Gospodarstvo

Prodaja Triglava po vzoru NKBM

Ljubljana, 03. 01. 2008 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po besedah ministra Bajuka bo vlada Kadov delež v Zavarovalnici Triglav prodala po podobnem scenariju kot delež v NKBM.

Vlada bo o spremembi zakona o lastninjenju Zavarovalnice Triglav razpravljala na prvi januarski seji.
Vlada bo o spremembi zakona o lastninjenju Zavarovalnice Triglav razpravljala na prvi januarski seji. FOTO: Dare Čekeliš

Minister za finance Andrej Bajuk je dejal, da vlada za Zavarovalnico Triglav pripravlja takšno spremembo zakona, po katerem bi 34-odstotni lastniški delež zavarovalnice, ki je v skrbništvu Kapitalske družbe (Kad) in je predviden za fizične osebe, prodali prek prve javne ponudbe (Initial Public Offer - IPO), kot je bilo to storjeno z delnicami Nove Kreditne banke Maribor. "Vlada bo o tem predlogu odločala na prvi januarski seji," je povedal minister.

Vlada je avgusta lani sprejela sklep, da bo država v Zavarovalnici Triglav obdržala 25-odstotni delež plus eno delnico. Hkrati je bil lani sprejet zakon o pravnih naslednicah pidov, ki je od Triglava zahteval, da se mora do konca januarja uvrstiti na borzo. "Ker mora vlada upoštevati tudi izid nedavnega zavarovalniškega referenduma in bo nemudoma pripravila nov predlog zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnice, smo sprejeli odločitev o začasni zamrznitvi uvrstitve delnic na borzo," je orisal minister. "Kupnina bi se po zakonsko določeni metodologiji namenila v dolgoročno upravljanje Kadu, neto donosnost pa v celoti namenila Zpizu," je dodal.

Vlada je avgusta lani sprejela sklep, da bo država v Zavarovalnici Triglav obdržala 25-odstotni delež plus eno delnico.
Vlada je avgusta lani sprejela sklep, da bo država v Zavarovalnici Triglav obdržala 25-odstotni delež plus eno delnico. FOTO: POP TV

Minister je bil skrivnosten tudi o načrtih Zavarovalnice Triglav glede svoje naložbe v Abanki Vipa. Na vprašanje, ali gre pri napovedi nadzornega sveta zavarovalnice o prodaji velike naložbe za Abanko Vipa, je odgovoril: "Tega ne morem komentirati." "Veliko ljudi se oglaša v moji pisarni. Tako iz Slovenije kot tujine. V zvezi s prodajo lastniškega deleža zavarovalnice v Abanki Vipa sem vsem povedal isto: Če prodaja bo, bom predlagal, da se izvede prek mednarodnega javnega razpisa," je razkril minister.

NLB še pred jesenjo na borzi

Po besedah ministra Bajuka obstaja "realna možnost", da se bo z delnicami Nove Ljubljanske banke (NLB) trgovalo na borzi še pred volitvami. Napoved belgijske KBC, 34-odstotne lastnice NLB, da ne bo sodelovala pri drugi dokapitalizaciji, je ministra Bajuka, kot je dejal, presenetila. "Lahko pa povem, da se zdaj pogajamo s KBC glede njenega prihodnjega lastniškega položaja v NLB," je povedal v pogovoru za današnjo izdajo Financ, a konkretnejši ni želel biti.

"Bomo pa o vsem pravočasno obvestili javnost," je obljubil in povedal, da bo vlada tudi v NLB ohranila 25-odstotno lastništvo plus eno delnico. "V tej smeri bo potekala nadaljnja privatizacija," je dejal in poudaril, da absolutno podpira idejo o uvrstitvi delnic NLB na borzo. "Vendar moramo najprej zagotoviti, da bo glede na direktivo EU večinsko lastništvo NLB še naprej v slovenskih rokah, kar pa seveda ne pomeni, da je to nujno le v državnih rokah. Glede na odgovornosti, ki jih imamo na področju stabilnosti domačega bančnega sistema, moramo obdržati nadzor. Enako velja za področje zavarovalništva," je povedal Bajuk.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HiddenThief2
05. 01. 2008 23.36
killi-123 | 03.01.2008 | 18:42 Verjetno bodo isti dolgoročni strateški partnerji, kot pri NKMB. tocno to, zakaj se potem raje vecinskega deleza ne proda drzavljanom, zanimanje ocitno obstaja. Tako, da preprosti drzavljan dobi kar najvec, ne pa investicijski skladi nekje v karibih, ki tako kot normalen drzavljan prodajo delnice tri dni po nakupu, ko cena poleti. Ocitno so ze pravi prijatelji v teh fiktivnih skladih, ker drugega logicnega zakljucka ne moremo potegniti. A drzava prodaja pod ceno delnice spekulantom v tujino zato, da je prodaja bolj transparentna in lastniska struktura bolj stabilna. POMOJE TUD JA
exim@t-2.net
04. 01. 2008 18.49
goso: ja, si! Še bolj kot plot! Mar bi raje videl, da ga popoka peščica bonsaiev? Daj no mir, tudi meni pripada Triglav, kupnina pa itak gre v pokojninski sklad! Bom imel vsaj penzijo: če bi pa poslušal bonsaie, pa tega ne bi imel. Zakaj misliš, da se bonsai sedaj oglaša? Pa Golobič? Pa Cvikl? Pa leninisti na splošno? Zato, ker se jim jemlje tisto igračo, za katero so bili prepričani, da je že njihova. Zato, samo zato, nagec!
goso
04. 01. 2008 18.05
Sem preveč zarukan za to prodajno filozofijo. Če mam jest en Telekom, ka veš de skoz nese dobiček, a mislš de ga bom prodal? Če mam jest eno Triglav zavarovalnico, ke tud ma skoz dobiček, a mislš de jo bom prodal? Jest sm uhrn, pa ne bom drugmu tega dobička šenkaval. Raj bom kravco še 40 let molzu. Prsmuknjena država, ke prodaja molznice. Gnar bo itak zapravla za Evropo, ka ji bo zmanjkal pa ne bo več kravce, ampak bo nas začela dodatno molst. Pa dejte že spregledat. Al sm pa naumen ka plot.
stane@jesenice.net
04. 01. 2008 14.55
JA, KJE PA JE ZDEJ TISTIH MOJIH 1250 € KATERE SO MI OBLJUBLJALI PRED REFERENDUMOM???? morda pa dobim kakšno delnico za teh 1250 €
Tonček Balonček
04. 01. 2008 10.07
Tako se dela!! Sam bom seveda takoj kupil za ene 100.000 EUR delnic!
maraton62
03. 01. 2008 19.03
Najboljše je vse prodati, z denarjem od kupnine pokriti virtualni proračunski presežek, da bo predsedovanje EU bogato kot se spodobi, hkrati pa se bo tudi izpraznila državna blagajna tako, da bodo levičarji jeseni ob prevzemu oblasti startali z nule.(dve muhi na en mah)
killi-123@hotmail.com
03. 01. 2008 18.42
Verjetno bodo isti dolgoročni strateški partnerji, kot pri NKMB.
Dejan Keuc
03. 01. 2008 18.15
Da da... vse prodat do jeseni.. ko se čas izteče.. naslednjega mandata pa ne potrebujejo.. ker bodo žepki do takrat že pošteno polni...
DarthRevan
03. 01. 2008 17.42
Glavni, iščejo se dolgoročni strateški partnerji? Tako kot so se (URADNO) iskali dolgoročni strateški partnerji pri NKBM? Kdo gre že dvakrat na led?
GLAVNI
03. 01. 2008 17.39
Gre se za javno ponudbo, kjer lahko vsak kupi delnice. Delež razdelitve pa odloči lastni, v tem primeru RS. In kaj bi zavarovalnica pridobila na konkurenčnosti, če bi bili lastništvo razpršeno med špekulante? Iščejo se dolgoročni strateški partnerji. Dajte uporabljat logike, preden postavite neumna vprašanja.
Dejan Keuc
03. 01. 2008 17.19
GLAVNI: DA, vsak ima možnost kupit delnice.. ampak zakaj ne dajo vseh delnic probivalcem?... 25 procentov je bilo na voljo, 25 procentov pa nekomu za katerega nihče ne ve kdo je in "čigav" je... vsaj tako je bilo pri NKBM..
Dejan Keuc
03. 01. 2008 17.15
Tako ja! Spet prodat tujim "dolgoročnim" skladom pod ceno, da bodo potem prodali čez tri dni in zaslužili milijone... hehe... Samo čudi me, da je bil sklad iz Bahamov in ne iz Argentine...
meritokrat_
03. 01. 2008 15.16
Politik70, ti pa verjetno veš, da vlada 1 leto po razglasitvi referendumske odločitve sme pripraviti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev... To, o čemer smo pa odločali na referendumu, pa ti je tudi najbrž tudi znano. Kje zdaj vidiš razloge za tožbe?
politik70
03. 01. 2008 14.55
bp+ Kdo si bo zares lastil del Triglava? Ti mogoče veš da po izgubljenemu referendumu vlada eno leto nebi smela tega prodajat? Si ti mar z lune ali marsa padu? Ja kdo bo spet izgubljene tožbe plačeval? Evropa? Malo morgen! Pozdrav Politik70
meritokrat_
03. 01. 2008 14.27
Joško: imaš ti občutek, da imaš Triglav dejansko v lasti? Ne? Zakaj potem sprašuješ, če bomo prodali vse, kar imamo? Edino lastništvo je tisto, ki je zabeleženo pri klirinško depotni družbi in vlada ti bo omogočila, da si boš zares lastil del ZT.
mittel.european
03. 01. 2008 14.27
dejstvo je takšno. drugače si ti glavni poglel povezavo : HIT TRIGLAV ABANKAVIPA ZVON. Saj podatki so javni tudi za laike. Prvo preveri kdo je kdo v teh povezavah potem pa govori o umikih.
politik70
03. 01. 2008 14.07
GLAVNI Ja a nisi vseh prihrankov že v NKBM vložu? Država se umika? Kam v Argentino? Ali na kakšne otoke od koder izvirajo kupci NKBM? Ti prodaj svoje imetje za evre ali pa albanske dolarje! Pozdrav Politik70
GLAVNI
03. 01. 2008 13.51
Joškec, socialkomunizemsimpatizer.press? Se ti vidi, da si laik, tak kot večina tu gor. Država se mora umaknit iz gospodarstva. Res je, da mora s svojo roko posegat v nepravilnosti, vendar čim manjša je vloga države v tržnem gospodarstvu, tem bolje je. Vsak ima možnost kupiti te delnice, tako da to glih ni neka reditev novih tajkunov. Razen če smatrate špekulativne delničarje za tajkune. Nasmejite me znova in znova!
mittel.european
03. 01. 2008 13.22
Mednarodni razpis za AbankoVipa je smo krinka za prepuščanje vloge lastnika še ene banke RKC. Že sedaj je ZVON velik lastnik te banke in čigav je se tudi ve. Vsaki mesec si fari vzamejo od vsakega komienta svoj delež.
Joško82
03. 01. 2008 12.30
ALOOOOO!!! Kaj zdej bomo pa vse prodal kaj mamo??? A ste bolni malo???Folk bo pokupu, tajkuni se bojo ojačal, pojavli se bojo novi tajkuni... pol mi naj pa še kdo reče, da se ta vlada bori proti njim... P***** jim m***** Vse prodat al kaj??? BOLANO!!!!