Gospodarstvo

'Prodaja Telekoma bo uspešna'

Ljubljana, 21. 01. 2008 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Postopek prodaje državnega deleža v Telekomu Slovenije se bliža koncu. Komisija verjame v uspešnost.

Komisija za privatizacijo Telekoma Slovenije se bo predvidoma do konca tedna odločila, ali bo pogajanja za prodajo 49,13 odstotka državnega deleža v Telekomu nadaljevala tako s Skiptijem kot konzorcijem Bain Capital&Axos Capital&BT ali le z enim od njiju. Prepričani so, da bo postopek prodaje izpeljan uspešno.

Komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje dela kapitalske družbe RS v Telekomu Slovenije se bo do konca tedna odločila, s katerim ponudnikom bo nadaljevala pogajanja.
Komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje dela kapitalske družbe RS v Telekomu Slovenije se bo do konca tedna odločila, s katerim ponudnikom bo nadaljevala pogajanja. FOTO: Kanal A

Kot so sporočili z gospodarskega ministrstva, bo komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje dela državne naložbe v Telekomu pogajanja predvidoma končala do konca januarja. "Vlada naj bi ponudnika potrdila v februarju, prodajni postopek pa se bo zaradi predlaganih kompleksnih struktur transakcije v celoti zaključil v začetku drugega letošnjega četrtletja," so navedli.

V DeSUS menijo, da bi bilo pred prodajo Zavarovalnice Triglav najprej treba urediti vprašanje lastništva Kapitalske družbe, saj bi le-ta morala ohraniti funkcijo zagotavljanja rezerv za pokojnine. Vlada po njihovem mnenju s prodajo Triglava ne sme hiteti.

Na ministrstvu so poudarili, da sta ponujeni ceni v pričakovanih okvirih in presegata ocenjeno vrednost delnice Telekoma. Komisija se trenutno z obema usklajuje o odprtih vprašanjih, saj imata oba predlagana modela transakcije več odprtih vprašanj, ki jih mora komisija pred dokončno odločitvijo razčistiti.

Ob zadnji možnosti podaljšanja postopka sta oba ponudnika predlagala "kompleksno strukturo transakcij, ki so otežile primerjavo posameznih ponudb". Poleg tega sta ponudnika podala tudi nekatere pripombe na pogodbo o prodaji delnic Telekoma Slovenije, zaradi česar so potrebna dodatna usklajevanja, so še pojasnili na ministrstvu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

socialist71@email.si
27. 01. 2008 23.19
Umik politike iz gospodarstva je utopija, oz. gospodarstva iz politike! Umik politike iz gospodarstva sigurno ne pomeni prodajo državnih deležev(beri naših deležev) v uspešnih podjetjih, ki prinašajo dobiček in s tem razbremenjujejo naše prispevke v proračun. Res je da bi se iztržilo veliko denarja pri prodaji teh deležev, vendar močno dvomim, da je katerikoli politik zmožen dobro gospodariti s tem denarjem. Sploh pa mislim da bi v lasti države(beri nas vseh državljanov) morala ostati vsa infrastruktura(Luka Koper, Železnice, ceste), del komunikacij, definitivno pa vsa podjetja ki prodajajo produkte iz naslova izkoriščanja naravnih resursov, kot so električna energija(elektrarne, rudniki,...). Si predstavljate da pride JEK pod upravo enga požrešnega kapitalista iz Kajmanskih otokov. Bi se kmalu okoli Krškega rojevali prizadeti otroci! Kar se pa umika politike tiče je pa tako ali tako jasno, da do tega ne bo nikoli prišlo saj roka roko umije, v vlado prideš samo z izdatno mero pomoči iz gospodarstva in seveda je to pomoč treba plačati, kajne? To me spominja na čase fevdalizma , ko je bil lastnik kapitala, hkrati tudi zakonodajalec, imel je svoje zakone, svoje "organe pregona" , itd.. Še malo, pa ne bo po svetu nič drugače kot je bilo v časih fevdalizma. Policija ima že danes postavljeno prioriteto varovanja lastnine pred varovanjem življenj. Kaj pa pomeni enmu bogatunu en človek gor al pa dol. Bomo pa slovake pa čehe uvozil. Banda desničarska! Očitno vejo, da bodo popušil na naslednjih volitvah, pa bi radi dokler je še čas, provizijo potegnil, da bodo mel za penzijo, ker itak ne zaupajo svojim pokojninskim reformam! Bajuk pa itak ne preseže poštevanke do deset, JJ pa je doštudiral sam obramboslovje, kjer je ena glavnih tem "ZAVARIVANJE PROTIVNIKA" in to znanje s pridom izkorišča še danes. To je tko kot bi zdravniki odločal o gradbenih delih pri zidavi nove bolnišnice. sicer pa itak za vsa mnenja najemajo svojo žlahto, da jim daje kvazi strokovna mnenja, ki so vredna prav toliko kot je vredna pol PI.DE MRZLE VODE! BIKI ZAGAMANI
clox
23. 01. 2008 18.02
manjkranjc vidi se, da živiš v srednjem veku in se ne zavedaš pomembnost telekomunikacij v današnjem svetu. Tukaj se ne gre za nobene Bermude in ostalo sranje, ker ni važno kam gre in zakaj gre denar od prodaje. Na telekom je vezano 90 odstotkov vseh informacij, ki se gibljejo po Sloveniji in po tvoje je izredno pametno, da postane lastnik tega tujec. Tako kot transport, pa prodajmo luko Koper, pa prodajmo še ceste in železnice. Naslednji pa naj bo še ELES. Zakaj pa ne.. Saj ne rabimo niti bit lastniki lastne države, me prav zanima koliko se dobi za Slovenijo tako na prostem trgu. Bajuku bi jo gotovo uspelo prodati pod ceno.
manjakranjc@hotmail.com
22. 01. 2008 19.36
Pozdrav Podpiram prodajo in vsem neukom, ki omenjajo \"špekulativne\" Bermude ipd, naj si najprej preberejo kaj o zadevi in šele nato komentirajo. Bajuk je Lahovniku dobro razložil, sicer pa kaj bi od frutkastega faliranega ekonomista Lahovnika in čvekača Cvikla lahko pričakoval drugega? Pozdrav M.K
manjakranjc@hotmail.com
22. 01. 2008 19.35
Pozdrav Podpiram prodajo in vsem neukom, ki omenjajo "špekulativne" Beramude ipd, naj si najprej preberejo kaj o zadevi in šele nato komentirajo. Bajuk je Lahovniku dobro razložil, sicer pa kaj bi od frutkastega faliranega ekonomista Lahovnika in čvekača Cvikla lahko pričakoval drugega? Pozdrav M.K
partizan.
22. 01. 2008 19.18
m&k...dobro vprašanje, vendar mislim, da zgornji prispevek govori o drugi temi. Tudi sam zagovarjam, da mora država ven iz gospodarstva. Čim prej!
m&k
22. 01. 2008 12.43
KDAJ BOSTE VRNILI DENAR ZA VLAGANJA V TELEK.OMREŽJE ŠE PREOSTALIM ????????
Dejan Keuc
22. 01. 2008 10.35
Verjamem da bo uspešna..samo za koga.. NKBM je bila tudi uspešna za tuje sklade.. 11 mio € za tri dni... to je uspešnost.. res ne morem ugovarjat..
Tonček Balonček
21. 01. 2008 19.20
Tako se dela , bravo Islandija, Bermudi in še kdo, zakja bi pa mi kupovali njihov Telekom, eč lahko oni našega. Čudno, da ga en kupuje kdo s Ferskih otokov.