Gospodarstvo

Prodaja delnic razburja

Ljubljana, 06. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob prodaji državnega deleža v Mercatorju vodilni Istrabenza, hrvaškega Agrokorja in srbske Delte iščejo skupni interes.

Premier Janez Janša ne komentira
Premier Janez Janša ne komentira FOTO: Polona Movrin

Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD) sta minuli teden prodala svoja deleža v Mercatorju Istrabenzu in Pivovarni Laško. KAD in SOD sta imela v Mercatorju 30-odstotni delež, cena delnice pa je bila 38 tisoč tolarjev.

Po ocenah poznavalcev trga bi lahko paradržavna sklada za svoja deleža v Mercatorju iztržila še veliko več, tudi do 64 tisoč tolarjev za delnico. Obenem so se pojavili komentarji, da je vlada kršila svojo lastno koalicijsko pogodbo, po kateri naj bi se vladne stranke zavzemale za prodajo lastniških deležev države preko mednarodnih razpisov in ob doseganju "najvišje mogoče cene".

Kljub vsemu nasmešek na obrazu: Nad Zoranom Jankovićem se zgrinjajo oblaki.
Kljub vsemu nasmešek na obrazu: Nad Zoranom Jankovićem se zgrinjajo oblaki. FOTO: POP TV

Nobeden od prvakov koalicijskih strank doslej ni posebej komentiral sporne prodaje, ki je dvignila toliko prahu. Pojavile pa so se špekulacije, da gre za "genialno potezo" predsednika vlade Janeza Janše, ki je s tem nadaljnjo usodo predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića prepustil kar Igorju Bavčarju (Istrabenz) in Antonu Turnšku (Pivovarna Laško), ki izhajata iz istega gospodarsko-političnega tabora kot dolgoletni direktor največjega trgovinskega podjetja v državi.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je lahko med lovskim druženjem s prvim možem hrvaškega Agrokorja ugotavljal, kje so skupne točke družb, ki nadzorujejo živilski trg nekdanje Jugoslavije
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je lahko med lovskim druženjem s prvim možem hrvaškega Agrokorja ugotavljal, kje so skupne točke družb, ki nadzorujejo živilski trg nekdanje Jugoslavije FOTO: POP TV

Janši, ki zadeve prav tako ne želi komentirati, tako ne bo mogoče očitati, da se je "politično" lotil Jankovića zato, ker ta spada v krog najvidnejših predstavnikov Foruma 21. Z njim bodo obračunali kar kapitalski predstavniki istega interesnega kluba, kamor spada Janković, če z njegovim poslovanjem ne bodo zadovoljni.

Kot piše časnik Večer, bi v primeru, če bi se pri Mercatorju morebitni mednarodni razpis izšel v prodajo tujcem, "to lahko povzročilo revolt med volivci, češ da vlada razprodaja strateško najpomembnejša podjetja".

KAD in SOD sta tudi glede tega očitka olajšala delo predsedniku vlade, ki ga tako ne bo mogoče obtoževati, da je omogočil prodajo državnih deležev v Mercatorju kupcu, ki bi - če bi šlo za mednarodni razpis - z veliko verjetnostjo prišel iz tujine.

Glede tega so zanimive informacije iz ozadja, po katerih sta se po pisanju Dela na "lovskem druženju" dobila predsednika uprav Istrabenza in vodilnega živilskega velikana Agrokora, Bavčar in Ivica Todorović, navzoč pa naj bi bil tudi predsednik uprave srbskega holdinga Delta Miroslav Mišković. Ta je v preteklosti na srbskem trgu že metal polena Mercatorju v tekmi za prevzem srbske trgovinske družba C Market, hkrati pa kazal zanimanje za vstop na slovenski trg. Sporno prodajo bo v četrtek na svoji seji "pretresel" še nadzorni svet KAD in upravni odbor SOD.

Dan prej bosta, v nasprotju z dosedanjimi izjavami, da ne bosta dajala izjav pred sejo omenjenih nadzornih teles, imela tiskovno konferenco še oba vršilca dolžnosti – Tomaž Toplak (KAD) in Marko Pogačnik (SOD). Naj njej naj bi podrobno pojasnila motive za prodajo delnic Mercatorja po domnevno prenizki ceni.