Gospodarstvo

Priprave na prodajo Telekoma

Ljubljana, 28. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Strateški, finančni partner, slovenski investitorji ali kombinacija vseh, to naj bi bilo glavno vprašanje za vlado.

Vlada naj bi se na današnji seji seznanila s stanjem finančnega deleža države v Telekomu Slovenije in o možnostih za njegovo odprodajo.

V gradivu, ki ga je pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, je za leto 2005 predvidena prodaja do 25-odstotnega deleža v Telekomu. S tem naj bi se v proračun steklo 66 milijard tolarjev, z izkupičkom od prodaje pa bi poplačali upravičence za vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje in zmanjšanju državnega dolga.

Gospodarsko ministrstvo je predvidelo različne možnosti procesa privatizacije, kot dobro pa izpostavilo možnost kombinacije strateškega partnerja, finančnega in slovenskih investitorjev. Vlada naj bi se sicer nagibala predvsem k vstopu strateškega partnerja v lastniško strukturo Telekoma Slovenije.

Ministrstvo predlaga ustanovitev delovne skupine, ki naj bi za vlado izdelala strategijo Telekomove prodaje. Strategija bi določila tip bodočega lastništva podjetja, ki bi bil najprimernejši, in določila cilje Telekomu, ki jih bo moral za doseganje čim višje prodajne cene izpolniti pred predvideno prodajo.

SORODNI ČLANKI