Gospodarstvo

Pritiski v Lipici?

Sežana, 16. 12. 2006 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvo Kobilarne Lipica naj bi zaposlene sililo v podpis novih pogodb za nižjo plačo.

Najbolj pereče naj bi bile razmere med jahači.
Najbolj pereče naj bi bile razmere med jahači. FOTO: Reuters

Mednarodno združenje za Lipico je v Sežani spet opozorilo na po njihovem mnenju slabe razmere v Kobilarni Lipica. Vodstvo kobilarne izvaja pritisk na zaposlene, kar je problematično zlasti na področju konjeništva, ki mu v kobilarni posvečajo premalo pozornosti pozornosti, hkrati pa je "nedopustno in nerazumljivo" razmišljanje o selitvi zapuščine slikarja Avgusta Černigoja iz Lipice, je povedal predsednik združenja Etbin Tavčar.

Na Mednarodno združenje za Lipico se obrača vse več zaposlenih v Kobilarni Lipica, ki opozarjajo na pritiske vodstva kobilarne. Po besedah Tavčarja namreč vodstvo sili zaposlene v podpis novih pogodb, s slabšimi pogoji in nižjo plačo, o čemer imajo v združenju tudi dokaze.

Problematične so razmere zlasti med jahači, ki jih je, čeprav nimajo vsi ustrezne izobrazbe, v Sloveniji z ustrezno izobrazbo malo. V Lipici je trenutno zaposlenih okoli 20 jahačev, za izobraževanje naslednje generacije jahačev pa je potrebnih vsaj osem let, čemur vodstvo kobilarne posveča premalo pozornosti, je prepričan Tavčar.

Vodstvu ni mar za bistvo Lipice?

Ob tem je problematično tudi dejstvo, da sedanje lipiško vodstvo ne priznava klasične lipiške jahalne šole, ki ima polstoletno tradicijo, ampak stalno govori le o klasični španski jahalni šoli, ki izvira iz Dunaja. S tem vodstvo dokazuje, da mu ni mar za bistvo Lipice, sicer posebnosti v evropskem merilu, je kritičen Tavčar.

V združenju so prejeli odločbo informacijske pooblaščenke, po kateri jim mora kobilarna posredovati informacije o porabi vode in pesticidov pri v združenju igrišča za golf ter stroških "neuspelih" rekonstrukcij hipodroma. Slednji naj bi se približali 100 milijonom tolarjev.

Po njegovem mnenju je "nedopustno in nerazumljivo" tudi razmišljanje vodstva kobilarne, ki naj bi v nekaterih mediji napovedalo selitev Černigojeve slikarske zbirke v ljubljansko Narodno galerijo. Černigoj, ki je živel v Lipici, je kobilarni posvetil svoj življenjski opus, ta pa se je obvezala, da mu bo zgradila galerijo. Galerija v svojih arhivih hrani več kot 1000 Černigojevih del, ki jih ljudje sploh ne morejo videti, zato bi morali raje razmišljati, kako zagotoviti dodatne prostore, npr. na podstrehi graščine, in slike predstaviti javnosti, je poudaril Tavčar.

Kot je še povedal prvi mož Mednarodnega združenja za Lipico, bo v sredo na koprskem delovnem sodišču prva obravnava v zvezi z njegovo zahtevo za sodno varstvo, v kateri navaja, da je izredna odpoved njegove pogodbe o zaposlitvi nezakonita. Kot je znano, je kobilarna Tavčarju, ki je bil v Lipici zaposlen kot pomočnik strokovnega vodje za urejanje naravne in kulturne dediščine, septembra izrekla izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, saj naj bi nepooblaščeno posredoval informacije medijem in škodoval poslovnim interesom delodajalca.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.