Gospodarstvo

Prodaja prevoznika Alitalia

Milano, 04. 07. 2007 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada zaradi finančnih težav Alitalie razmišlja o odprodaji družbe po delih.

Prodi naj bi razmišljal o imenovanju likvidatorja, ki bi pripravil prodajo Alitalie po delih
Prodi naj bi razmišljal o imenovanju likvidatorja, ki bi pripravil prodajo Alitalie po delih FOTO: Reuters

Italijanska vlada razmišlja o alternativnih rešitvah za nacionalnega letalskega prevoznika Alitalio, ki se že dlje časa bori s finančnimi težavami. Če za letalsko družbo ne bodo našli kupca, bi jo lahko doletela tudi odprodaja po delih, je zapisal Il Sole 24 Ore.

Italijanski premier Romano Prodi in minister za gospodarstvo Tommaso Padoa Schioppa po poročanju časnika dvomita, da bi lahko italijanska letalska družba Air One, ki trenutno velja za edinega preostalega resnega kandidata za nakup Alitalie, prevzem dejansko izpeljala.

Prodi naj bi zato razmišljal o imenovanju likvidatorja, ki bi pripravil prodajo Alitalie po delih; če seveda privatizacija ne bi uspela. Premier pa naj bi dopuščal tudi možnost vnovičnega odprtja pogajanj z morebitnimi kupci, npr. z letalsko družbo Air France-KLM.

Privatizacija Alitalie, v kateri ima država 49,9-odstotni lastniški delež, se je zapletla, ko je iz prevzemnega boja za družbo konec junija izstopil ruski Aeroflot. Za Alitalio se zdaj potegujeta le še konzorcij pod taktirko ameriške investicijske skupine Matlin Patterson in italijanski AP Holding, h kateremu sodi tudi družba Air One.

Zavezujoče ponudbe naj bi zainteresirani kupci podali do 12. julija, Italija pa naj bi prodala najmanj 39,9-odstotni lastniški delež. Za prodajo se je odločila potem, ko številni poskusi prestrukturiranja družbe niso obrodili sadov. Lani je družba ustvarila 380 milijonov evrov čiste izgube, kar je dvakrat več kot leta 2005.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.