Gospodarstvo

Privatizacija Croatie negotova

Zagreb, 19. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.B./P.M.
Komentarji
0

Hrvaška vlada bo najverjetneje razveljavila proces privatizacije največje zavarovalniške hiše Croatia Osiguranje. Kot je znano, je v igri za nakup 51-odstotkov delnic Croatie ostal le slovenski Triglav. Odločitev bo vlada objavila 31. oktobra.

Hrvaška vlada tako vseeno namerava privatizirati Croatio osiguranje, vendar pa ne več prek javnega zbiranja ponudb, saj sta že dva javna razpisa končala neslavno.

Zanimivo je, da je ravno včeraj nekdanja predsednica uprave Triglava poudarila, da je nakup Croatie enkratna poslovna priložnost. V Triglavu trdijo, da nakup Croatie ni odvisen od njih. Ustavni sodniki morajo presoditi, ali je zakon o lastninjenju zavarovalnic skladen z ustavo. Če bodo odgovorili pritrdilno, potem bo obveljal izračun inštituta za revizijo, po katerem je v Triglavu kar 85 odstotkov kapitala državnega, kar pa Hrvatom ne bo odgovarjalo, saj svoje največje zavarovalnice nočejo prodati državnemu podjetju.

Je za spremembo vladne strategije kriva sprememba v upravnem odboru Triglava?
Je za spremembo vladne strategije kriva sprememba v upravnem odboru Triglava? FOTO: POP TV

Po poročanju naše zagrebške dopisnice, naj bi hrvaška vlada v novem postopku privatizacije zavarovalnice Croatia Osiguranje pripravljala več različnih modelov. Po nekaterih informacijah naj bi v hrvaški vladi med drugim razmišljali o dodelitvi manjšega paketa delnic Cerkvi kot nadomestilo za odvzeto lastnino. Možna naj bi bila tudi prodaja manjših deležev zaposlenim in pa domačim podjetjem, ki so pokazala zanimanje za vlaganje v Croatio. Hrvaška vlada se naj bi še vedno pogovarjala s Triglavom, vendar zaradi sprememb v upravnem odboru Triglava, ne več za klasičen prevzem Osiguranja.

Nadzorni svet Zavarovalnice Triglav je namreč včeraj razrešil predsednico uprave Nado Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela, ker želi končati zaplete z agencijo za zavarovalni nadzor.

Kot so povedali na Triglavu, za zdaj uradnega obvestila o morebitnem takšnem razpletu še niso prejeli.