 230 miljonov €, obresti za te pufe pa okoli 300 miljonov evrov (ocene o velikosti vseh kreditov skupaj so okoli 5 in pol miljarde €) potem takem so te družbe na najlepši poti da postanejo last bank upnic.... Tako da Boško, Bine, Igor niso nobeni tajkuni. So samo fantje, ki imajo strahovito velika jajca....
Ro-Zy-YoZi
28. 07. 2008 14.51
mandqat so/ste dobili zato ker smo bili patetični, razočarani nad prejšnjo oblastjo, anemični do takratne politične opcije............no zato smo dali Janši mandat ker je govoril veliko o malem človeku.... In ker ni mož beseda si dodtnega mandata NE ZASLUŽI!
Ro-Zy-YoZi
28. 07. 2008 14.50
mans: Pametno se pri taki vladi ki jo imamo ne moremo odločati, lahko smo le modri in te nesposobneže onemogočimo za nadaljni mandat ker niso kos osnovnim političnim nalogam, kdara (primernega seveda) kronično primankuje in dokler bodo tipčki alla Bajuk (ima njih više od Andreja) financ minister v to vlado ne smem imeti zaupanja!
Ro-Zy-YoZi
28. 07. 2008 14.48
nask: bravo! točno to ko nekdo kupi par podjetij in ne pozabimo, da se je večina teh nakupila v zadnjih 4 letih je to cel halo, ko pa to počno politiki je pa nekaj povsem liberalnega če ne celo demokratičnega in pravilnega za tako sterilno in neoporečno družbo kot jo ustvarja ta vlada -> navidezno!
mans
28. 07. 2008 09.52
Tako se dela!!! ampak da bi se "protitajkunski boj" nadaljeval mora seveda ta vlada vodit še en mandat, to je jasno. Tako da se bo teba pametno odločit na jesenskih volitvah!!! LP
exim@t-2.net
28. 07. 2008 08.27
mac4m: očitno sem res narobe razumel. Oprosti, prosim.
mac4_m
27. 07. 2008 23.37
exim sodstva ne povezujem s sedanjo vlado, tako, da ne vem kako si me razumel. Za slovenijo je nujno in vitalno, da ta vlada dobi še en mandat, ker je druga opcija naravnost grozljiva..
mac4_m
27. 07. 2008 23.37
exim@t-2.net
27. 07. 2008 22.19
mac-4: vesti nimaš, da bi te pekla, to vem. Te pa peče strah, ker bo ta vlada še imela naslednji mandat. Nič ne bo s karjo, nagec, noč!
ekstaza_smrti
27. 07. 2008 18.47
Hvala Sorsaku
exim@t-2.net
27. 07. 2008 13.47
Prekrasno! Prekrasno! Soršak ima znanje. In ima jajc...Tudi Narodna banka je izdala podatke o krdtiranju, kjer so kreditodajalci -recimo NLB kar po Ropovo, mimo nadzornih svetov, potrjevali kredite za Šrota in druge tajkune. Bravo Soršak!
fuksel
27. 07. 2008 12.23
šrota obesit...:)
nask
27. 07. 2008 08.26
Če ima večino ali celo kupi podjetje - Slovenec - je cel halo in kurupcija ali celo klientalizem, ko pa pripeljejo kupce od drugod, da kupijo podjetja za male pare, nato pa vse ljudi dajo na cesto, ja to pa je v redu za našo vlado. Ta Bajuk je za odstrel, je že itak star in senilen, naj gre nazaj v argentino, na položaje za ministre pa postavit čito novo garnituro in to mlado - ti se še bodo borili za svoje pravice, vsi stari pa itak čakajo za penzijo in jim je malo mar, kaj se dogaja z slovenskimi podjetji, ker so si že itak dovolj nagrabli......
Buena Vita
26. 07. 2008 20.47
bo bo mac4_m,samo bolj počasi sicer pa saj veš,počasi se daleč pride počasi pa sigurno
mac4_m
26. 07. 2008 12.18
ka si vse eni smrdivci dovoljo, ne moreš verjet. A bo tole naše popolnoma nesposobno sodstvo sposobno končno enkrat zapret take 'ljudi', ki namesto dela samo gledajo, kako bi komu pokradli....
jansa-arms
25. 07. 2008 20.15
to je dm iz tvoje z slamo polnjene glave !
Buena Vita
25. 07. 2008 19.01
slamnata podjetja gorijo,dim se kar vali